Hästhälsa & hästhållning

Djurvälfärd är viktigare än medaljer

2012-09-04 11:25 #0 av: karisma

Mer än 400 veterinärer tjänstgör som tävlingsveterinärer eller banveterinärer i Sverige under ett år. Sammanlagt arbetar de på drygt 3 000 tävlingsdagar, och de har som huvuduppgift att kontrollera att djurskyddsreglerna är uppfyllda. Ansvarig för djurens välfärd är dock alltid djurhållaren, och vid OS visades ett gott exempel på hur en svensk ryttare tillämpade detta.

Att tävla med hästar och hundar engagerar många människor, och djurskyddet vid tävling har varit aktuellt i flera sammanhang under sommaren. Störst fokus fick nog det svenska medaljhoppet Rolf-Göran Bengtsson då han självmant valde att stryka sin häst Casall från start i den individuella hoppfinalen i OS.

– En människa hade kunnat få smärtstillande och kanske ett bandage över såret, och sen gått in och möjligen tagit medalj. Men Casall är häst och alla smärtstillande preparat är förbjudna före och under tävling. Ryttaren gjorde det rätta valet att ta det ansvar han har och riskerade inte att hans häst skulle lida av att tävla säger Helena Kättström, djurskyddschef.

Ban- och tävlingsveterinärer övervakar djurskyddet


För att kontrollera att hästarna är i skick att tävla och att tävlingen genomförs på ett sätt som garanterar att en god djurvälfärd upprätthålls finns det på många tävlingar ban- eller tävlingsveterinärer som kontrollerar hästarna och tävlingsplatsen. Dessa veterinärer förordnas av Jordbruksverket. Det finns 51 banveterinärer förordnade vid 33 trav- och galoppbanor och under 2011 hölls det 908 tävlingsdagar inom travet.  Över 400 veterinärer arbetar som tävlingsveterinärer någon gång under ett år, och de tjänstgör vid mer än 2 000 tävlingsdagar. Det finns dessutom ett stort antal tävlingar där veterinär inte regelmässigt medverkar då djurskyddsrisken har bedömts vara låg. Kontrollen av dessa sköts av länsstyrelsens djurskyddshandläggare.

Djurhållaren ansvarar för hästens välfärd


Ytterst ansvarig för hästarnas välfärd är dock alltid djurhållaren, dvs ryttaren eller kusken.

– Det var detta som Rolf-Göran Bengtsson hade förstått och som gjorde valet självklart för honom. Jag menar att detta exempel var en seger för omsorgen om hästen, säger Helena Kättström.

Sverige drivande kring djurskydd vid tävling


Även historiskt har Sverige varit drivande när det gäller djurskydd vid tävling. Det gäller inte minst frågan om det skulle vara tillåtet att ge smärtstillande medel till hästar som tränar och tävlar. Här införde Sverige ett förbud före många andra länder, med motiveringen att djuret inte kan välja om det vill tävla. Kontrollen som görs av ban- och tävlingsveterinärer är viktig, men målsättningen är att deras ingripande ska behövas i så låg grad som möjligt.

Nya regler för tävlingar med djur utvärderas


Nya regler för tävlingar med djur infördes 2010. Under hösten arbetar Jordbruksverket med att utvärdera reglerna och ta ställning till om det behövs en översyn. Parallellt med detta har Jordbruksverket börjat se över ban- och tävlingsveterinärerna instruktioner och ta fram utbildningsmaterial för dem.

Djuromsorgsprogram på gång


– Ett exempel på ett pågående arbete med djurskydd och djurvälfärd är det djuromsorgsprogram som håller på att tas fram inom travsporten.Tanken är att alla ska bli medvetna om och ta ansvar för att hästarna har en god välfärd, inte bara på tävlingsbanan utan också på träning. I dag sker en låg andel av kontrollerna vid träning, men med ett väl fungerande djuromsorgsprogram hoppas vi uppnå en förbättring av detta och säkra en god djurvälfärd. Allra viktigast för att uppnå en god djurvälfärd är tillräckliga kunskaper hos alla som hanterar djur, förklarar Helena Kättström.

Mer information


Mer information på Jordbruksverkets webbplats om djurskydd för hästar vid träning och tävlinglänk till annan webbplats
Anmäl
2012-09-04 18:54 #1 av: Justie

Jag prioriterar främst min ponnys hälsa framför något Glad

 

Intressant läsning, och jag kommer läsa på lite i länken som finns i #0 Glad

We accept the love we think we deserve

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.