Annons:
Etikettavel
Läst 5769 ggr
Teja-Bea
11/4/07, 4:09 PM

Intervju med russfolk och russfolk

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Visst kan det var kul att veta lite mer om alla russentusiester i landet? Personer som gjort mycket gott för den svenska rasen, namn som vi annars bara hör. Läs här och se vilka personerna är bakom namnen! Först ut är russuppfödaren Torsten Jacobsson

**

1) Namn / ort / anknytning till Gotlandsruss

Torsten Jacobsson, Stuteri TEJA, Eskilstuna.

Var med och bildade Svenska Russavelsföreningen 1967 och ingick i styrelsen fram till 2006 Var ordförande 1999-2006.

2) Hur kom du i kontakt med rasen?

Jag har alltid varit intresserad av hästar och att det blev Gotlandsruss som blev det stora intresset var nog mera en tillfällighet. 1954 fick jag genom en god vän överta ett russto som sedan kom att bli stammoder till våra ston. Det var Mona Lena 517 e. Klipp 93 u. Mona-Stina 423 e. Raketen. Det visade sig vara en verklig lyckträff för hon har visat en enorm nedärvningsförmåga, dels själv och dels genom sina avkommor. Året efter kom jag i kontakt med Gunnar Malmqvist i Tingstäde på Gotland och köpte av honom en 1-årshingst, Rasken, som sedan blev godkänd som treåring (stamboksnummer 127) och dessutom gick mycket bra på travet (rekord 2.00,3).

3) Vad tycker du kännetecknar ett bra gotlandsruss?

Exteriört en god rastyp, korrekt benad med goda, energiska rörelser. Temperamentsmässigt lugn och välhanterad men med god framåtanda.

4) Vad tycker du är viktigt att tänka på när man köper ett russ?

För det första när man skall köpa en häst så är det viktigt att göra klart vad hästen skall användas till. Ridning, körning, trav, som sällskapshäst, som barnhäst. Se till att hästen är registrerad och har ett pass samt att du får ett veterinärintyg på att den är frisk.

Åk gärna och titta på flera hästar innan du bestämmer dig. Kontrollera att den är välhanterad, lätt att lasta och jobba med. Tag gärna med en hästkunnig person när du åker och tittar.

Om den är inriden eller körd så ta gärna en provtur så du får känna hur den reagerar.

5) Russtammens tillväxt är fortfarande i farozonen. Hur kan man få en ökning av russaveln?

Betäckningssiffrorna har legat ganska konstant runt lite drygt 500 ston per år. För att säkert trygga återväxten och undvika inavelsproblemen skulle vi behöva komma upp till runt 700 betäckta ston per år.

Förhoppningsvis kommer de planerade nya EU-bidragen för föl att innebära ett lyft. Vad som också diskuterades vid årets russkonferens är att öka informationen och få alla att känna till vilken underbar ponny och barnhäst gotlandsrusset är. Där finns mycket att göra.

6) Hur kan man popularisera rasen bland ungdomar och i andra tävlingsgrenar än t ex ponnytrav?

Denna fråga diskuterades mycket på årets russkonferens och det fanns flera förslag från de olika arbetsgrupperna. Bl a mera information till ridskolorna, flitigare deltagande vid mindre tävlingar typ clearround-hoppningar och liknande för att visa fram russet, deltagande vid mässor och större hästevenemang, arrangemang typ Mälarruss allroundchampionat, flera hästar med i 3-årstest och liknande.
Vad som också diskuterades var att få Ridsportförbundet att ändra åldersregeln för ryttare i kategori B-hoppningar så att äldre ryttare kan rida B-ponnyerna.

7) Vilket är ditt bästa russminne?

Det är svårt att välja bland alla glada minnen men det som nog är det största är i alla fall när vårt sto Hults Pirita 4153 blev Best in Show på Guldruss på Skansen 2005. Även avelsvärderingen 2001 när vi fick två hingstar efter vårt sto Tejas Monela 3165 godkända samtidigt, Tejas Monzun 532 och Tejas Monljus 540.

8) Vad är det bästa med Gotlandsruss?

Även om man som jag hållit på med russuppfödning i 50 år så upphör man aldrig att förvånas och överraskas av hur positiva och smarta de är. Rätt hanterade från början så är det den absolut bästa ponnyn man kan välja, oavsett vad den skall användas till. Den är i allra hösta grad en allroundponny som med fördel kan användas i de flesta discipliner och den älskar att jobba.

9) Om du fick ta föl på vilket russpar du ville, vilka blev då stoet och hingsten?

Utan tvekan tror jag att vi nog kommer att få se det fölet redan 2009. Vi skall nämligen betäcka vårt eget sto Tejas Monela 3165 e. Komet 338 u. Anemona 2266 med vår nyinköpta hingst Silverboy 552 e. Oidipus 489 u. Beata 3576.

Både Tejas Monela och Silverboy tillhör de absolut främsta inom russaveln idag och har båda visat på en utomordentlig nedärvningsförmåga.

10) Vem vill du se i nästa intervju?

Agneta Hech. En gammal god vän till familjen och en mycket duktig uppfödare av bra, välstammade, gotlandsruss.

**

Relaterade länkar

Av: B.Jakobsson

Datum för publicering

  • 2007-11-04

Bea Jakobsson, ~www.stuteriteja.se~

Medarbetare gotlandsruss ifokus
Medarbetare ponnytrav ifokus

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Tusen
11/15/07, 7:44 PM
#5

Roligt Bea att du tar tillfället att intervjua alla gamla russfantaster som besitter så mycket kunskaper. Mycket fin artikel som jag antar du följer upp med fler intervjuer.

Jätteroligt att läsa om tycker jag.

EmiliaLeo
11/15/07, 7:54 PM
#6

Rolig läsning!

Annons:
StuteriQveiar
11/16/07, 8:27 AM
#7

Mer av den varan!Glad

Teja-Bea
11/16/07, 9:01 AM
#8

Det kommer! =)

Bea Jakobsson, ~www.stuteriteja.se~

Medarbetare gotlandsruss ifokus
Medarbetare ponnytrav ifokus

PernillaJ
12/7/07, 11:03 AM
#9

Här är en artikel om Torsten, publicerad i Ridsport 1986, med anledning av att han då nyligen valts till ordförande i Svenska Ponnyavelsförbundet (SPAF).

MagganS-B
12/7/07, 4:40 PM
#10

Oj, en bild på Rasken….kul kul, jag har ju Deli Ess som har Rasken som mormors far. Tror inte det finns kvar så många med honom i stammen……

MagganS-B
12/7/07, 4:44 PM
#11

Nu är det nåt krångel med servern igen, gick inte att redigera inlägg…..

Det jag ville säja var att efter den artikeln skrevs så gick Månen 1.48,5a en jättebra tid då. Vi köpte honom -84 och han tävlade tills han var 15, alltså t.o.m. säsongen -87. En familj på östra Gotland köpte honom sen, och han hade jättekul med deras flickor, men kördes aldrig mer. Levde tills han var 27 år!

PernillaJ
4/1/08, 12:04 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Men kolla in den här gamla bilden då! Tre ungdomar förevigade vid russpremiering på Skrubbs en dag för ganska länge sedan. Saxat ur okänd hästtidning (Hästen eller Hästsport kanske?), okänt år, men troligen tidigt 1960-tal? Från vänster: Torsten Jacobsson, Britt Dufberg och Ylva Lovén, okänt gulbrunt russ i mitten.

Totte kanske kan bidra med årtal och russets namn?

observera de proffsiga jodphursbyxorna, och Ylvas moderiktiga men inte så hästsäkra sandaletter

Tittut
4/1/08, 7:56 AM
#13

# 12 Underbar!!

Liselotte Erixon, medarbetare på gotlandsruss ifokus
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ  ~~

Annons:
Jenni-Bess
4/1/08, 11:23 AM
#14

Intressant läsning…Glad Tummen upp!

Upp till toppen
Annons: