Allmänt

"Humor" - Stuteriblindhet

2007-09-07 11:42 #0 av: Cattis

Fri omarbetning av hundfolksbegreppet kennelblind. För att bli stuteriblind måste man ha vissa medfödda egenskaper. Men med hjälp av nedanstående råd tror jag att vägen dit blir enklare... OBS! Detta är (nästan) enbart ironi! :-)

 1. När du bestämt dig för att bli uppfödare, har du troligen redan ett sto. Bakgrund och kvalité är oväsentligt. Grunden till din uppfödning är detta sto och det faktum att du är ägaren

 2. Om ditt sto inte har gått bra på utställning ska du skylla på domarna. Du är ju den första att lägga märke till att det alltid är de stora uppfödarnas avkommor som vinner. Kasta inte bort tid på att fundera över varför de blivit så stora.

 3. Som far till ditt första föl bör du välja den hingst som vann på den senaste utställningen då ditt sto står i begrepp att brunsta. Ett annat tips är att ta den som bor närmast. Bestäm dig för att även om ditt sto inte är så bra i typen, så lär hon säkert få bra avkommor i alla fall.

 4. För att kunna fortsätta ditt "uppfödningsprogram" måste du behålla ett föl. Hör med erfarna uppfödare vad de tror om ditt val, men om de inte tycker som du ska du inte lyssna på dem. Tänk istället på sagan om den fula ankungen och bestäm dig för att hon växer sig vacker. Egen uppfödning låter ju dessutom professionellt. Du har ju dessutom inte betalt särskilt mycket för den...

 5. Om fölet inte blir som du har tänkt dig, får du skylla på hingsten. Speciellt om ett fel uppstår som ditt sto inte har.Då ska du alltid skylla på hingsten och för rasens skull se till att ALLA får veta att han alltid producerar dessa fel. Fundera inte på hur bra föl han har med andra ston.

 6. Vid denna tidpunkt har du troligtvis kommit på kant med en del människor inom rasen. Nästa gång du betäcker ditt sto så gör det med den hingst vars matte/husse du är mest sams med ...

 7. Det är nog inte så många som vill köpa föl av denna kombination men bry dig inte om det utan behåll de föl som du inte får sålda. När inte heller nästa föl blir nån stjärna skall du skylla på hingsten igen. Argumenten är nog inte så starka och många denna gång men det är ju inte köparna heller!

 8. Vid denna tidpunkt har du nog fått in en del allvarliga fel i dina linjer. Dessa fel ska du titta på och prata så lite om som möjligt - men framhäv de kvalitéer som du med "flax" fortarande har. Dessa är ju de viktigaste kvalitéer som alla vill få fram inom rasen.

 9. Nu har du både hingstar och ston i ditt stuteri. Vad vore då mera naturligt än att prova på inavel/linjeavel? Trots allt är ju så många framgångsrika hästar uppfödda på detta vis. Det faktum att man inte behöver betala språngavgift har ju också viss betydelse...

 10. Nu är tiden inne att på allvar leta fel på andra uppfödares hästar. Du hittar många och grova fel som är av största betydelse att få bort från rasen. Det är viktigt att du försöker slå dig ihop med andra uppfödare som har liknande erfarenheter. Gå sedan gemensamt på klubben, avelsråd och uppfödare som bara vinner för att de känner domarna.

  Troligtvis är det bara nybörjare och några av dina köpare som lyssnar till dina åsikter, men håll tag i dem och dela villigt med dig av dina erfarenheter. Tala om för dem att anledningen till att ingen använder någon av dina hästar i avel är brist på samarbetsvilja. Att de inte vinner är korruption och anledningen till att ingen egentligen ser ut att gilla dem är att alla har blivit stuteriblinda!!!

Författaren är okänd.

 

Observera att detta är ironi på högsta nivå. Detta är verkligen inga rekommendationer - utan enbart en skämtartikel.
Dock kan en del kanske känna sig träffade bitvis.  :-)

Av:

Cattis  

Datum för publicering

 • 2007-09-07

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl
2007-09-07 11:49 #1 av: StuteriQveiar

Tänkvärd om inte annat...=)

Anmäl
2007-09-07 12:06 #2 av: MagganS-B

Jodå, såna djur finns......

Anmäl
2007-09-07 12:43 #3 av: palomia

Jättekul och jag tror att sanningen finns närmare än man tror....

Anmäl
2007-09-07 22:55 #4 av: SigneK

Usj nej, jag tyckte faktisk inte den var så kul. Närmare hemsk. Jo jo, fattar att det ska vara ironisk, men.....

Anmäl
2007-09-07 23:47 #5 av: [Croneld]

Jag tyckte den var rätt kul, jag gillar ironi och ordlekar!Flört

Anmäl
2007-09-08 10:27 #6 av: MagganS-B

Ironi och ordlekar i all ära, men här finns massor av sanning tyvärr.....

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.