Annons:
Etiketthästhälsa-hästhållning
Läst 3108 ggr
[Croneld]
2008-01-06 11:51

Hästen – med instinkt att vinna!

Hästar har alltid fascinerat och älskats av människan. Myterna och legenderna runt denna ädla varelse är många. Ingen vet säkert när den första urhästen tog klivet in i det allra första stallet från vildmarkens stäpper i Amerika, Europa och Asien.

Urhästen, Eoshipps, var liten som en räv, hade fem tår och levde på gräs och insekter. Den levde i stora flockar om miljoner djur, och hade troligtvis stark flockinstinkt och luktinstinkt. Hoten från rovdjur var många och flocken var den största säkerheten och platsen allra längst fram var eftersökt. Detta har man kunnat lista ut genom att undersöka och rekonstruerat fossilfynd.

![](../ShowFile.aspx?BinaryId=8135d663-12c2-4f08-a4a2-e1dfeebbb6eb&Filename=JR annonsbild 2007.jpg)  Foto & copyright: Liselotte Erixon

Härifrån kommer hästens urinstinkt att vinna, den var tvungen att fly för livet för att överleva.  Idag tävlas hästar i ett fält (f.d. flock) som galoppörer eller travare.

Citat från boken Djurens beteende av Per Jensen:       

" En grupp hästar kommer springande över ett fält och marken vibrerar. Musklerna spelar under skinnet och pälsen är fuktig av svett. När de stannar upp slår de upp och ned med huvudena, frustanden hörs vida omkring och öronen spelar fram och tillbaka. Det är svårt att tänka sig en tydligare bild av otämjd urkraft, styrka och energi."

Om man har en häst som har svårt att gå framåt, antingen när man rider, kör eller leder den, kan man utnyttja detta. Låt två hästar gå bredvid varandra, den ena strax bakom. Placera då den som inte vill gå framåt främst, då manas den främre på att vilja gå först och går gärna på. Det kan också vara svårt att få fart på en unghäst som du kör eller rider, den vill inte riktigt framåt och har inte den där framåtandan som du vill få fram. Då kan man köra eller rida ut med en äldre häst och låta den yngre gå i täten, då blir den genast lite mer framåt. Det handlar om hästens urinstikt av att fly för livet och att vara först!

Hästen är av naturen ett flyktdjur. Sedan den har blivit ett tamdjur, har vi i viss mån rubbat deras naturliga beteendemönster och även matvanor. Detta bör vi tänka på när vi handskas med dem. Säkerhet är viktig i all hantering med hästen hur vi leder, lastar,  släpper ut dem i hagen, i ridning och i körning.

Text: Christina Croneld

Källor:

  • "Djurens Beteende"  av Per Jensen   
  • "Dessa fantastiska hästar" av Bruns/Weiland
Annons:
[Russ-park]
2008-01-07 08:48
#1

En härlig liten artikel med goda tips og en särskildt bra bild. bj

MagganS-B
2008-01-07 17:22
#2

Hallå! Det är ju så vi skall träna våra hästar att vara först! Det är inte bra att sitta och köra ensam i skogen om man vill lära sin häst att tävla, det är jättebra att ha en sparringpartner. Så har vi alltid gjort med våra, aldrig köra ensam! Dessutom är det en liten fråga om säkerhet, bättre att vara två om nåt händer!

Upp till toppen
Annons: