Uppfödare

Uppfödarstafetten - Stuteri Gloria

2007-07-03 19:55 #0 av: ryttarn

Nästa stuteri i vår uppfödarstafett är Stuteri Gloria. Läs här om hur Julia Sterbrant bedriver sin stuteriverksamhet.

Tackar Signe för ”stafettpinnen”. Jag ska försöka berätta lite kortfattat om vår avelsverksamhet av russ och shetlandsponny.

 

Sedan drygt ett år tillbaka har vi vårat stuteri namnet Gloria. Russ har vi haft sedan 1991 då jag fick mitt första russto Zoyerita av min mamma. Hon finns ännu kvar hemma på gården och väntar sitt sista föl. Det är henne jag har att tacka för att jag fick upp ögonen för russrasen. Hon är ponnyn jag har lärt mig att både rida och köra med. Redan som treåring fick hon följa  med på det mesta och är nog än idag är hon den tryggaste häst jag någonsin haft.

Både jag och min mor har ett förflutet inom travet då vi båda kört russ som barn och jag fortsatte sedan att köra varmblod och jobbade några år som hästskötare. Efter att ha flyttat hem till Gotland igen efter några års vistelse på fastlandet och några månader i Italien valde jag att gå över till att ha hästar som hobby igen. Vid sidan av varmbloden skaffade vi ett russto, Glittra, som blev början till vår avel. Med åren har intresset för avel bara ökat och tog fart på riktigt 2003 då ytterligare några hästar införskaffades. Idag har vi 16 ponnyer och en Welsh cob från Danmark har nyligen anlänt. Cobben ska bli min rid och körhäst men kommer förhoppningsvis också lägga grunden för avel inom en lite större ras för oss.

Vi har nu grundat vad vi tror är en bra grupp avelsdjur med ston inköpta främst med tanke på bra modersstammar och god förärvning. Roligt är också att dessa ston kommer från duktiga uppfödare såsom Kurt Larsson, Birgitta Cramer, Pernilla Hägg, Liselotte Erixon och Madeleine Löfvenberg och är ett resultat av många års framgångsrikt avelsarbete. Följande russ finns på gården:

Luciabess 6 år e. Lucifer u. Dirina Bess

Wintra 3 år e. Silverboy u. Wiranda

Halla  3 år e. Kurant u. Hajdina

Erna 2 år e. Duktig u. Ester

Rovalds Zoyerita 16 år e. Zoyer u. Märta

Lava KL 1 år e. Primat u. Gåva

Glorias Alma 1 år e. Lurk u. Rovalds Zoyerita

Förutom dessa har vi två unghingstar, en tvåårsvalack och ett stoföl.

Vår målsättning är att föda upp ponnyer med bästa exteriör för god hållbarhet, med gott lynne och som ska kunna användas i samtliga discipliner och kunna hanteras av alla.

Både jag och min mamma tycker att det roligaste är att utbilda unghästarna och vi tillbringar mycket tid med hantering av de unga hästarna för att de ska vara väl förberedda inför inkörning och inridning. När man sedan kan hitta bra hem som tar vid och russen kommer till användning och glädje är det den bästa ”sporre” att fortsätta avla. För er som vill veta mer om vårat stuteri kommer en hemsida att öppnas i slutet av sommaren. (När undertecknad gått klart kursen…)

Kontakt: juliasterbrant@hotmail.com

Av: ryttarn

Datum för publicering

  • 2007-07-03

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2007-07-04 12:26 #1 av: JuliaS

Ett litet tillägg. Eftersom det var ett tag sedan jag skickade in min text till forumet är texten inte helt korrekt. Xit 522 finns inte längre i livet. Han fick avlivas efter att ha blivit mycket sjuk av knotten i sommar. Jag bifogar en bild på hans dotter Bilxtra som kommer att få stanna på stuteriet och som påminner oss mycket om Xit.

Anmäl
2007-07-04 12:49 #2 av: CarolaG

Oj!.. Vilken chock jag fick.. Vad hemskt! Jag lider med er, vet hur jobbigt det kan kännas..

Anmäl
2007-07-04 12:56 #3 av: Nitro

Nej vad hemskt. Hur kan knotten orsaka så stor skada?

Anmäl
2007-07-04 18:24 #5 av: PernillaJ

Tråkigt med Xit 522, det är verkligen en sorg när en häst börjar klia sig.

Skoj att ni skaffat ett cobsto! Jag har vänner som pysslar med cobbar (sektion C & D), och som haft en hingst e Fjordglimt Sir Johnson. Fjordglimt Sir Thomson RWD 17 såldes och blev dubbelsegrare i Kvalitetstävlan med 9,32 i hoppning, och är nu en lovande hopp-ponny kategori D (han är bara 6 år i år). Cobbar är trevliga hästar, fast de inte är russ!, och du får säkert glädje av ditt sto.

Anmäl
2007-07-04 21:17 #6 av: Mixie

Har ni ingen hemsida??? ;)

Anmäl
2007-07-04 21:38 #7 av: Asagard

#6 Det kommer enligt texten. :-)

Julia, så tråkigt att höra att Xit nu är borta. Förstår att det var det bästa beslutet och jag hoppas han har det bra på de "evigt gröna ängarna". :-)

Härligt att ni fick en liten tjej i alla fall att föra hans gener vidare.

Anmäl
2007-07-04 22:34 #8 av: JuliaS

#5 Mitt cobsto är också e.Fjordglimts Sir Johnson... En mycket trevlig ung dam som jag hoppas mycket på både innom aveln och som rid och körhäst till mig.

#7 Jag har nu två stoföl e. Xit. Det känns som lite tröst i alla fall. Blixtra och Blanka är båda gulbruna så det kanske blir parkörning i framtiden. Drömma måste man ju få göra.

Vill passa på att tacka alla som skrivit till mig med tanke på Xit. Det värmer!

Anmäl
2007-07-05 00:15 #11 av: Odena

Usch va tråkigt med Xit... Beklagar verkligen =(

Anmäl
2007-07-13 13:10 #43 av: MagganS-B

Grattis, ni fick i alla fall en del plåster på såren efter att ha fått toppoäng på era ston på utställningen! Jättekul!

Anmäl
2007-07-13 17:45 #44 av: garrilina

Grattis till toppoängen på utställningen!

Anmäl
2007-07-13 21:08 #45 av: JuliaS

Tusen tack ! Ja, det behövdes efter alla tråkigheter. Jag har ännu inte riktigt fått in i huvudet vad som hände... Inte hade jag vågat tro på sådana resultat när vi åkte ut på morgonen. Jag kan berätta att samtliga ston nu är betäckta. Lucia Bess och Halla med Whisky och Wintra har idag åkt ut till Qum. Kärlek uppstod i BIS ringen... Vi får väl se om jag kommer att skaffa en ny hingst annars ska jag nog prova någon "travhingst" nästa år. Jag vill ju gärna kombinera exteriör med prestation + ett gott lynne.

Anmäl
2007-07-13 21:28 #46 av: karisma

Grattis till de fina placeringarna och lycka till med betäckningarna

Anmäl
2007-07-14 18:12 #47 av: Malin6

Synd med Xit. Beklagar det som hänt :(

Anmäl
2007-07-24 19:43 #48 av: fannyb

tråkigt med xit Ledsen vad orsakade knotten? kliade han sönder sig eller blev han sjuk`?

Anmäl
2007-07-24 20:39 #49 av: JuliaS

Xit blev kraftigt påverkad av knotten under en väldigt kort period. Det reulterade inte bara i att han kliade sig, utan även att hans allmän tillstånd blev dåligt, feber som förmodligen gjorde honom steril i en kombination med att knotten gav sig på bl a snoppen som blev sårig och blödde under de sista dagarna i livet. Det känns skönt att han fick slut sina dagar och slapp lida mer. Men nog är det tomt på gården efter honom.

För att nu se till det positiva. Det drar i hop sig till premiering för tre av våra ston. Wintra ska ut i Lojstas treårsring och försöka få ett diplom. Halla ska ut i Väskinde av samma anledning och ettårs cobben ska till Stånga mest för träningens skull. Eftersom det gick så bra på russutställningen (43 och 42 poäng) ska jag försöka att hålla mig lugn och hoppas på att det går vägen denna gången med.

Förövrigt är både Halla och Lucia nu konstaterat dräktiga med Whisky. Det känns helt fantastiskt. Jag blev alldeles rörd när jag såg den lilla fosterblåsan på Lucias ultraljud..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.