Hästhälsa & hästhållning

Ett bra kraftfoder åt mitt russ

2014-09-22 19:42 #0 av: __Prenses

Hejsan! Nu behöver jag lite råd och tips av de som har haft russ länge.
Jag har ett russ på åtta år, haft henne i fyra år och har inte gett henne något kraftfoder på dessa år jag haft henne.

Jag har inte haft henne aktiv igång utan sporadiskt och väldigt lätt under de senaste tre åren. Men nu i sommar har jag ridit aktivt och försökt hålla igång henne åtminstone 4-5 dagar i veckan, hon har gått på gräs men har inte gett några tillskott pg.a hon alltid har haft för mycket socker i sig vilket har synts på hovarna och att hon samlar fett vid mankammen.

Jag har nu insett att dethär funkar inte mera för hon har inte alls musklat sig ordentligt under sommaren och funderar nu vad som är ett bra kraftfoder att få henne att bygga muskler bättre.

Vad ger ni och i vilken mängd ? Är väldigt rädd att överutfodra och få en fet och ev. fångrisk.

Anmäl
2014-09-22 20:18 #1 av: silarp

lite lustigt att hon lagt på sej i mankammen där o samlat på sej.... men inte musklat sej...? det borde funnits tillräckligt med förutsättningar för det då, när det blivit så... Har du bild?

Anmäl
2014-09-23 07:20 #2 av: karisma

Analysera fodret annars går det inte att rekommendera något och framför allt om du är rädd för fång på din häst Är det fett eller muskler i nacken ?

Anmäl
2014-09-23 12:29 #3 av: Tusen

Russ behöver sällan eller aldrig kraftfoder. Däermot kan de ibland behöva mer protein vid muskelbyggande. Då är lusern det bästa. Då är risken för fång minimerad. För övrig klarar sig russ utmärkt på ett energifattigt och sockerlågt hö/hösilage. Tillsätt endast vitaminer och mineraler.

Anmäl
2014-09-24 06:28 #4 av: __Prenses

Tyvärr har jag ingen bild, men jag kan ta om det är nån som är intresserad av att se. :) Lusern låter bra isåfall!

Anmäl
2014-09-24 08:34 #5 av: PernillaJ

Lusern (alfalfa) är en ört eller baljväxt med betydligt lägre sockerinnehåll än gräs. Inget fodermedel kan helt friskrivas från risken att orsaka fång, men lusernens låga innehåll av lättlösliga kolhydrater gör att detta fodermedel kan vara ett bra komplement till hö/ensilage med lågt proteininnehåll.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.