Avel

Inavel - avel

2015-04-22 08:49 #0 av: Christensson

Skrev detta under en länk som stängdes och eftersom detta var det sista inlägget så syntes det ju bara när man var inloggad. Lägger ut det här på en egen plats istället.

"Ja det har hänt en del inom inavelsvetenskapen - Har ni läst denna intressanta blogg? Vi kanske ska gå vidare med inavelsdiskussionen.....

http://connemara.nu/?p=6289

Vi vet ju att de gamla härstamningarna - före chipmärkningens tid har sina brister....  Hingstlinjen har bara Y-kromosomen gemensam......."

Anmäl
2015-04-22 17:10 #1 av: Reko

Jag kopierar från texten:

"Det är vanligt att man i debatten fokuserar på hingstlinjer, men det enda som två hingstar ur samma linje behöver ha gemensamt är att det har liknande Y-kromosomer." Behöver ha eller har gör stor skillnad i texten.

3500 connemaraföl och 200(?) russföl gör också skillnad.

Connemara är jag inte så kunnig på men russen har en handfull ursprungsindivider vilket också gör skillnad.

Anmäl
2015-04-22 21:47 #2 av: Christensson

Ett hingstföl har ALLTID fått sin Y-kromosom från sin far som även han alltid har fått sin från sin far...... Övriga gener är mer osäkert efter ett par led och det rör sig om en statistisk beräkning, en sannolikhet att ett visst antal gener är  från mormor eller farsfarsfar.

Anmäl
2015-04-23 16:32 #3 av: Reko

Med så få individer från början och inavel på det har hingstarna säkert mer än Y-kromosomen gemensamt. Jag har hört en välkänd russuppfödare säga att det är inget problem med inavel i rasen då de är så mycket släkt redan. Jag tycker det har med närheten i släktskapet att göra. Att de är släkt kan vi inte göra något åt men vi kan styra hur nära släktskapet är.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.