Uppfödare

Uppfödarstafetten Engbakke

2007-05-28 23:12 #0 av: ryttarn

Danmark är inte så stort på Russavel. Men det finns en som man alltid dyker på när man pratar russ och Danmark, det är Signe Kroner. Malin på Karismas stuteri skickade av ren nyfikenhet staffetpinnen vidare till Signe, och här är hon....

Tack till Malin för att skicka stafetten vidare till mig, det är roligt att få presentera mig själv och mitt lilla stuteri.
 
Jag heter Signe och är danska, men tittar gärna in här på gotlandsruss.ifokus och på andra russsidor pga. mitt stora intresse för denna underbara ras.
Jag har ridit en del på islandshästar, och gör det fortfarande då och då. Har tyvärr "alltid" varit för stor för att rida russ, eftersom jag lärde känna rasen först  när jag var 11-12 år och redan då var nästan lika lång och tung som jag är idag.
 
Vi har haft russ i familjen i 16 år, sedan 1991 när min lillasyster fick låna det lilla (117 cm) stoet Stickan 2637 (född 1982 i Skåne och importerat til Danmark 1986) som var dräktig med Mosedragets Facio 420.
På det viset blev jag från början intresserad av avel, och vi hade turen att Stickan fick ett stoföl i maj 1992. Fölet fick vi behålla! Vi var ju lyckliga och döpte henne till Silja efter en vacker ballettdansös, Silja Schandorff, som vi sett på TV den våren. Silja blev mitt första "stora hästprojekt" kan man säga, och den första som vi själv red och körde in. Hon står nära mitt hjärta, det är så roligt att ha en häst som man känt från första minut i dess liv. Och så är hon en ovanligt klok häst med stor russpersonlighet!
 
Idag har jag hos mina föräldrar och med god hjälp av mina systrar en liten flock av bra ston:
 
Avelsston:
Silja GR 71 f. 1992 (Klass 1 sto, stamboksförd i Danmark) e. Mosedragets Facio 420 u. Stickan 2637
Linéa 4471 f. 2002 på Lojsta hed e. Junisorken 484 u. Linnéa 2566. Diplomsto
Parky 4556 f. 2003 på Lojsta hed e. John Russ 422 u. Maritza 2808. Diplomsto
samt islandsstoet Hrafntinna fra Hejelte f. 1996
 
Ungston:
Akleia f. 2004 hos Susanne Åhman i Köping. Efter Granit 368 u. Vicki Viking 2866. Visad som föl med 37 poäng och ska visas på premiering i Skåne i år.
Gwendolyn f. 2007 e. Panter 593 u. Parky 4556.
 
Stickan 2637 har vi kvar i vårt ägo, men hon är utlånad till en barnfamilj och är väldigt pigg trots sina 25 år. Så hon fortsätter glädja och utbilda barn på samma vis som hon genom åren glädjat och utbildat oss till rena russfanatiker.
 
Jag föder upp hästar i "mikroskala" kan man säga, det blir inte ens föl varje år. Vi har inte så mycket mark, och eftersom det är lite svårt att sälja russ här i Danmark, så får man ju försöka att begränsa sig.
Men det gör egentligen inte så mycket, för jag tycker att det är riktigt roligt att behålla fölen och träna dem själva i lugn och ro. Jag är ingen bra hästhandlare, för jag är urusel på att förhandla priser och tycker egentligen inte om att sälja någon, speciellt inte föl i en ung ålder, de har ju så mycket kvar att lära. Det känns bättre att sälja en häst som man själv har tränat från början. Då har man gett hästen en bra grundutbildning som förhoppningsvis gör att den ska fortsätta vara en bra häst även om den skulle hamna i okunniga händer.
 
För mig är det allra viktigaste ett gott lynne, för även om det är härligt med en vacker häst, så är den inte kul att ha om den inte också är trevlig att hålla på med. Jag vill få fram bra barnhästar som är kloka, lugna och snälla, och självklart friska och hållbara. Hittils tycker jag det har gått ganska bra, jag har fått fram några trevliga och snygga individer, så det hoppas jag att jag kan fortsätta med i framtiden.
 
Tills vidare har vi bara avlat 7 russ, 1 ridponny (russ/New Forest) och 1 Connemarapony.

Relaterade länkar

Tidigare artiklar


Datum för publicering

  • 2007-05-28

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2007-05-28 23:33 #1 av: [Croneld]

Vad trevligt at få läsa mera om dig Signe. Jag gillar ju din Linéa jag för hon är släkt med min GerTi.Flört

Är Mosedragets Facio fortfarande i avel? Jag letade på danska avelsföreningens sida men hittade honom inte.

Lycka till i fortsättningen och speciellt med årets fina föl!

 

Anmäl
2007-05-29 00:07 #2 av: Chirak-96

Hej igen Signe. Vi har visst mer att prata om än att hitta hästar. Ser att du har en avkomma efter min gamla sköthäst Vicki Viking. Jag skötte henne när hon stog hos Agge och Jajja i Eskilstuna. En underbar russbrud. Vet du om hon finns kvar hos Susanne i Köping? Jag var snubblande nära att köpa ett stoföl efter henne (tror det var 98) som var gulbrun och hette Flora, men det blev aldrig av. Ha det bra, vi hörs säkert.

Åsa och Chirak

Anmäl
2007-05-29 19:44 #3 av: SigneK

Hej hej...

Christina, vad jag vet är Mosedragets Facio fortfarande i avel, men i Norge, där han bott sedan många år. Han har en del avkommer i Danmark och även enstaka i Sverige faktisk, vet jag.

Åsa, vad roligt! Ja Vicki Viking finns kvar hos Susanne Åhman. Jag tror att hon ska föla efter Denilson i år. Det är Akleia på bilden närmast kameran och även på "porträttbilden" Hon är så fin. Glad

 

 

 

Anmäl
2007-06-03 11:58 #4 av: Jossa

Måste bara säga att Linéa är sååå gullig! Hon visade upp sig i hagen igår då hon tyckte att jag och min kompis var väldigt farliga. Men hon visade hur vacker hon var, så fin så.
Sedan fick vi inte prata med några andra hästar, för hon skulle ha en massa mulpussar. Men hon trivs med sällskapet iallafall :)

Har tyvärr ingen bild på henne än. Med det kommer ;)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.