Annons:
Etiketthästhälsa-hästhållning
Läst 10921 ggr
[Croneld]
2007-08-04 01:08

Sommarbete del 3. Fång

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här är en artikel om dom vanligaste symptomen vid fång, vad man ska göra för att undvika fång, och vad man ska göra om man drabbas..

  Russ på bete. Foto & Copyright: Bea Jakobsson

Text : Bubbelbubbel på ridsport.ifokus

Vad är fång ? 

Fång är en vanlig sjukdom som först och främst sätter sig i hovarna, vanligtvis i framhovarna, men kan även uppträda på alla fyra ben.
Är hästen varm i hovarna, har feber, och visar tydlig smärta är risken stor att det är fång det handlar om.

Hästar med fång står ofta med bakbenen långt under sig, och frambenen långt framför sig, så att vikten istället tas upp av trakterna, på så vis kan även hästen flytta vikten från ett ben till ett annat.

Vanliga orsaker

Vanliga orsaker till fång kan vara att hästen släppts på för kraftigt bete utan att successivt vant sig vid vårens färska gräs. Det kan också handla om för mycket foder och för lite motion. Långvarig och för hård träning kan också vara grunden till fång, men är numera väldigt ovanligt. Vid upprepad och långvarig behandling av kortison är också risken för fång stor.

Förlossningsfång är också en vanlig form av fång, det uppkommer efter en förlossning, då stoet kan få en livmoderinflammation om inte efterbörden avgått normalt, inflammationen orsakar i sin tur små blödningar i hovarna, framförallt i hovens känsliga läderhud.

Fång drabbar inte bara ponnys, utan även stora hästar.

Vid misstanke av fång…

Om man misstänker fång ska veterinär alltid tillkallas, och under tiden man väntar bör hästen tar bort från betet och sättas på lätt svältande diet.
Man kan även kyla hovarna med kallt vatten, och försöka få hästen att gå, så blodet försvinner från hovarna.

I det akuta stadiet av fång sätts antiinflammatorisk och smärtlindrande medicin in, samtidigt dras också kraftfodret in. Hästen bör stå på mjukt underlag, och i många fall kan även hästen behöva laxeras så att tarminnehållet försvinner.
Ibland kan även veterinär ordinera att en uppföljande behandling i form av verkning av hovarna, och även en skoning med såkallat PG-beslag. 

Vad man kan göra för att undvika fång

För att undvika fång ska hästen att vänjas vid nytt bete, man ska också successivt göra foderbyten.
Man bör även kolla äldre hästars tänder oftare, och också vara noga med hovvården före och efter betet.
man bör också i möjliga mån undvika långvariga behandlingar av kortison, och aldrig behandla fång med kortison. 

Läs gärna också Bebbes artikel om när hennes Minta fick förlossningsfång.

Källor; www.agria.se
Forums stora bok om hästen.

Russ på sommarbete.  Foto & Copyright: Christina Croneld

Russ på sommarbete. Foto & Copyright: Christina Croneld

Tillägg till artikeln:

Det finns nya rön om orsakerna till fång och så här stod det i tidningen HÄSTEN Nr 1-2,  2007:

"Tidigare trodde man att det var proteinet i i gräset som orsakade lidandet, men - efter studier av den australienske proffesorn Christipher Pollit vid universitetet i Queensland, kunde man konstatera att det är sockerarten fruktan - en vattenlöslig kolhydrat - som är "boven i dramat .

Fruktan -växtens skydd. Fruktan bildas i en gräsväxt under fotosyntesen, då växten utsätts för solljus. Fruktan fungerar som växtens skydd. När den inte kan växa, då lagrar den ett fruktanöverskott tills den kan växa igen. Så länge som växten (gräset) växer, bearbetas all fruktan och halten av den här typen av socker är låg, eftersom fruktan är en viktig faktor som används för att producera andra ämnen som bygger upp växten. Skulle de däremot bli besvärligt för växtligheten, vid torka, dålig näring eller låg temperatur, då lagras fruktani växten, för att sedan användas när omständigheterna blir mer gynsamma. Det är därför- trots att en så kallad fånghäst har gått på nerbetat område - den ändå kan drabbas av fång."

Här, kan du läsa mer om fruktan och när det är farligt att beta.

Verkad fånghov. Foto Copyright: Pernilla Jobs

Verkad fånghov. Foto Copyright: Pernilla Jobs
 

Dela gärna med er av egna erfarenheter av fång, själva insjuknandet, förloppet samt behandling.

Vår serie om sommarbete:

Del 1. Inledning

Del 2. Sommarexem

Del 3. Fång

Del 4. Avmaskning

Relaterade länkar

Inlagt av: Croneld

Datum för publicering

  • 2007-08-03
Annons:
bubbelbubbel
2007-08-04 02:54
#1

vilket bra litet tillägg du gjorde till artikeln ! :)

cowgril
2007-08-04 21:12
#2

intresant artikel kikki???

    MVH joyan

[Croneld]
2008-05-20 09:49
#3

Puttar upp den här, nu när det börjar bli aktuellt. Här kan man läsa lite om fruktan(socker), klicka dig vidare så står det när det är som störst risk för fång…

MagganS-B
2008-05-20 09:56
#4

Stod en mycket bra artikel om fång i Gotlands Allehanda i dag, skriven av veterinären på ATG-kliniken. Tre hästar, varav en fått avlivas, har drabbats av fång här på Gotland i dagarna. Orsaken är just att nätterna varit kalla, sockerhalten stiger i växterna, och då är risken för fång stor. Läs hela artikeln på: http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=3669816

Upp till toppen
Annons: