Allmänt

Julgranens historia

2007-12-05 23:16 #0 av: [Croneld]

Dom flesta av oss har en dekorerad julgran varje jul. Och dom flesta av oss dekorerar julgranen varje år och har en känsla av en djup tradition med rötter långt bakåt i tid. Men få av oss vet att Julgranen inte har så mycket med kristendom att göra trots stjärnan i toppen.

Seden att pynta en julgran är ungefär 500 år gammal, och härstammar från Bayern. På den tiden

var julgranen inte dekorerad med kulor och ljus, utan kakor, nötter och godis. När julen var över

fick barnen plundra trädet och äta sig proppad på alla goda saker.


Efter en tid började seden att sprida sig i Europa. Den första julgranen i Norge tex kunde vi läsa om i

1822. Det var då fängelses direktör Petersen från Christiania som berättar om en fröken Wienshenk som tog med sig denna sed från Tyskland och hur konstigt han tyckte det var. Efter som åren gick spred sig seden i alla hem och i dag räknas det som en del av julen att ha en gran. I Sverige hör vi om första rapporterade granen i 1741, men det dröjde länge innan seden spred sig utanför herrgårdarna.


Kyrkan uppskattade som förväntat inte denna sed att ta in en gran och pynta den, dom ansåg det en avgudadyrkelse. Seden att gå runt granen och sjunga var heller inte det nåt dom såg på med glada ögon. Men faktum är att kyrkan var tidigare ute att bannlysa symbolik förknippat med träd.


Långt innan kristendomens intåg eldade man bål vid heliga träd. Denna tradition blev bannlyst av kyrkan vid år 452. Och Karl den stora bannlyste seden i sin bok Capitularia vid år 800. I hedens tid hade man ett konstgjort träd, en påle med sidogrenar, dekorerat med levande ljus. I dag har svenskarna ett minne av detta i den trearmade ljusstaken. I en frankisk text från 1200 talet hittar vi beskrivningar av ett grönt träd med brinnande ljus. Sen hör man inget mer förrän vid 1600 talet i Alsace, där man tar in ett träd och dekorerar med kulörta pappersfigurer, kakor, frukt, godis, socker och glitter.


Går vi till medeltiden hittar vi ett Paradisträd, en gran som stod vid kyrkans ingång 1 och 2 november, på alla helgons dag och alla själars dag. Trädet blev dekorerat med kulor som representerade dom dödas själa

Slutligen har vi det som kallast adventsträdet. Från 1:a december till julafton stod ett träd i kyrkan och varje söndag tändes ett ljus för alla dom dagar som gått. Vid julafton brann 24 levande ljus i trädet, och således räknades det ned till julen. Denna tradition överlever i dag i dom 4 adventsljus vi tänder, samt dom ljus vi sätter på julgranen varje år.


Läs uppföljningsartikeln om vad dom olika dekorationerna på granen numera symboliserar! Gå in på JulenIfokus och läs mer.

 

Av: Rita.S

Tack Rita för att vi får använda den här artikeln!


 

 

 

Datum för publicering

  • 2007-12-05
Anmäl
2007-12-05 23:56 #1 av: [Croneld]

Lite julstämning vill jag med denna artikel sprida!!Glad Har ni några russ som får dra hem julgranar på en släde?

Anmäl
2007-12-06 19:16 #2 av: Jossa

Dock inte på släde, men direkt på marken. Det är Immas jobb på julen ^^ Snart får hon väl sällskap av dem andra, då kan vi hämta granar åt oss här inne, och till tomtarna utanför!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.