Om sajten

Så här fungerar det på sajten

2007-04-23 22:07 #0 av: Cattis

I denna artikel har jag försökt beskriva sajtens funktioner och finesser, för att du som medlem skall kunna hitta lättare och få ut så mycket som möjligt av forumet.

Vänstra delen av skärmen:

Upptill till vänster finns det tre flikar. Forum, Artiklar och Inkorg. -->

Forum
Forum är den förvalda fliken när du loggar in eller besöker sajten som gäst. Det är i forumet merparten av alla diskussioner försiggår. Det är även förvalt att en översikt av de senaste inläggen ska visas. Du ser dem under rubriken "senaste inläggen". Nedanför senaste inläggen finns forumets olika diskussionsgrupper. Du öppnar och stänger grupper genom att klicka på plus- eller minustecknen vid sidan av gruppnamnen.

Klickar du på "visa översikt" över inläggslistan visas de 15 senaste inläggen i listan. Oavsett vilken kategori de är publicerade i. När du läst alla inlägg och vill se om någon skrivit något nytt, klickar du på "Ladda om" överst till höger i inläggslistan. Då laddas inläggslistan om. Olästa inlägg/artiklar är markerade med fetstil. Så snart någon skrivit en ny kommentar i tråden, kommer den att markeras med fetstil igen. 

Vill du se fler inlägg än de som visas när du klickar på plustecknet vid en grupp, klickar du på texten "Framåt" under inläggen.

Mina inlägg

Som en vidareutveckling av funktionen "Mina senaste inlägg och kommentarer" under din personliga sida, finns nu även "Mina inlägg" under fliken "Forum".

Mina inlägg 

Det finns skillnader mellan de två listorna. Den under "Min sida" är tänkt som reklam för andra sajter man är aktiv i. Förhoppningsvis väcker det nyfikenhet från medlemmar som klickar runt och hittar sajter som inte visste fanns. Denna lista visar bara diskussioner skrivna i öppna grupper och aktiva sajter.

Listan under "Forum" är bara min egen. Här visas dom diskussioner jag varit aktiv i, men gäller bara för den sajten man är på. Här visas även inlägg i dolda grupper. I denna lista går det att bläddra tillbaka för att hitta äldre trådar man skrivit i.

Skriv, sök, bokmärkenOvanför inläggen finns det tre knappar: Skriv, Sök och Bokmärken. Om du inte är inloggad är bokmärkesknappen inaktiverad (grå). Skrivknappen klickar du på om du vill skriva ett nytt inlägg. Sökknappen klickar du på om du vill söka bland foruminlägg, artiklar eller medlemmars dagböcker. Intressanta foruminlägg kan du bokmärka (med knapp ovanför själva inlägget). Bokmärkta inlägg ser du om du klickar på bokmärkesknappen.

Artiklar
Under fliken artiklar hittar du alla artiklar på sajten. Den här instruktionen är en artikel som du kan hitta där. Artiklar är ofta lite längre texter än foruminlägg och kan innehålla bilder i texten. I foruminlägg är eventuella bilder oftast bifogade i stället.

Även artiklar kan vara indelade i grupper på samma sätt som diskussioner i forumet.

Inkorg
Som inloggad medlem har du tillgång till en inkorg som påminner om ett e-postprogram. Där ser du meddelanden från andra medlemmar och har möjlighet att skicka egna meddelanden.

När du har olästa meddelanden i din inkorg, kommer ett gult kuvert att synas på inkorgsfliken. Det är ganska lätt att se då det kommer nya meddelanden, då detta kuvert "flyger" över fliken hela tiden till dess att du öppnat dina olästa meddelanden.

I inkorgen finns det två grupper: Inkorg och Skickat. I inkorgen ligger inkomna meddelanden och i skickat finns de meddelanden du har skickat till andra.

Mittendelen av skärmen

Upptill i mitten finns det en meny med sju val. Start, Om sajten, Länkar, Medlemmar, Fler sajter, Min sida och Inställningar.


Om du klickar på start öppnas sajtens förstasida. På förstasidan hittar du bland annat en välkomsttext, artiklar och en aktivitetsruta. I aktivitetsrutan visas de senast inloggade besökarna, nyregistrerade medlemmar och nya dagboksinlägg.


Här finns en beskrivning om själva sajten och dess innehåll.


Ja, precis vad det låter som - länkar...


Under medlemsfliken ser du vilka medlemmar som är inloggade just nu. Du kan också söka efter medlemmar i alfabetisk ordning.


På denna sida finns länkar till de andra sajterna inom iFokus nätverk. Det kommer nya sajter hela tiden, så titta in här då och då.


Under Min sida hittar du dina personliga sidor. Där finns din personliga beskrivning av, exempelvis, dig själv. Ditt fotoalbum, din gästbok samt din dagbok finns också här.


Här kan du administrera dina personliga sidor (se ovan).

Personliga inställningar

Ändra din personliga beskrivning, dina registrerade uppgifter och ditt lösenord.

Fotoalbum

Hantera ditt fotoalbum.

Dagbok

Skriv i din alldeles egna iFokus-blog eller redigera dina tidigare dagboksinlägg.

Favoriter

Hantera dina favoriter: lägg till nya sajter och använder bland dina favoriter eller ta bort gamla favoriter.

Bevakningar

Se dina aktiva bevakningar och ta bort dem du inte vill ha. Här finns också möjlighet att inaktivera bevakningssidan efter att du skrivit ett inlägg.

Högra delen av skärmen: 

Överst på högra delen finns en nyhetsruta. I denna rullar de senaste/nyaste inläggen som gjorts i nätverkets alla sajter.

På mitten av den högra delen finns "Mina favoriter". Du kan där se vilka av medlemmarna på forumet som är online och inte. De som är online visas överst i rutan med svart text, de som är offline, visas längst ned, i grå text.

För att lägga till en medlem som favorit, klicka på dennes namn i exempelvis ett inlägg. Då kommer du till dennes personliga sida. Där finns denna knapp:

Då du lagt till en medlem som favorit, byts knappen ut mot denna -->

 

Här ser du de sajter som finns i nätverket. De du är medlem i syns överst med svart text, de du inte är medlem i visas längst ned, i grå text.
För att bli medlem i en sajt, det är gratis och du kan vara med i hur många du vill, så klickar du på knappen "Lägg aktuell sajt till favoriter".

Övriga funktioner:

När du läser ett inlägg finns 5 ikoner högst upp på sidan. "Prenumerera", "Bokmärk", "Tipsa en vän" och "Skriv ut".


Högst upp i varje inlägg finns en knapp för att hoppa till den första olästa kommentaren i tråden. 
En bra funktion för långa trådar med många kommentarer i.


Att skapa en prenumeration innebär att du får e-post skickat till dig när det skrivs något nytt i en diskussion eller på en sajt som du valt att prenumerera på.

Du får två val då du klickar på ikonen. Antingen kan du prenumerera på svar enbart i den tråden du läste då du klickade på knappen. Eller så kan du välja att prenumerera på allt som skrivs på aktuell sajt. Då får du e-post så snart någon skrivit en kommentar, eller postat nya inlägg och artiklar.


Klicka på denna om du vill sätta ett bokmärke i en speciell tråd som du vill kunna hitta snabbt och enkelt igen senare.
För att se dina bokmärken så klickar du på knappen "Bokmärken" uppe till vänster. Under Inkorgen.


Med denna funktion kan du tipsa andra om trådar/inlägg/artiklar du tycker är intressanta. Klicka på ikonen och fyll i mailadress m.m. till den du vill tipsa.


Ja, denna funktion kräver väl ingen närmare beskrivning. :-) Helt enkelt, skriv ut tråden/artikeln..

Av: Cattis

Datum för publicering

  • 2007-04-23

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl
2007-05-03 19:53 #1 av: cowgril

okii

Anmäl
2007-09-16 20:02 #2 av: [Croneld]

Du vet väl att du kan klicka på knappen artiklar uppe till vänster, och då simsala bim kommer artiklarna fram. Då ser du de senaste artiklarna och kan gå in och söka efter kategori.

Anmäl
2007-09-16 20:54 #3 av: Russtoka

Jag har försökt lägga in en personlig beskrivning på "min sida" och skrivit, lag till en bild och sparat inställningarna, men sen när jag ska tiita på det hela så visas inget utan det står bara att ingen personlig beskrivning gjorts, vad gör jag för fel?

Anmäl
2007-09-16 21:17 #4 av: [Croneld]

Du har en personlig beskrivning. Kolla! Klicka på Min sida eller på ditt namn under din avatar i ett inlägg och se efter.Flört

Anmäl
2008-01-28 18:23 #5 av: Russtoka

När någon svarat i en tråd så syns det ju på antalet svar (det kan stå tex 31 svar).

Om jag redan är inloggad och klickar på den så syns bara det antal svar (som då kan ha varit tex 28 svar) som var vid den tiden jag loggade in.

För att få se de nya svaren måste jag inte bara stänga ner hela sidan utan även ta bort webbhistorik och sparade temporära filer. Att bara logga ut hjälper inte. 

Detta är liksom lite omständligt att göra varje gång, finns det inget annat sätt är vad kan det vara för fel? 

Anmäl
2008-01-28 18:25 #6 av: Russtoka

Ja (ha, ha) när jag kollade efter jag skrev ovanstående kommentar kunde jag inte läsa mitt eget inlägg...

Hej då på en stund!Förvånad

Anmäl
2008-01-28 19:47 #7 av: MagganS-B

Ladda upp sidan igen genom att trycka på dom två böjda pilarna uppe i kanten av skärmen, bredvid det röda krysset.....

Anmäl
2008-01-28 23:45 #8 av: [Croneld]

# 6 Om du klickar på ladda om som står ovanför de senaste inläggen, då ska de senaste inläggen synas. Prova det.

Anmäl
2008-01-29 15:37 #9 av: StuteriSolo

eller - om inget av ovan nämnda funkar - släng ut datorn genom fönstret, men öppna först!

Anmäl
2008-01-29 22:00 #10 av: Russtoka

#10 Ha, ha, ha! Ja, det har varit nära ibland... Oskyldig

Anmäl
2008-01-30 00:08 #11 av: entill

#9. Funkar det?

Agneta Hecht, medarbetare på gotlandsruss ifokus

www.vikingponnycenter.se
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ!  ~~

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.