Annons:
Etiketthästhälsa-hästhållning
Läst 3463 ggr
[Croneld]
2007-08-04 00:34

Ensilage i små balar är lika bra.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Cecilia Müller vid SLU i Uppsala har skrivit en avhandling om att det går lika bra att ensilera vallfoder i små balar som stora. När man har hästar är det enklare och lättare att hantera små balar och för hästens grovtarmsjäsning spelar det ingen roll. Dessutom behöver man en traktor för att förflytta de stora balarna upp mot 800 kg, när man själv kan hantera de mindre balarna på 30-50 kg. Har man bara några få hästar är det praktiskt eftersom de stora balarna också kräver att de förbrukas inom en viss tid.

Lotta Möller på SLU skriver:

"Forskaren konstaterar att konserveringen av fodret fungerar även i småbalar, men att småbalspressarna behöver utvecklas ytterligare för att klara av att pressa grönmassan tillräckligt hårt.

Allt fler hästar i Sverige äter inplastat vallfoder, så kallat ensilage eller torrare hösilage. Ett inplastat foder har många fördelar jämfört med torrt hö, framför allt är det relativt dammfritt. Hästarna i studien föredrog ensilage framför hösilage och hö. Utfodring med hö, hösilage och ensilage gav inte upphov till några skillnader i hästarnas grovtarmsjäsning."

Läs mer från avhandlingen här

Relaterade länkar

Av: Croneld

Datum för publicering

  • 2007-08-03
Annons:
Russtoka
2007-09-13 04:23
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Sant. På min gård saknas lada, jag kan inte lagra hö. Jag köper 40kilos hösilagebalar från en gård i grannkommunen. Lagras ute, lätt att hantera, förbrukas på ca 3 dagar (två russ) och de älskar det!

Den öppnade balen förvaras dock under tak. Jag har haft tur, för det är inte lätt att få tag i småbalar.

Upp till toppen
Annons: