Annons:
Etikettallmänt
Läst 3876 ggr
Snurrii
2014-01-13 11:21

Sälja russ utomlands?

Har lite funderingar på vad man ska tänkas på/måste göras när man säljer en häst utomlands (då pratar vi norden i första hand). 

Hur har ni som sålt utomlands gjort? Pass, besiktning, några andra speciella papper som ska med? Har köparen åkt till Sverige och hämtat hästen, har ni skickat med transportbolag? 

Berätta gärna!

Annons:
StuteriSolo
2014-01-13 12:04
#1

Jag har sålt några hästar till finland, de flesta genom Erja Mattila som har tagit hand om det mesta. En shettis såldes dock här, han veterinärbesiktigades samma dag han skulle över. 

På SJV:s sida ska det stå vad man behöver göra, och det är olika regler i Norge då de inte är med i EU, värt att tänka på!

PernillaJ
2014-01-13 12:21
#2

Finns som Bisse skriver i #1 info om utförsel av häst på Jordbruksverkets hemsida, www.sjv.se (länk).

Det du behöver fixa om du exporterar en russtravare är

  • Ägarbyte, görs till SvRAF, på den lösa ägarändringsblanketten i hästpasset (kostar normalt 200 kr + pf; kostnadsfritt vid export)

  • Meddela även export till SPTF, finns en pdf-blankett om exportanmälan av ponnytravare (under "relaterade dokument" i högerkant, länk)

  • Hälsointyg, utfärdas av officiell veterinär (normalt distriktsveterinär, men finns även några privatpraktiserande numera), max 48 timmar innan avfärd

  • Hästpasset ska medfölja hästen under resan

  • Köpekvitto

  • Om det är export till Norge som är utom EU behövs även enhetsdokument, men om ni som köper/säljer/transporterar är privatpersoner hjälper tullpersonalen till att fylla i blanketten vid gränspassering. Viktigt att välja en gränsövergång med öppen tullstation eftersom hästen måste deklareras.

Ring Tullverket om du har frågor, de hjälper till, www.tullverket.se

Snurrii
2014-01-13 16:47
#3

#1,2 Tack!

Gällande ägarbytet som skall göras. Kan detta skickas in i samband med att hästen hämtas eller ska de vara klart när hästen ska över? Samma gälande blanketten om export av ponnytravare.

Om köpern vill göra en vanlig besiktning med böjprov, osv på klinik, räcker den besiktning inom 48 timmar eller måste en till besiktning av en distrikare göras?

Köpekvitto, är det lika med kontraktet man skirver mellan säljar eoch köpare?

Hur blir det med betalning när det är olika valuta osv? 

Har nämligen aldrig sålt eller köpt häst själv så har dålig koll över huvudtaget. 🤐

PernillaJ
2014-01-13 17:14
#4

#3 Ägarbeviset behöver inte vara med i hästpasset vid gränspasseringen, så vitt jag vet. Så du kan fylla i ägarbeviset, skriva under och skicka in, i samband med att hästen åker (ett nytt ägarbevis postas sedan av SvRAFs registrator till nya ägaren). Exportanmälan till SPTF kan du göra efter att hästen rest.

Blanda inte ihop hälsointyg med veterinärbesiktning, det är två olika saker. Hälsointyget talar bara om att hästen är pigg, inte visar några yttre tecken på smittsam sjukdom, och i kondition för resa. Däremot, om du använder en officiell veterinär till veterinärbesiktningen, skulle jag tro att båda kan göras av samma veterinär och vid samma tillfälle (max 48 timmar innan avresa).

Köpekvitto är en handling där det framgår att XX har betalat 000 kronor till YY för varan (hästen) ZZ, daterat och undertecknat. Om de uppgifterna finns med i köpekontraktet går det nog att visa upp som kvitto för tullen.

Som säljare talar du om för köparen hur mycket hen ska betala och i vilken valuta. Det är betalarens bekymmer att växla. Om du behöver räkna om valuta finns det många sajter till hjälp, t ex ekonomifakta (länk).

Snurrii
2014-01-14 18:55
#5

Tack för all hjälp!

Eftersom jag aldrig sålt häst förutom. Så om man nu säljer inom Sverige. Vad bör man tänka på då?

Skicka in ägarbevis, köpekontrakt och besiktning. Något mer?

Frickan_mary
2014-03-06 21:46
#6

Raderat såg svaret högre upp ;)

Annons:
VeronicaP
2014-03-06 21:50
#7

Ska man skriva export på kuvertet när man skickar in ägarbyteslappen ? De brukar de rekommendera på shetland att man ska göra

MagganS-B
2014-03-06 22:29
#8

OBS! Veterinärintyget, i alla fall till Norge, skall skrivas av distriktsveterinär!

PernillaJ
2014-03-06 22:46
#9

#8 Hälsointyget måste utfärdas av officiell veterinär; det är vanligen en distriktsveterinär men - som jag skrev i #2 ovan - finns det även en del privatpraktiserande veterinärer som har förordnande som officiella veterinär numera (hen ska ha en rund stämpel 🙂). För övrigt, för att krångla till det, finns det en del distriktsveterinärer som inte har förordnande som officiell veterinär också.

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/djurhalsopersonal/officiellveterinar.4.7409fe2811f8e7990b880001063.html

Mixie
2014-03-06 23:13
#10

Vi fastnade i tullen med Oddny för att hon besiktigats av "fel" veterinär, anledningen till denna veterinär var att det var röda dagar och mattilsynet inte hade öppet som de brukade. Efter mycket om och men släpptes vi igenom i alla fall. Vi gjorde en chansning men jag skulle inte göra om det! Det var en riktig pärs att stå utanför tullkontoret med en visserligen snäll men uttråkad häst i flera timmar!

//Mickan

tajet-lene
2014-03-07 14:46
#11

Et annet problem var jo også at det var litt ulike opplysninger på den svenske og den norske siden. men bra du kom over med Oddny.

En viktig ting å tenke på ved innførsel til Norge er at det er fullt lovlig å ta inn hesten som "reisegods" og dermed unngå betale de 5000,- i toll-penger  MEN Norsk ponniavlsforening godtar ikke dette (redd for konkurransen for norskfødte ponnier kanskje) og ponnien blir dermed registrert i bruksregistret og kan ikke brukes i avl eller utstilling.

Veldig kjedelig når man kjøper en hest som folk har gjort dette med… Diplomhoppa Oddny hadde jo således ingen avlsverdi i Norge.

De jeg har tatt over selv er betalt toll på og derfor registrert i avlsregisteret.

Mixie
2014-03-08 01:28
#12

#11 jaa Lene vi gjorde ju bara som svenska tullkontoret sagt på telefon :)

//Mickan

Upp till toppen
Annons: