Annons:
Etikettallmänt
Läst 7010 ggr
[Croneld]
8/19/07, 12:14 AM

Vill du fotografera hästar?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Har du alltid drömt om att bli en duktig fotograf och kunna ta fina bilder på ditt favoritdjur, hästen? Ja då måste du lära dig lite grunder i den svåra men roliga konsten, att fotografera. Det finns också en alldeles egen sajt för hästfotointresserade, hästfoto.ifokus. Läs mer här!

Text & bild: Jaqueline på Hästfoto.ifokus

Här är första delen om hur du fotar hästar. Den handlar om ljuset. Eftersom du inte kan välja vilket väder det ska vara när du ska ut och fota, måste du såklart veta hur du ska förhålla dig till de olika väderförhållandena.

Det första du bör tänka på när du fotar hästar är att ha ljuset på ett lämpligt vis. Det här är olika beroende på vad för sorts bild du vill ta, porträtt, action, osv. Normalt kommer en dag som är mulen, men skapligt ljus, att fungera i de flesta situationer, speciellt om du ska fota en vit eller ljus häst, då din kameras ljusmätare kan få fnatt och bilderna blir alldeles för mörka. En mulen dag är också bra eftersom du inte får några oönskade skuggor i vägen.  Om hästen ska stå still eller röra sig väldigt sakta kommer ett mörkare väder att fungera för din bild. Men är det någon sorts action, får du för lång slutartid, eftersom ljuset inte räcker till. Det kommer att orsaka rörelseoskärpa i din bild. Så spara actionfotograferingen tills det är ljust väder eller tills du kan vara så nära så att du kan använda blixt.

_Fota i solsken:
_Om du fotograferar i solsken, tänk på att du ska ha solen i ryggen och att den träffar motivet (hästen). Du vill också ha åtminstone ett av hästens ögon i solen, då kommer ljuset att framhävas i hästens ögon. Om båda ögonen är i skuggan, ger det en trött och uttryckslös blick. Var medveten om att bilder i starkt solsken har en tendens att få väldigt mycket kontrast, alltså, skuggorna har en tendens att bli kolsvarta och dom ljusa partierna blir helt vita (utfrätta). Du måste också se till att inte hästens egna kroppsdelar skuggar varandra, vilket är lätt att åstadkomma då solen står högt. Men å andra sidan kan hästfoton i starkt solljus också ge en vackert glänsande päls, och trevliga skuggor som får hästen att träda fram mer i bilden och se mindre platt ut.

_Fota i motljus:
_Det är inte speciellt snyggt om solen faller in direkt i linsen. Motljus kan ofta ställa till det med konstiga reflexer inne i linsen, som gör att det blir fläckar på fotot. Men motljus bilder kan också bli dramatiska och fotar du i sol upp-och nedgångar blir det ett intressant ljus. Vid sådana tillfällen kan det vara lämpligt att använda blixt för att lätta upp motivet och motljusskydd (eller använda dig av handen) för att förhindra reflexer i linsen.

Fotad i motljus utan motljusskydd, men det går lätt att ändra i photoshop genom att höja kontrasterna

Hur ska hästen står när jag fotar porträtt? Och framförallt, hur ska jag stå? Man behöver mycket tålamod när man ska fota hästporträtt. Mer om porträttfotografering får du lära dig i den andra artikeln om hur man fotar hästar!

_Stå inte för nära:
_Den delen av hästen som är närmast kameran, har en tendens att se alldeles för stor ut jämfört med resten av kroppen. För att förhindra det så ska man ställa sig en bit ifrån hästen när man fotar. En bit är inte bara 2-3 meter utan ännu längre. För att detta ska fungera är det bra om du har ett zoom objektiv, så att du kan zooma in hästen. Alltid när du fotar hästar bör du ha kameran i en lite lägre För rörig bakgrundnivå än hästen. Annars ser benen alldeles för korta ut och kroppen ser inte ut som den ska. Du vill inte heller ha en rörig bakgrund som kan ta uppmärksamheten ifrån din häst, och det kan vara svårt om du är ute på tävlingar och fotar.

**Ha en medhjälpare:
**Det är alltid bra att ha en medhjälpare med sig. Denne kan prassla med en påse eller skaka med en havrehink när du fotar så att hästens öron pekar framåt som ger ett alert

För rörig bakgrundutryck. Om du inte vill att hästen ska se avslappnad ut, utan mer uppspelt, kan denne göra udda ljud. Fungerar inte det kan du alltid prova att ta in saker hästen inte är van att se, som ett uppfällt paraply. Du kan även prova att göra en annan häst synlig för hästen du fotar. Du får helt enkelt prova dig fram.

Ta den tid du behöver och bli inte upprörd för att hästen inte kan stå still eller är otålig. Det sätter alla på pottan, även hästen och du kommer inte få ett bra foto om hästen är grinig eller rädd för dig. Försök bara att snällt ställa tillbaka hästen som den stod, och ta tid på dig. Om du vill ha ett helkroppsfoto och vill att fötterna ska stå korrekt, kan du vara tvungen att ha ännu mer tålamod.

Hur ska hästen stå?
När man fotar porträttbilder, är det vanligast att man fotar från sidan eller 45 grader ifrån fram eller bakdelen. Alltså om du fotograferar hästen från sidan, gå 2-3 steg åt bakdelen eller framdelen. När du ställer upp hästen, tänk på hur den står med benen. Den vanligaste benställningen är att både fram och bakbenen är isär med ett jämt mellanrum. Detta gör att det ser mer balanserat ut än om båda fram och bakbenen skulle stå ihop. Men detta är en generell regel.

Olika raser har olika traditionella uppställningar för foton. Arabiska fullblod, för exempel, är uppställda med båda frambenen ihop och bakbenen isär, med det bakbenet som är närmast åskådaren bakom det bakbenet längst ifrån åskådaren. Anledningen till detta är att araber har en mindre ryggkota än andra hästraser, och där av, kortare rygg och plattare kors. Att ställa dom såhär, framhäver det platta korset. Arabhästens svans bör vara lyft och halsen bör vara högt hållen och böjd som ett valv som framhäver den ädle hästen.

Quarterhästar, å andra sidan, är avlade för sin styrka. När man fotar en sådan ras, är det bästa fotovinkeln vanligtvis 45 grader vänd från framdelen eller bakdelen. Om ni fotar från sidan, ta ungefär två steg i riktning mot bakdelen, så att din synvinkel är lite snett från bakdelen. Det kommer att framhäva musklerna i hästens bakdel och ben.

**Att undvika:
**Undvik, med alla hästar, att ta foton framifrån då huvudet kan framhävas och se alldeles för stort ut och kroppen alldeles för liten. Därför är det extra viktigt att du står en bit ifrån hästen om du står i vinkel till hästen, annars kommer delen som är närmast kameran se enorm ut jämfört med resten av hästen.

Tips:
Ett tips är att läsa på om hästrasen du ska fota för att få bästa uppställningen inför fotograferingen. Ett annat bra tipps är att titta mycket på bilder i tidningar. Dom visar oftast upp uppställningarna som är hästen mest till fördel.

På svankryggiga hästar, kan man vinkla hästen 45 grader ifrån framdelen (bakdelen närmast kameran), så att bakdelen och manken är i samma höjd och mitten av ryggen inte syns så mycket. Beskärning:
Hästens öron ska nästan nudda överkanten av fotot och hästens hovar ska nästan nudda underkanten av fotot, om du försöker få ett helkroppsfoto. Om du ska ta ett fint huvudfoto bör hästens öron nästan nudda överkanten på fotot och mulen nästan nudda underkanten. Det går självklart att beskära bilden senare i datorn, men det skadar ju inte att försöka få bilden rätt från början. Men allt är en fråga om tycke och smak, så prova er fram.

Glöm nu inte att ha tålamod med hästen ni ska fota!

Vill du lära dig mer om hur man fotograferar hästar, gå in på hästfoto.ifokus

Relaterade länkar

Datum för publicering

Annons:
Jossa
8/20/07, 9:30 PM
#1

Det var ju bra ^^
Nu har man ju en massa tips att följa :D
Kul!

Upp till toppen
Annons: