Annons:
Etikettrussavelsföreningen
Läst 2770 ggr
[Croneld]
2007-11-01 00:41

”Russkonferens” 27-28 oktober 2007

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I helgen var det dags för Östrruss att anordna russkonferens. Russentusiaster från hela Sverige och även från Danmark invaderade järnvägshotellet i Emmaboda, Småland. I dagarna två kunde de 70-talet deltagarna gotta sig i russets historia, från russets intåg på Gotland fram till idag.

Alf Johansson från Långasjö gav oss en historisk vandring i Emmaboda och presenterade Nils Dacke som ledde Dackeupproret mot Gustav Wasa. Vi andra känner ju mera till gotlandsrusset Nils-Dacke. Alf skaffade sitt första russto Baby 1978, samtidigt som hans vän Christer Johansson köpte Ricka och Haja 2299. Senare bytte Alf till sig stoet Pensé mot ett shettissto, med Sven-Olov Rungegård. Samtliga dessa ston har betytt mycket för deras avelsarbete och framgång nere i skogarna i Småland. För kännedom så är inte Alf och Christer bröder men Alf och Sven-Åke är kusiner.

Sven-Olof Rungegård berättade om hur russen kom till Tingsryd och har stannat till idag, med ättlingar som håller än i dag håller blodet vid liv. Ett tips han kom med till de som avlar var "Skaffa ett bra sto på en gång, det tar 5-6 generationer att få en bra exteriör annars"

Katrin Hjalmarsson, ordförande i Östra Sveriges Russavelsförening, kom till Tingsryd som liten, hon skämtade om att hon har vuxit upp i flocken. Här i Emmaboda tog Katrin väl hand om oss. Hon var koordinator, presenterade alla talare och försåg dem med blommor. Hon är själv värd en stor famn med blommor.

Föreningen Nordsvenska Hästens ordförande Kåre Gustafsson informerade om det påbörjade samarbetet mellan de olika svenska moderlandsraserna i EU-frågor.

Lördagens höjdpunkt för många var när den kände hippologen Kurt Graaf talade om russets historia. Han är mycket kunnig om blodslinjer och stammar från allt från de små minishettisarna till stora ardennerna. Under ett par spännande timmar berättade han om allt från russets historia till personliga upplevelser runt om i Sverige och utomlands. Detta kryddade han på med bilder på gamla ston och hingstar genom tiderna. Kurt inledde med att säga att har man varit på Gotland, så blir man kvar där i tankarna.

En av konferensens punkter var gruppdiskussioner i olika viktiga frågor som hur vi ska bevara russen och olika blodslinjer, russet ur ett brukarperspektiv, marknadsföring och nordiskt samarbete. Vad de olika grupperna kom fram till kommer att redovisas på Svenska Russavelsföreningens hemsida och i tidningen Gotlandsrusset.

Alla vi som var på denna "russkigt" trevliga helg tackar Östruss som inte bara stimulerat vårt russintresse utan också våra smaklökar.

Vi ser fram emot nästa konferens!

Relaterade länkar

Av: Croneld

Datum för publicering

  • 2007-10-31
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: