Hästhälsa & hästhållning

Fundering om utställningsregler

2012-03-03 12:28 #0 av: Prenses

Det heter ju att hästar och ponnyer ska vara tränsade då de uppnått en viss ålder på utställningar, tävlingar, evenemang, os,v.. men VARFÖR måste det vara så om man kan te.x hantera sin ponny lika bra i en repgrimma te.x ? Och vad krävs det för att man skulle få göra det? Finns det ngn som har gjort och får göra det ?

Anmäl
2012-03-03 13:26 #1 av: Stoodyear

Det är väl bra att det finns en viss standard, skulle man säga till alla att man fick ha grimma istället skulle det med största säkerhet dyka upp någon som tycker sig ha koll och ändå så händer det något. Man har ju ändå bäst kontroll med träns. Och personer som kan kontrollera sin häst perfekt i grimma, klarar det nog lika bra med träns. Så ser inte varför det skulle vara något dåligt med det, det är ju ändå en fråga om säkerhet. Domare och funktionärer kan ju inte syssla med individuell bedömning på alla ifall de verkar kunna visa utan träns osv.
Så vad jag vet så får man inte visa i någon storts grimma på hästar äldre än 1 år.

(Det ser nästan lite slappt och så ut tycker jag om man skulle visa omkring hästen i grimma, precis som om man hämtat den från hagen... Utställningar är ju också en form av tävling så tycker det är bra att man därför kräver en form av utrustning)

Anmäl
2012-03-03 13:49 #2 av: entill

Visst får man visa russ i grimma om man vill, om det inte gäller hingst två år och äldre. Jag kan dock hålla med #1 om att det ser lite slappt ut med en vanlig grimma.

Agneta Hecht, medarbetare på gotlandsruss ifokus

www.vikingponnycenter.se
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ!  ~~

Anmäl
2012-03-03 13:58 #3 av: Stoodyear

Ah med hingstar såklart, det är ju där med säkerhetsfråga osv, att jag inte skrev det, sorry!

Anmäl
2012-03-03 14:15 #4 av: alpros

Jag tycker det kan vara en fördel att visa hästar upp till 3 år i grimma i det fall unghästen inte har en stor vana med att hanteras i träns. Om unghästen inte är van kan detta få en betydande negativ effekt när man visar den. Att bettet skapar onödig oro och gör att unghästen inte kan visa sina rörelser på ett optimalt sätt.

Anmäl
2012-03-03 14:24 #5 av: Stoodyear

Borde man inte se till att den är van lagom till utställningen isf?? Man får ju träna den med träns innan man åker iväg kan jag tycka...

Anmäl
2012-03-03 14:45 #6 av: silarp

visas inte tex cobbar i grimma -även äldre. Tycker oxå det ser slappt ut....
Det är ju som sagt en träningssak....

Anmäl
2012-03-03 15:11 #7 av: Tusen

Shettisar visas väl nästan alltid i grimma eller????

Anmäl
2012-03-03 15:13 #8 av: Tusen

Fast på hopp och dressyrtävlingar måste de enligt TR ledas i träns. Oerhört korkad regel. Däremot får travare ledas i grimma på tävlingar. Är ridhästar ovana att gå i grima eller..?Flört

Anmäl
2012-03-03 15:46 #9 av: alpros

Jag menar att hästägaren borde ha valfriheten att visa i grimma eller träns och att fokus i stället ställs på säkerhet och förutsättningen att visa hästen på absolut bästa sätt.

Anmäl
2012-03-03 16:06 #10 av: silarp

ja, det kan man tycka,,, säkert är det gamla och nya regler som hamnat kvar, så det blivit lite..."dumt"....
Jag tycker det är enormt otrevligt att lasta på och ur, -och även köra en häst i transport med träns... men det är ju ett måste när man tävlar....
Jag tycker det är så otrevligt om det blir ett ryck i munnen...det fastnar så lätt, bettringar o annat... usch..!

Att tränsa av och på i grimma utanför transporten känns oxå helt och hållet otänkbart oftast.... alltså... då kan man ju lika gärna leda runt hästen i grimma... om man ändå ska stå och fippla med träns o grimma!

 

Anmäl
2012-03-03 16:59 #11 av: Faradiba

Vad jag vet så visas hingstar oavsett ras med träns vid två års ålder.

Det är inte alla som kan bedömma sin egen eller hästens färdigheter och det är inte roligt när det kommer lös hingst på utställning eller premiering, vilket ändå kan hända trots säkerhetsföreskrifter....

Det är inte heller alltid som hästen beteer sin som man förväntar sig när man kommer ut bland andra hingstar och ston.

Som arrangör har man ju ansvar för att det fungerar bra och det blir ju svårt att bedömma varje enskilt ekipage, som #1 påpekade.

Jag håller nog fast vi att det är bra med träns. Om man nu har en tränad häst så behöver man ju inte ta i den utan mest använda rösten.....

 

Anmäl
2012-03-03 17:38 #12 av: bicolor

På hopp, dressyr och fälttävlans tävlingar får hästen inte synas på området utan träns och nummerlapp. tränset ska på i transporten om hästen inte redan hade den på (under grimman) om hästen tex leds runt i grimma på tävlings området blir man oftast diskad.

att hästen ej får vistas på dessa tävlingar i annat huvudlar änn träns står i TR.

Min personliga åsikt är att det är bra att man leder hästarna i träns bara för att din häst är snäll, lydig och trygg i sigsjälv betyder det inte att alla andra hästar är det. När din häst kommer till ett ställe med en massa andra hästar, människor och hundar osv är det inte säkert att den lyckas hålla sig lugn. Min kompis häst som är hurlugn som hällst blev helt tokig på den senaste tävlingen, det fanns en massa tjuriga hästar, unghingstar som skrek, ägare som viftade och tjoade, skrattade osv då hade hon tur att hon hade träns på hästen för annars hade hon lyckats stegra sig loss och då hade det blivit ännu mer kaos artat.

Så aa anledningen till att man gar träns på tävlingsplatser ´är av säkerhets skäl

Anmäl
2012-03-03 22:12 #13 av: Tusen

#12 Hur kommer det sig då att alla travare klarar av att ledas i grimma på tävlingar? Flört Aldrig ser man en travare edas i annat än grimma på tävlingsplatsen och lösa hästar ser man sällan eller aldrig på stallbacken. Det är  så fall någon som ramlat av eller ur sulkyn.

Träns ger bara en falsk säkerhet.

Jag är övertygad om att din kompis häst hade klarats av även med grimma om den hade haft på sig en sådan. Vill en häst dra iväg hjälper i´nga träns i världen.

 

Anmäl
2012-03-03 22:21 #14 av: bicolor

#13

Jag tror att travare är mer vana vid att vara lite intryckta bland andra hästar och tyvärr är många hopp/dressyr hästar inte det men det är bara vad jag tror.

Att träns bara är en falsk säkerhet tror jag inte på då träns ofta är starkare och jag känner fler hästar som skulle strunta i tryck på tex nosen genom grimma änn ett bett i munnen. om det nu skulle vara "falsk" säkerhet då är det ju också bra om du vet eller tror att du har kontroll och lyckas hålla dig lugn då kommer hästen att vilja ha dig som ledare och även hålla sig lugnare men det vat jag att du också vet då du ofta lägger inn många bra inlägg om hästar och beteende.

 

Men detta är vad jag tror och har upplevt det betyder inte att det är rätt.  

Anmäl
2012-03-03 22:37 #15 av: Tusen

#14 Varför skulle travare vara mer vana? Obestämd

Tror inte de tävlar oftare än ridhästar. Och om det nu skulle vara så kanske ridmänniskor skulle ta och åka iväg lite mer på olika hästevent för att träna sin häst. Då slapp vi alla hysteriska hästar (och ryttare).Flört

Våra russ och shettisar har även tävlat inom hoppning och dressyr och jag kan säga att det har känts oerhört fånigt att tränsa dem långt innan de ska ridas fram och tävla. På travtävlingarna går ju samma ponnysar omkring på tävlingsplatsen med enbart grimma. Det är ändå samma ponnysar men olika regler för olika hästsporter.

Anmäl
2012-03-04 09:16 #16 av: GranoStall

Tror nog att de flesta ridhästarna går att leda i bara grimma på tävlingar men den stora skillnaden är ju att på travtävlingar har man oftast tillgång till box och påselningsplats medan man på ridtävlingar måste tränas utan dessa möjligheter. Vid tränsning vid transporten är det stor risk att många hästar sliter sig. Det är nog den största anledningen till att man måste gränsa redan i transporten.

Skulle själv inte ställa ut våra hästar i en vanlig grimma men däremot i en fin lädergrimma eller i ett speciellt utställningsträns utan bett. Till exempel araberna ställer man aldrig ut i vanliga träns utan speciella betslösa utställningsträns med kedja istället. Hingstar ställs ut i samma typ av träns men med bett.

Anmäl
2012-03-04 09:25 #17 av: Tusen

#16 Detta med att tränsa utanför transporten köper jag absolut. Även om vi kan göra det ibland så är det väl inget att rekomendera. Men... Om man fick leda runt hästen i grimma tills det var dags för framridningen så kunde man ju kanske kunna gå in i transporten då med hästen för att tränsa där.

Jag tycker så synd om hästarna som får gå med träns (och bett i munnen) en hel dag.

Sen är det ju konstigt att man inte kan erbjuda fler uppställningsplatser på ridtävlingar. Jag vet att det är ett problem men man kan ju ställa uppuppställningsplatser liknande de på Östanåkers lilla travbana eller låta sätta upp tillfälliga boxar (det händer ibland på vissa platser) Ridtävlingar tar ju i allmänhet mycket längre tid än travtävlingar för den enskilda individen.

Anmäl
2012-03-04 21:28 #18 av: bicolor

#17

Jag tycker häller inte att det är bra eller rättvist mot hästarna men tyvärr är reglerna så ':(

Jag hoppas att man i framtiden kan jobba på detta att hästar kan känna sig lugnare och att tävlingar blir trevligare både för ryttare och hästar. Jag skulle tycka att det var super kul att tex kunna hyra små hagar, boxar osv till mina hästar när vi är på tävlingen men tyvärr är detta inte så lätt att fixa.

sorry för tråd kapningen :(...... :)

Anmäl
2012-03-05 12:06 #19 av: Elshira

Jag säger som #1, de som kan leda sina hästar bra i grimma har absolut inga problem att leda i träns.

Själv kan jag hålla med om att man kan ha bättre kontroll på en häst i grimma (eller jag föredrar då repgrimma) än träns. Det beror helt på hur kännslig hästen är och vilket förtroende den har för dig. När jag tränar med min hingst bland andra hästar (för att få honom att fokusera på mig och inte på dem) gör jag det alltid i repgrimma efter som att han blir bara mer irriterad när kan känner bettet i munnen (om man måste dra till).

Däremot skulle jag nog vilja påstå att åtminstone de flesta hästar tycker det gör mer ont när man sliter i ett bett, och försöker hästen sticka så har man mer att sätta emot där.

Så det bästa är ju om man har det som hästen lyssnar bäst på egentligen, men då krävs det ju faktiskt att hästen är lite van med, Och efter som det finns folk som bara slänger in hästen i transporten och åker på utställning utan att knappt kunna leda hästen från hagen, så är det nog en försiktighetsåtgärd med träns.

Men det är inga problem att vänja en ettåring med träns, är de hanterade i övrigt så är inte heller det något större problem. Själv brukar jag oftast visa båda hingstar och ston i bett. Jag får en häst som kan lyssna mindre, men jag har å andra sidan mer att säga till om.

 

I sverige ska alla welshhingstar över 1 år visas i bett, men i england är det inte ovanligt med en sorts repgrimma, ungefär samma princip som arabträns även på hingstar. Där anser många uppfödare sig ha bättre koll på hästarna med dem, och de äger knappt en vanlig grimma, de använder alltid dessa grimmor när de leder sina hästar.

De finns antingen som modellen nedan där det blir som en snara runt nosen (som att dra en kedja under på en vanlig grimma), eller där det ser ut som ett arabträns, eller en vanlig visningsgrimma (de som shetland mf. brukar ha).

 

Om man då jämför med travare så skulle jag nog ändå att det är en större del "hästvant" folk där än på lokaltävlingar (och utställningar).

Hur många (ryttarw) har vi inte träffat på som har "noll hästkoll", eller ungdommar som tjatat sig till en häst med helt okunniga föräldrar och som bara tror sig vara bäst på allt som har med hästar att göra och tar sig vatten över huvudet. Ponnyakuten bjuder ju på flera exempel (givetvis inte alla) där det brister i ägarnas kunnskap och gör hästen farlig.

Och hur många travkuskar (som kör så pass seriöst att de även tävlar) har man sett är oseriösa...? Jag har hittills inte träffat någon om jag ska vara ärlig.

Anmäl
2012-03-05 15:19 #20 av: bicolor

Jag menar inte att travare tävlas mer eller så men trav folk brukar vara mer seriösa i det dom håller på med och det är ju absolut inte önskvärt att en travhäst mitt i ett lopp får damp för att det är en annan häst i närheten.

Jag tycket också att det ofta är stor skillnad på hantering tex travare får oftast gå ute i deras hagar med andra hästar eller andra hästar i hagen bredvid medans många är så rädda om deras små hopp hästar/ponnyer att dom inte änns får röra en annan häst och dom flesta travare jag känner har stora hagar och lång utevistellse med kompisar och mycket mat medans dessa dressyr/hopp hästar/ponnyer står i en pytteliten hage för att dom inte ska göra illa sig eller bli smutsiga osv.

 

Om man tävlar trav krävs mycket träning att änns kunna starta medans man ofta på hopp och dressyr tävlingar ser ponnyer och människor som inte vet någonting om hur man änns rider framm en häst eller hur man ska leda den ordentligt i grimma och inga ridhus regler kan det heller som tex att man alltid ska hålla till höger ropa vilket hinder man kommer på osv. det är ofta som man ser att hästarna drar runt på deras ryttare och att ryttarna inte har någon kantroll alls.

Jag tycker helt änkelt att travhästar är mycket mer socialiserade och välupfostrade och har naturligare levnadsvilkor.

Jag hoppas inte att någon tar illa upp då det inte är meningen jag är själv hopp/fälttävlands ryttare som även sysslar mycket med körning och trav det är därför jag vågar jämföra :)

Anmäl
2012-03-05 18:39 #21 av: Elshira

Ska man vara ärlig är det ju faktiskt inte helt ovanligt att hingstar få gå som hingstar (utan att betäcka) bland travhästar. Och det synns knappt någon skillnad på dem och vallacker när man kommer till en tävlingsplats. Bara det talar ju för sig själv hur de hästarna hanteras!

Anmäl
2012-03-05 19:27 #22 av: Tusen

#21 Precis. Jag trodde ryttare var så seriösa att de tränade sina hästar från marken också. Precis som travhästar.Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.