Hästhälsa & hästhållning

Djurvänner firar utan fyrverkerier

2014-04-21 13:35 #0 av: PernillaJ

Djurvänner firar utan fyrverkerier. Hur gör du?

Blixtar och dunder, magiska under. Visst kan det verka festligt att skjuta smällare och raketer vid påsk, valborg och nyår, men har du tänkt på vad det innebär för djuren?

– Det är sedan länge känt att såväl tama som vilda djur far illa kring högtider då människor använder fyrverkerier. Många hundar och hästar blir väldigt stressade och rädda av ljusskenet och ljudet som uppstår. Vi har stött på fall där hundar sprungit bort och hästar skadat sig så allvarligt att man blivit tvungen att avliva dem. Det finns också en risk att dräktiga ston blir så stressade att de aborterar sina ofödda föl som en följd av fyrverkerier, säger Göran Åkerström, chefsveterinär på Svensk Travsport. Länk till artikel.

ST har gjort en kort animerad film. Se filmen och dela den med dina vänner så att fler väljer bort fyrverkerier för djurens bästa.

Anmäl
2014-04-21 14:30 #1 av: Mixie

Vi har inte köpt några fyrverkerier på flera år... Hundarna bryr sig inte men jag tycker det är onödigt när så många andra smäller så det dånar!! Skulle vilja begränsa tiden man får fyra av dom till 00.00-00.30 eller liknande.... Att det ska smällas till och från i flera dagar är inte rätt!! Annars är tomtebloss fina ;)

Anmäl
2014-04-21 18:17 #2 av: Stallmima

Jag har aldrig köpt fyrverkerier och kommer aldrig göra det heller

Anmäl
2014-04-22 00:20 #3 av: giffan

Otroligt vackert att se, men så onödigt att alla ska panga och att det kan hända när som helst är bedrövligt!

Tyvärr finns det få andra alternativ då de små ljuslyktorna man kan sända upp kan skada vilda djur när de landar i naturen.

Som någon skrev. tomtebloss är vackert det med, eller varför inte en stjärn klar natt bara studera stjärnorna?

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2014-04-22 07:04 #4 av: PernillaJ

#3 Slutklämmen i artikeln som jag länkar till i #0:

För den som vill ha ett alternativ till fyrverkerier och smällare finns de populära rislyktorna som syns lite varstans. Många rislyktor som säljs har dessvärre en stålvajer monterad, vilken när den faller ner på marken blir farlig för både djur och natur. Det finns dock rislyktor som är naturligt nedbrytbara.

– Syftet med filmen är att man ska tänka på djurens bästa och självmant avstå från smällare och fyrverkerier. Men vi vill inte bara komma med pekpinnar utan även föreslå ett alternativ så därför har vi valt att erbjuda rislyktor utan stålvajer i vår webbshop, säger Markus Myron, kommunikationschef på Svensk Travsport.

Rislyktorna som säljs i STs webbshop är tillverkade av rispapper, bambu, bomull och naturvax. (Du hittar en länk till webbshopen här.)

Anmäl
2014-04-22 20:56 #5 av: Stallmima

#4 Det är bra att poängtera detta med stålvajern i lyktorna men som du säger finns det bra alternativ  Tummen upp

Anmäl
2014-04-24 12:54 #6 av: __Prenses

Nej, köper inte raketer. I finland har vi två raketdagar varje år, en är den som vi kallar till villaavslutning / venetziansk här i Österbotten. Då smälls det värre än på nyår oftast för barn cyklar oftast runt och leker "krig" här och var då värmen ännu finns i augusti/september.
Nyår är en bättre smäll högtid för då smälls det oftast endast på tolvslaget. ;)

Anmäl