Annons:
Etikettutställningar
Läst 9168 ggr
ryttarn
2007-04-23 12:19

En liten utställningsskola

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att visa sitt Russ på utställning är en konst och kräver både träning och erfarenhet. Här är en liten introduktionskurs till denna ädla konst.

Varför skall man åka på utställning? Detta är en fråga som jag ofta stött på bland människor som mestadels använder sina Russ för tävling.

Anledningarna är många och växlar lite beroende på vilken utställare det är.

Den vanligaste orsaken är nog att man vill få sin häst bedömd av en kunnig och kompetent domare. Finns det fler som tycker att mitt Russ är värdens vackraste? Vi som håller på med uppfödning använder även utställningarna för att marknadsföra våra avkommor och avelshingstar. En annan anledning kan vara att meritera hästen eller dess föräldrar. Förutom dessa anledningar finns det säkerligen fler.

Innan utställningen

Först och främst skall du tänka igenom varför du skall på utställning. Beroende på orsak väljer du sedan ut vilken eller vilka utställningar som du vill vara med på.

För egen del väljer vi numera nästan uteslutande utställningar i Russavelsföreningens, eller någon av deras lokalavdelningar, regi. Detta då Russet är en ganska speciell ras och det krävs, enligt min mening, erfarenhet för att korrekt bedöma ett Russ.

Silverboy Mäarruss 2009

Förbered ditt Russ

Vissa förberedelser kräver tid som t.ex. att optimera exteriören eller träna lydnad av hästen. Se därför i god tid till att ditt Russ har lagom hull och är välmusklad. Det största problemet på sommaren är att hålla ett lagom hull. Det är lätt att ett Russ som går på bete blir väl högt i hull. Att förändra hullet gör man inte i en handvändning. Ett fett Russ beror vanligt vis på för lite motion och för mycket mat. Se till att träna dit Russ ordentligt och ge det inte för mycket mat. Framförallt skall man vara försiktig med kraftfoder.

Det är viktigt att ditt Russ är välmusklad. Detta kräver en långsiktig träning för att förhindra att Russet blir övertränat. En övertränad häst blir, precis som en människa, öm i muskulaturen och kan då inte visa sina rörelser på ett bra och avslappnat sätt. Räkna med att det tar 6-8 veckor att träna upp ett Russ som inte är aktivt tränad.

Lydnad är en viktig egenskap på ett Russ som skall visas. Om du hanterar dit Russ regelbundet och tränar på lydnad regelbundet brukar det inte vara några problem. Innan utställningen är det bra att träna Russet på ovanliga miljöer. Har du möjlighet att promenera med ditt Russ på ställen med mycket folk så är det bra. Träna även hemma på att visa hästen så att det inte blir något nytt när ni kommer till utställningen.

När dagen för utställning närmar sig är det så dags att ta itu med päls, svans och man. Vi brukar använda vanligt hästschampo och bada igenom hästens päls och tagel ordentligt. Man kan även använda balsam för att förhindra statisk elektricitet vilket drar till sig damm. När dit Russ har torkat skall du borsta igenom pälsen noga. Kamma manen och svansen med en mankam och red ut alla trulsar ordentligt. Ett Russ skall visas med naturligt lång man och svans och skall följaktligen inte "friseras", däremot skall den vara välvårdad. Även hovarna skall vara i skick. Verka dom ca två veckor före utställningen. Verkar du för nära inpå är det lätt att Russet blir hovöm, vilket gör att gångarterna blir lidande.

Utrustning

Utrustningen är faktiskt viktigare än vad många tror. Nu är det ju inte så mycket utrustning som man använder på en utställning men vissa saker skall man hålla i minnet.

Föl visas alltid i grimma, 1 åringar kan visas i grimma eller träns, jag förordar dock träns. 2 åringar och äldre visas i träns. För att ditt Russ vackra ansikte skall synas ordentligt bör du använda ett öppet träns, dvs. enbart nack- och sidostycken samt pannband. Av samma anledning tycker jag att man skall använda ett vanligt tränsbett. Om man vill använda grimskaft eller tyglar är en smaksak, använder man grimskaft är det lämpligt att man fäster detta med hjälp av ett delta i bettet.

Den som visar hästen skall vara prydligt men funktionellt klädd. Då Russet även skall visas i trav är det viktigt att du har skor som är lätta att springa i, ridstövlar är enligt min mening inte lämpligt av just den anledningen. Hjälm kan vara bra om ditt Russ, precis som många andra hästar, kan bli lite uppspelt och stegra sig.

Anmälan

Proppositioner till utställningar hittar du på Russavelsföreningens hemsida eller på någon av lokalföreningarnas hemsidor. I dessa står uppgifter om vilka klasser som finns, tidpunkt för utställningen, sista anmälningsdag, avgifter mm.

När det gäller premieringar så kollar man med Svenska Hästavelsförbundet då det är de som ansvarar för detta.

Dagen D

I god tid innan (hmm, i tid innan i alla fall) utställningen skickar arrangören ut ett PM och en katalog med alla anmälda hästar. I detta PM står det vilka tider som gäller och om hästägarförsäkran skall lämnas.

Tänk på att vara i god tid på utställningsplatsen så att ditt Russ hinner vänja sig vid miljön och att både du och ditt Russ i lugn och ro kan förbereda er. Tänk på att du inte får lasta av innan du anmält i sekretariatet och där lämnat eventuell hästägarförsäkran.

Vanligtvis går alla i klassen in i ringen i nummerordning, och går runt i höger varv tills domaren ber alla utom den första att lämna ringen. Därefter börjar den individuella bedömningen.

Du och ditt Russ ställer upp framför domaren, men inte för nära, ca 2-3m brukar bli lagom. Russet skall stå med den manfria sidan, och "öppen" mot domaren d.v.s. det benpar som är vänt mot domaren något längre isär än det bortre benparet. Detta för att domaren tydligt skall kunna se alla fyra benen. Stå framför hästen och försök att få den att stå naturligt, håll inte fast huvudet för hårt.

När domaren går fram för att titta på frambenstället, tag ett steg åt sidan och när domaren går över till andra sidan, ställ om Russet så att den sidan "öppnas".

När domaren ber er skritta, led då ditt Russ på en rak linje, gå alltid på din vänstra sida vid bogen. När domaren säger "VÄND", gör en halvhalt, vänd Russet åt höger och skritta tillbaka på samma linje, fortsätt skritta tills domaren ber er trava.

Tag då tygeln/grimskaftet i höger hand, spring vid ditt Russ bog, se till att Russet kan hålla huvudet fritt och finna sin balans. Starta i långsamt tempo och öka när Russet funnit takten. Vid "VÄND" gör likadant som i skritten.

När domaren är nöjd, ställer du ditt Russ igen på samma ställe som i början. Vissa domare tar nu ytterligare en liten syn på ditt Russ. Den individuella bedömningen är nu avklarad och ni får vänta utanför ringen tills alla i klassen är bedömda.

När alla är individuellt bedömda kallas alla in i ringen igen i nummerordning, och domaren rangordnar ringen. Detta brukar gå till väga så att alla gör halt, domaren ropar sedan upp numret på det Russ som placeras 1: a, denne går och ställer sig först i ringen, därefter ställer sig 2: an, 3: an osv., sedan får alla skritta runt igen. Detta är en preliminär rangordning och kan ändras när Russen skrittat en stund, så det gäller att skritta så bra som möjligt. När domaren fastställt rangordningen, vidtar prisutdelning och kritiken läses upp.

Bedömning

På Svenska hästavelsförbundet kan du hitta storeglemente och hingstreglemente som är "regelboken" för bedömningen av alla hästar. I dessa reglementen finns sedan rasvisa bestämmelser.

Bedömningen på en vanlig russutställning görs på:

  • Typ
  • Huvud, Hals, Bål och kors
  • Extremiteter
  • Skritt
  • Trav

Varje bedömningspunkt kan ge max 10 poäng vilket gör att den teoretiska maxpoängen är 50 poäng. Detta ger sedan en "medalj" skala enligt följande

40 - 50 poäng ger Guld
35 - 39 poäng ger Silver
30 - 34 poäng ger Brons

Relaterade länkar

Av: ryttarn

Datum för publicering

  • 2007-04-23

Samtliga bilder tagna av Bea Jakobsson.

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Annons:
VeronicaP
2007-04-24 00:44
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Bra artikel *ler*

Fast jag visar oftast mina russ i träns med nosgrimma just för att jag tycker väl inte alltid att det är så vackert utan ;-) Kan bero på att jag har andra raser med vackrare huvud eller *ler* Oftast så tycker jag att de ser ut att ha för stort tungt huvud (lite långt) när man visar utan nosgrimma , men som sagt jag ser ju att de flesta visar utan när det gäller russ men jag har inte kommit dit ännu ;-)

[Croneld]
2007-04-24 00:52
#2

#1 Russen har ju mycket vackra huvuden, ja de vackaste faktiskt!Flört Och jag vet att du har en riktigt pudding där hemma! Med mjölmule och ljust runt ögonen.Skrattande

VeronicaP
2007-04-24 00:59
#3

#2 *ler*

SigneK
2007-04-24 01:25
#4

Ja Mary är ju fruktansvärd vacker tycker även jag! Skrattande

VeronicaP
2007-04-24 01:27
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

#2 Kan det vara denna du menade ;-)

[Croneld]
2007-04-24 01:41
#6

#1 Självklart! Men MaFlörtry är lika fin!

Annons:
entill
2007-04-26 16:36
#7

Inget russhuvud blir mindre vackert av att man använder nosgrimma, tvärtom, men all utrustning skall användas på rätt sätt. Ett uppvisningshuvudlag skall ha en fast nosgrimma. Det innebär att nosgrimman är fäst i stolparna (sidostyckena). Nosgrimmans syfte är att "lyfta" bettet och att förhållningarna påverkar nosryggen mer än munnen. Nosgrimman skall inte spännas åt, och behöver egentligen inte spännas alls (den kunde lika gärna bara vara en rem över nosryggen).

Tänk också på att använda ett välanpassat bett, gärna ett tunnt rakt bett, som är snällast mot den lilla russmunnen. (ett tvådelat tränsbett är nog det sämsta man kan ha)

Glöm inte att ha ett spö med, inte för att slå din häst utan för att försvara den mot löskomna hästar.

Agneta Hecht, medarbetare på gotlandsruss ifokus

www.vikingponnycenter.se
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ!  ~~

[cancan]
2007-04-26 18:01
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Jag tycker att huvudena ser större och lite klumpigt ut med nosrem, men det är ju en smaksak…

[Anna-N]
2007-04-27 09:37
#9

Nu har jag inte russ men jag tycker aldrig ett träns gör sig bra på hästen utan nosgrimma. Det bryter oftast av på ett snyggt sätt o framhäver huvudet bättre. Ska naturligtvis vara fasta nosgrimmor.

#7. Spöet har en bättre funktion - det är ett bra hjälpmedel när man arbetar hästen från marken som man gör vi visning. ;-)

ryttarn
2007-04-27 10:50
#10

Nosgrimma eller inte är givetvis en smaksak. Själv tycker jag att Russen oftast har otroligt vackra huvuden, så varför då dölja det?

Efterssom jag har skrivit denna russsutställningsskola har jag förmånen att befästa mina egna åsikter som faktaFlört men var och en blir salig på sin tro…

Visst kan ett spö vara bra för att freda sig(eller snarare sitt Russ), men jag har aldrig någonsin varit med om Russ på rymmen på en utställning så det känns lite förmätet om man påstår att man har spö av den anledningen. Däremot anser jag inte att man skall behöva ett spö i utställningsringen som hjälp att arbeta hästen. När man kommer så långt anser jag att hästen skall vara så "färdig" för sin uppgift så att ett spö inte skall behöva användas.

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

karisma
2007-04-27 21:25
#11

Hej hopp en nosgrimma har man för att dela av ett långt ansikte en häst med kort ansikte visar man hela delar pannluggen  och låter den inte gå över ögonen ett rakt bett blir väldigt skarpt om man inte kan hantera det raka bett används mäst på ponnyn och hästar som av rasen har ett högt flytande huvud (arab) ett tvådelat bett funkar oftas på ett russ då de är vana med det Alla trick är bra Och som tur är tron gör allt eller?Hemlis

Malin Fjällborg, medarbetare på gotlandsruss ifokus
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ  ~~

linnrisedal
2007-04-27 21:50
#12

gud vilken bra atrikel, nu ska jag hem och öva med min ponny.

divansson
2007-05-12 22:14
#13

gör de nått om hästen är hemskt tjock? ^^ hihi

Annons:
ryttarn
2007-05-13 02:58
#14

#13 Jo, det kan säkert dra ner poängen en del. Russ bedömst inte på samma sätt som shettisar….

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

jessssica
2007-05-13 14:07
#15

Hoppas att jag kan åka och visa mitt sto med föl i år. Hon är nu dräktig med Tejas Monljus och det skulle vara kul att visa henne igen. Hon fick 39p förut när hon var på utställning..:) Men om jag övar lite mer och om hon visar sin bästa sida tkr jag att hon ska  få GULD :D:D:D

Bemydream
2007-05-14 11:28
#16

Får ponnyn vara skodd när den visas? Kan det bidra till mindre poäng eller något?

"En tanke tänkt i trygghet, upprepade gånger, har en tendens att bli verklighet"

HugoBoss
2007-05-14 17:35
#17

#16 , de får visas med skor, förutom om det är icke godkända hingstar som ska visas på hingstpremiering.

Bemydream
2007-05-14 21:40
#18

Okej.. Men hur e d med manen och svansen… får man typ fläta svansen, knoppa manen eller liknande?

"En tanke tänkt i trygghet, upprepade gånger, har en tendens att bli verklighet"

HugoBoss
2007-05-14 23:27
#19

#18 , man brukar inte knoppa man eller fläta svansen, jag har inte seettt det på russ iaf, kanske ngn enstaka gång.

entill
2007-05-14 23:45
#20

#18 Nää, låt bli knopparna och flätorna. Det passar inte på russen, och är något av en oskriven lag att man visar dem "naturliga". En fläta kan man ha, nämligen den man gör för att fläta fast tränset. Mycket användbart när man har russ med små söta öron, där tränset lätt glider av annars.

Agneta Hecht, medarbetare på gotlandsruss ifokus

www.vikingponnycenter.se
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ!  ~~

Annons:
giffan
2007-05-15 01:06
#21

#20 Hur menar du med att fläta fast tränset??

Men om man har ett russ med hemskt liiite man då? Är det tabu att knoppa? För det måste ju vara snyggare med snygga knoppar en tunn spetig man, eller?

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

Tittut
2007-05-15 08:44
#22

#17 Den regeln är för shetlandsponnyer. Inte för russ.

Liselotte Erixon, medarbetare på gotlandsruss ifokus
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ  ~~

Bemydream
2007-05-15 10:50
#23

#22 Så om det är så med shettisar, att man får visa med skor men inte på icke godkända hingstar på hingstpremiering…. Hur är det då med russ??? Får man visa med skor? Ger det avdrag på poängen lr hur är det???Fundersam

"En tanke tänkt i trygghet, upprepade gånger, har en tendens att bli verklighet"

Bemydream
2007-05-15 10:54
#24

Jag läste i tråden "flätor" att man får visa russ med skor… tack för svaret!!

"En tanke tänkt i trygghet, upprepade gånger, har en tendens att bli verklighet"

HugoBoss
2007-05-15 20:28
#25

#22 , aha okej . trodde det var samma på russ..

thilda-
2007-05-16 19:01
#26

bra artikel! de gäller bara att få pållen att stå kvar då hon har en stor förmåga att kliva fram ett par steg :P

CarinaA
2007-05-16 22:50
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#27

Tycker att det är väldigt individuellt med nosgrimma, vissa hästar "gör" sig väldigt bra med nosgrimma andra icke !! Vad gäller skor eller inte så är det en fördel om man känner till underlaget på utställningsplatsen,är det mjukt gräsunderlag så känner de flesta hästar sig "säkrare på foten" om de är barfota dvs de halkar inte så lätt, tror det viktigaste är att tänka på att INTE sko eller verka för tätt på utställningen.

Annons:
[Croneld]
2008-03-20 11:23
#28

Denna artikel börjar bli aktuell, har ni trimmat era hästar för säsongen eller vilar de sig i form?

CarolaCarro
2008-03-20 11:51
#29

Någon som har tips på hur man får hästen och stå still när man ställer upp den?? Min går alltid på sidan eller backar..

Angel
2008-03-20 12:18
#30

Tja, träning.. men ngt som är bra om man lyckas, är att försöka fånga hästens uppmärksamhet. Då brukar de dessutom sträcka fint på sig. Godis? prasslande påsar? Här får man ha fantasi och prova lite..

GranoStall
2008-03-20 16:06
#31

#29 Lär den ett kommando som betyder att den ska stå helt stilla. Vi säger who till våra hästar. Man kan börja träna det till och från hagen. Man säger who och så ska hästen stå helt still, rör den sig säger man who igen stannar hästen. När den lärt sig det kan man gå bort några steg från hästen och den ska fortfarande stå kvar. Brukar inte ta så lång tid innan hästarna fattar vad de ska göra.

# 28 De dräktiga stona och unghästarna vilar sig i formSkrattande Men våra två hingstar som vi ska visa har är körda sen nov så muskler och kondtion lär de ha. Sen är det bara själva utställningsträningen som ska bli av men den brukar vi börja med nån månad innan utställning.

grabbarnabus
2008-03-21 00:13
#32

#29 Proooo är ett gamalt beprövat ord för halt , stå still , med slarvar du med ditt proooande så blir det svårt och då kommer alla nya ord in som who osv… eller visla som många islandshäst mäniskor gör när deras hästar skall stå still. De är bara att välja ditt favorit ord …Skrattande

Jag är tydlig i vad jag vill, ögonkontakt och ett pro eventuelr ett nej när hästen inte sår still eller bråkar. Tänk på hur du/ni fostrar era barn eller er hund. Det är inte så stor skilnad. läs din häst och va bered på vad den hittar på.

Beröm när det blir rätt och träna ofta men korta stunder till och från hagen, på stallgången, ja över allt när det passar in.

Men glöm inte bort att det är "kärleken" som gör jobbet. Hästen sår still och rör sig brevid dig för att den vill göra de, av kärlek till dig.

Lycka till !!!

Och ni som inte varit på tillställnigar där det kommit lös springande hästar än är det bara att gratulera er. Det händer och stå med hingst eller ett brunstigt sto när det kommer en hingst farande är inte roligt det har hänt … Ingen som mins Mälarruss utstälning på Enköpings ridskola någon gång på slutet 80- tal eller om det var början -90. Då var det en godk hingst ute och sprang bland hästarna …

På Elmia i sommras var det lösspringande hästar vid flera tillfällen. Då var det flrea olika rasers hästar som kom lösa, så nog händer det …

Har man varit med ett tag så har man sätt ett och annat. Rätt som det är så händer det igen.

divansson
2008-07-18 12:02
#33

Någon som har tips på hur man får sin häst avslappnad i traven?

Mitt russ visades på drive-in utställning i Eskilstunaden 28Juni, fick 38p, det som gav dåliga poäng var traven, eftersom att han hade kort steg.. Det beror på att han spänner sig när han springer, han bråkar med huvudet och ja, då får han kort steg. När jag kör han så har han ett fint steg, hur kan ja lära han springa med de fina steget för hand?

Jag övar varje dag, han sköter sig jättebra annars, han står rätt med benen och kan stå stilla, han är exemplarisk på skritten, går löst och ledigt, avslappnat, i eskilstuna fick han en 9a på skritten vilket jag är helnöjd med såklart.

Det är just dethär med travet.. Han har inga fel eller så, han håller bara på, bråk med huvudet och det gör att han spänner sig.  Han är mjuk i kroppen liksom, inte stel eller så.

Tips nån snäll person?  :)

sjofreden
2008-07-18 12:46
#34

#33

Beroende på hur gammalt russet är förståss, och vad det kan.

Men ett tips är ju att köra/rida/longera eller bara leda omkring det ett bra tag innan klassen så de har en chans att göra av med lite energi (=slappna av) innan klassen. Då brukar de ha lättare att slappna av och visa vad de kan i visningen

Men som med allt annat, det kräver ju också lite avvägning så det inte blir för mkt och hästen trött. ( Å andra sidan brukar det vara ganska svårt att köra slut på ett russ..)

Bråkar han med huvudet tänker man ju alltid på bettet. Använd gärna samma bett som han är van vid även på uppvisningstränset.

Annons:
PernillaJ
2008-07-18 15:20
#35

#33 Valacker och ston behöver inte visas med bett i munnen; du kan använda en snygg grimma eller ett visningshuvudlag utan bett om han visar bättre gångarter i det. Grundförutsättningen är givetvis att hästen går att kontrollera utan bett.

entill
2008-07-18 15:42
#36

Ett bra sätt att få fram traven kan vara att öva på att smyga igång och sedan öka farten när han hittat takten. Var noga med att själv springa taktfast och ta ut steget.

Agneta Hecht, medarbetare på gotlandsruss ifokus

www.vikingponnycenter.se
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ!  ~~

ryttarn
2008-07-18 16:45
#37

#33 Konststycket är att hitta hästens naturliga travtempo. Vissa skall springa fort medan andra ganska långsamt. Detta är ganska svårt att avgöra själv. Vi brukar "visa upp" traven i olika tempo för varandra för att hitta det tempo som ser bäst ut.

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Ledin
2008-07-18 20:39
#38

Jätte bra skrivet! bra bilder o snälla alla som visa sina russ klä er lite snyggt som den på bilden det ser så mycket bättre ut då. Jag har sett skräckexempel på en mycket bra uppfödare i shettis hon springer i en superfula myskläder (trängsoverall) även sett detta på russ ursh ja ser inte alls så profsigt ut. :P

entill
2008-07-18 20:44
#39

#37. Jo det kan väl vara en väg att gå, att söka hästens tempo, men man kan även som visare, ryttare, kusk lära hästen ett annat tempo. När man dansar är det kavaljeren som för, och damen får snällt följa med. Då är det viktigt för kavaljeren att förmedla takten. På samma sätt är det när man leder, rider eller kör en häst, man kan medelst kroppsspråk, tygel, töm eller påverka hästen att söka takten. Jag vet att förklaringen låter kryptisk, men det funkar faktiskt.

Agneta Hecht, medarbetare på gotlandsruss ifokus

www.vikingponnycenter.se
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ!  ~~

ryttarn
2008-07-19 00:35
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#40

#39 Mmmm, alting har ju en orsak och verkan…

För våran del är våra russ i första hand tävlings och avels individer, först i tredje hand utstälningsindivider. Vi lägger ner väldigt mycket tid på att få våra russ att få en effektiv trav för tävlingsbruk. Det känns då lättare att anpassa visaren till hästens trav än vise versa, för annars måste vi dessutom lägga ner lika mycket tid på "utställningstraven". Dessa två gångarter har tyvärr inte så mycket med varandra att göra mer än att sama goda mekaník krävs.

Jag vill hävda att detta är ett av de vanligaste felen som görs när man visar "travruss", man letar inte efter den effektivaste utställningstraven. Skulle vi tex visa Monljus på en utställning med den trav han använder i ett travlopp hade vi troligen fått omdömmet "energisk men mycket markbunden trav" istället för "Lätt vägvinnande trav med god mekanik" som han brukar få på utställningar. Anledningen till detta är att den trav ett Russ använder i ett lopp skall vara snabb och samtidigt energisparande, på en utställning skall det vara en "dans", precis som du antyder i ditt inlägg. Gömförelsen med ett dansande par är inte alls dum, skillnaden är att jag vill att hästen för men i samarbete med visare och tränare/coach….

Detta inlägget var kanske inte mindre kryptiskt men iallafall ett försök till beskrivning…..

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

entill
2008-07-19 01:22
#41

#40. Jag tror inte att du riktigt förstod vad jag menade ändå. Oavsett om du kör ett travlopp, eller en dressyruppvisning eller visar hästen för hand, har du nytta av att vara den som för. Du kan då hjälpa hästen att hitta takten, när den håller på att tappa den. Man kan tydligt se detta hos duktiga travkuskar. När hästen är på väg att tappa traven, eller redan börjat galoppera kan en god kusk "takta in" hästen i rätt gångart. De som inte har den förmågan eller inte förstått detta kastar sig bakåt och drar i tömmarna allt vad de orkar.

Trav skall vara taktmässig, vägvinande och lätt, vare sig den visas på banan eller i utställningsringen, då håller hästen längre.

Agneta Hecht, medarbetare på gotlandsruss ifokus

www.vikingponnycenter.se
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ!  ~~

Annons:
ryttarn
2008-07-19 15:55
#42

#41 Jodå, jag förstår vad du menar, men vi har inte samma åsikt.

Håller däremot med dig om att en god travkusk kan balansera sin häst i rätt trav, men detta beror på att kusken oxå vet vart hästens begränsningar och maxkapacitet finns. På samma sätt är det vid visning, ett samarbete mellan häst och visare, men det gäller för visaren att veta vart hästen har sin bästa visningstrav och därmed kunna "balansera" på rätt sätt.

Men hästens maximala trav i en tävling och den trav som visas på utställning är nästan olika gångarter, det håller jag fast vid. Däremot håller jag med om att förutsättningarna för bägge dessa gångarter är en god mekanik, bra påsjut och vägvinnande, där slutar dock likheterna. I annat fall skulle alla russ som har en 9a eller 10 på travet gå ut och tampas med eliten, eller så skulle elittravarna få tior på traven så fort dom visade sig i ringen, så är som du mycket väl vet inte fallet.

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

entill
2008-07-19 18:38
#43

OK, då behöver vi inte diskutera det här mer. Du vet bäst om både trav och utställning, så jag hoppas alla lyder dina råd. Jag talade ju bara ur min ringa erfarenhet.

Agneta Hecht, medarbetare på gotlandsruss ifokus

www.vikingponnycenter.se
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ!  ~~

ryttarn
2008-07-19 20:52
#44

#43 bara för att man inte har samma åsikt så behöver man väll inte surna till. Om alla har samma åsikt blir det ju aldrig diskusion och man kommer inte frammåt. Tycker det är sorgligt med den attityd som du ger uttryck för genom ett, enligt min mening, ganska insinuant inlägg…..

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

entill
2008-07-19 22:20
#45

#44. Det var inte illa menat, utan just det du säger att man kan ha olika uppfattning, beroende på olika utbildning och erfarenhet. Jag är definitivt inte sur, orkar bara inte ta den här debatten igen. Jag tycker det är helt OK att tycka som du och uppmanade bara folk att följa dina råd. Det är inget insinuant i det.

Jag gav ju bara ett tips på hur man kan få hästen att visa en bättre trav. Det var ju du som talade om att det var en olämplig väg att gå. Jag ger mig för dig eftersom du verkar kunna detta så bra (eller var jag insinuant igen nu…?) Jag accepterar och respekterar andras åsikter, och har provat många olika sätt att arbeta hästar både från marken och från kuskbocken, och påstår inte att det ena är fel och det andra rätt.

Agneta Hecht, medarbetare på gotlandsruss ifokus

www.vikingponnycenter.se
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ!  ~~

Katitzi
2009-07-16 12:17
#46

Detta var verkligen en jättebra artikel, många plus till dig :D Ska själv ställa ut mitt russ nu på lördag och har aldrig gjort det förut så för mig var detta jättebra :)

Vad anses ni vara lämpliga kläder? Ni som brukar ställa ut era små russ och shettisar, hur tycker ni att man ska vara klädd? Jag vet en del brukar ha vita ridbyxor och en snygg tröja till det medans andra kör på vanliga byxor.

Alexandra Wisén
AlexandraWisen@hotmail.com

[Tjiwi]
2009-07-16 12:40
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#47

#46 Personligen tycker jag inte vita ridbyxor är fint på russutställning, ta några andra snygga istället och en snygg tröja till i diskreta färger, tex beige/bruna byxor & vit/beige topp/tröja, svarta byxor med beige el vit tröja, snyggt är även en slipover över tycker jag. Alla tycker vi olika men detta är ett tips från mig.

Lycka till!

[Tjiwi]
2009-07-16 12:43
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#48

En annan variant från när jag visade Ull!

Annons:
[Tjiwi]
2009-07-16 12:45
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#49

Här visar My NJORD åt mig på Mälar russ förra året, enkelt och snyggt tycker jag, även föredömligt med hjälm!

VeronicaP
2009-07-16 13:52
#50

Fat jag tycker det är snyggt med vita ridbyxor/vita byxor även när man visar russ :-)

[Grabbarna-A]
2009-07-16 23:45
#51

Och jag tycker att man har ljusa byxor till en häst med mörka ben och mörka byxor till en häst med ljusa ben, oavsett ras, så domaren ser hästens ben ordentligt.

[Tjiwi]
2009-07-17 00:26
#52

#50 Smaken är som baken…….Flört

VeronicaP
2009-07-17 01:23
#53

#52 ha ha precis Cool

Katitzi
2009-07-17 01:25
#54

#52 , 53 heheh precis ;) tänk om alla hade tyckt likadant hur skulle det se ut :O ;)

Alexandra Wisén
AlexandraWisen@hotmail.com

carcha01
2009-07-17 01:52
#55

Det var så trevligt att se alla välklädda utställare på Tomelilla. Såg ingen som var illa klädd.

Och alla hade hjälm! Det var angivet i propen att alla som hanterade häst inom området skulle ha hjälm. Detsamma gällde för premieringen i Bjärsjölagård.

Bra när man tänker på säkerheten, och så är man ju en god förebild för de yngre!

Se bilder på prydliga uppvisare i tråd från utställn resp premiering!

Annons:
Kajhugo
2009-07-17 09:49
#56

Bra skrivet, kul att läsa för oss som är ny inom utställning, många tips och tankar att ta med ut till träningen.

En fråga, har en som är ganska markbunden i sitt trav (passar mig inom travet, men inte på utställning) kan man påverka den när man visar den och hur påverkar man den bäst?

murkla
2009-07-17 10:07
#57

Intressant läsning!

www.russmurkla.zoomin.se.  :) www.foreverliving.se

Tittut
2009-07-17 10:13
#58

En anledning till att jag inte förespråkar vita byxor längre är att jag tycker det är opraktiskt. Det kan vara snyggt så länge de är vita, men ofta blir de snabbt både svarta och nersölade med diverse hästfläckar, och då är det inte så speciellt snyggt. Då är det bättre med en färg där inte varenda prick syns.

Liselotte Erixon, medarbetare på gotlandsruss ifokus
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ  ~~

ryttarn
2009-07-17 10:55
#59

#56 Om du har en duktig dresyrryttare som kan rida din häst ordentligt samlad kan du påverka detta till en del.

Genom att rida hästen ordentligt samlat måste den lyfta mer på benen och man kan sedan lära hästen att även göra detta från marken.

Givetvis, om man är riktigt duktig, kan man fixa det från marken direkt, men dresyrridning ger fler hjälper vilket underlättar. Det räcker dock inte att börja denna träning någon vecka innan utställning utan tar sin lilla tid…..

Det största problemet är att hitta tillräckligt duktiga ryttare som oxå är tillräckligt små…..

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Hagelberg
2009-07-17 11:24
#60

#56 Jag skulle vilja säga att har hästen en markbunden gångart så är det så. Det går inte att ändra men man kan alltid göra det bästa av det man har.

Så som entill beskriver, att man smyger igång och får hästen i takt. Viktigt att springa i hästens takt och driva i takt med traven. Har man gått med hästen känner man när den går bra, sen är ju bra olika, det ska alltid vara från hästens förutstättningar.

Kajhugo
2009-07-17 14:28
#61

#59 inget att rida på, är bara två år.Glad

Linnea
2009-07-17 14:39
#62

#46 är det i kalmar du ska ställa ut?

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Annons:
ryttarn
2009-07-17 16:09
#63

#61 Då får du jobba från markenGlad, gångarter går alltid att förbättra.

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Katitzi
2009-07-17 16:16
#64

# 61, 63 jag vet inte men går det inte med longering och cavaletti bommar? eller är jag helt ute och cyklar nu.

Alexandra Wisén
AlexandraWisen@hotmail.com

ryttarn
2009-07-17 17:35
#65

#64 Visst kan du göra det. Det är det jag menar med att arbeta från marken, att man gör olika övningar i tex longering. Det är dock viktigt att man arbetar hästen i form för att det skall göra bra effekt. För det är inte bara "högre lyft på hovarna" man vil åt utan en mer arbetande mekanik. Att hästen verkligen utnytjar sina rörelser. 

#60 Håller inte med dig att en markbunden häst "bara är sådan". Gångarterna är det som du verkligen kan utveckla på en häst inför utställning. Rastypiskhet tex är ju som den är, men rörelser går att träna. Sedan tar det mer eller mindre tid att komma frammåt och hur långt man kommer beror ju givetvis på hästens förutsättningar. Men att säga att gångarterna inte går att göra något åt köper jag inte.

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Kajhugo
2009-07-17 19:02
#66

#64, 65, tack för tipsen, skall testa det.

Min ponny kan verkligen utnyttja sin mekanik i vagn han har extremt lätt för sig men jag får inte fram det ordentligt från marken men skall jobba vidare, å andra sidan så är jag nöjd så länge han travar så lätt i vagnGlad.

PernillaJ
2009-07-17 19:17
#67

#66 Jag skulle nog inte oroat mig - din kille är ju så ung. För hästar med stor aktion kommer mer spänstighet och "kick" i steget ofta när de blir äldre och mer musklade, då orkar de skjuta på bättre. Visst finns det litet knep att ta till, t ex tömköra i form, skritta i sandtag, trava över cavaletti, mixtra med olika skoningar, etc, men jag vet inte om jag skulle gjort det med en unghäst. Risken är att han blir muskelöm och stel, vilket ju motverkar syftet.

Försök att rasta (longera?) honom ordentligt innan han ska visas. En spänd häst höjer huvud/hals och "tappar" ryggverksamheten och bakbensaktiviteten. Det är en svår avvägning mellan "lagom" rastad och ändå med "lagom" energi och tryck kvar. Lycka till!

Kajhugo
2009-07-17 20:19
#68

#67 Det du beskriver känner jag igen, han är jättesnäll men väldigt spänd när vi går in i ringen, lite hingstig också var han sist, så han behöver kankse springa av sig lite innan det är dags.

Kul med alla tips till en som är ny i denna värld. Tacka alla.

super-busen
2009-07-24 01:38
#69

När man ser på bilder i från div utställningar så tycker JAG att många klär sig lite "slarvigt". Hel, ren, inga starka färger som tar över tycker JAG är viktigt.

Men vi alla är olika, tur är väl det Cool

Annons:
Upp till toppen
Annons: