Betäckningar & fölningar

Fölning

2008-04-02 16:03 #0 av: [Croneld]

Tänk vilken glädje med ett nyfött föl! Läs om hur en fölning kan gå till och vad du ska tänka på.

Fölning                                                           

 Vill du se när Welinda fölar, klicka här!

Äntligen kommer stunden du väntat på, fölningen. Här kommer jag bara att beskriva det normala förloppet med fölningens tre stadier. Alla avvikelser från detta eller om du känner dig osäker eller orolig råder jag dig att genast ta kontakt med din veterinär.

Hur vet man att fölningen är nära?

De sista veckorna innan beräknad fölning bör du hålla utkik efter följande tecken som indikerar att fölningen är nära:

 • Juvret utvecklas och sväller
 • Slidan förlängs
 • Bäckenligamentet förslappas. (Du ser det längs svansrotens båda sidor)
 • Vaxproppar bildas på spenarna (gäller ej alla ston). Det läcker råmjölk ur spenarna.


Det går att mäta mängden kalcium i mjölken för att mäta när fölningen ska ske (TimeToFoal). På marknaden finns också ett antal "fölvakter" som sätts på stoets kropp, men även en vanlig övervakningskamera i boxen ger dig värdefull information.

Första stadiet (öppningsstadiet)

Öppningsstadiet inleder förlossningen och kan pågå i upp till 4 timmar, men vanligen inte mer än en timme. Nu drar livmodern ihop sig och pressar fölet bakåt samtidigt som det roterar så att det kommer med ryggen uppåt. Fölets huvud och framben sträcks så att de kommer först vid utdrivningen. Normalt står stoet upp under detta stadiet som kan variera väldigt i tid.

Tecken på att första stadiet kommit igång kan vara:

 • Stoet blir oroligt
 • Tittar bak mot flanken, reser och lägger sig, slår med svansen
 • Fläckvis eller ymnig svettning
 • Visar flehmen genom att lyfta på överläppen
 • Backa upp mot boxväggen eller skjuta rygg
 • Skrapa med hovarna


Tecknen varierar i intensitet och visar sig i vågor som motsvarar muskelsammandragningarna i livmodern och ökar i kraft när andra stadiet närmar sig. Mellan värkarna kan stoet te sig tämligen oberörd. Äldre ston visar ofta mycket lite symptom och är ganska oberörda. Nu kan man lägga ett svansbandage och tvätta och torka slidan som en förberedelse.

Andra stadiet (utdrivningsstadiet)

Utdrivningsstadiet börja när den yttre fosterhinnan (allantois) brister och fostervatten 10-15 liter klar vätska rinner ut. De flesta ston väljer att lägga sig ned nu. Inom 5-10 minuter efter att vattnet gått visar sig den inre fosterhinnan (amnion) i slidöppningen. Krystvärkarna under utdrivningsstadiet är starka och stoet kan byta ställning flera gånger. Ibland vill stoet ligga med ryggen och bakdelen mot boxväggen (kan vara en risk för fölet!).

De flest ston avslutar andra stadiet inom 20 minuter från att det har börjat. Det får inte pågå mer än 30 minuter! Det gäller särskilt vid bakdelsbjudning eftersom navelsträngen då lätt kläms mot bäckenskanten (fölet kan då dö). Vänta inte för länge med att gripa in om stoet verkar ha problem!

Det vanligaste är att fölet föds i framdelsbjudning, dvs att frambenen (ofta det ena något före de andra) och huvudet kommer först. När fölets höfter har passerat slidan stannar allt värkarbete upp och fölet blir liggande med bakbenen i stoets vagina. Stoet blir ofta liggande upp till 30-40 minuter efter utdrivningsstadiet. Låt stoet ligga kvar så länge hon vill om hon verkar må bra i övrigt. Navelsträngen skall helst förbli intakt minst 5-10 minuter efter fölningen för att fölet ska få de 1-1,5 liter blod som finns kvar i placentan. Detta minskar också risken för kvarbliven efterbörd. Navelsträngen brister när stoet sedan försöker resa på sig eller när fölet kämpar och drar i det. Det finns ingen anledning till panik om navelsträngen skulle brista tidigare, det brukar gå bra ändå.

Tredje stadiet (efterbördsstadiet)

Det tredje stadiet är utdrivningen av efterbörden. Placentan sitter fortfarande fast i livmoderväggen och lossnar efterhand, vanligtvis inom en timme efter att andra stadiet är avslutat. Stoet kan visa tecken på smärta, men den är oftast inte så kraftig eller långvarig. För att undvika att stoet trampar på efterbörden som hänger ut är det lämpligt att binda upp den i höjd med haserna.

Tips för den som fölvakar

 • stör inte stoet i onödan! De allra flesta klarar fölningen galant själva.
 • Behöver stoet hjälp under utdrivningsfasen, kan man dra försiktigt. Men tänk på att dra i takt med värkarna och i riktning mot stoets hasspetsar. Du bör heller inte dra lika mycket i båda frambenen samtidigt eftersom det skjuter fram fölets bogblad och det då kan försvåra passagen genom förlossningskanalen.
 • Om fölet föds i fostersäcken bör du punktera den så att fölet inte riskerar att kvävas.
 • Låt navelsträngen brista naturligt. Fölet kan tillgodogöra sig närmare 1,5 liter syresatt blod efter födseln. Tvätta den kvarvarande stumpen med Jodopax eller jodlösning.
 • Om efterbörden inte kommit ut inom ett par timmar kan du motionera ditt sto ensamt i 5-10 minuter. Sitter den fortfarande kvar efter 6 timmar bör du kontakta veterinär. Om stoet får feber eller påverkat allmäntillstånd bör veterinär tillkallas akut.
 • Kontrollera efterbörden så att den ser frisk ut, är hel och har en jämn yta. Den skall se ut som "ett par byxor".


Kontakta genast veterinär om det uppstår problem vid fölningen, t ex

 • Om inget syns i fosterblåsan inom 5-10 minuter, fölet kan då ligga fel.
 • Om en röd sammetsaktig fosterblåsa blir synlig i vulvan, det kan vara moderkakan som lossnat i förtid och det föreligger risk för att fölet kvävs.
 • Om stoet har kraftiga krystvärkar utan att något händer.
 • Om stoet saknar krystvärkar helt under långa perioder efter det att fosterhinnan blivit synlig.


Ammajouren

Ibland är tyvärr olyckan framme och ett sto eller ett föl överlever inte förlossningen eller tiden strax efter. För att hjälpa Sveriges uppfödare har ASVT (Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen), ASVH (Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen), SH (Svenska Hästavels-förbundet) och SFAF (Svenska Fullblodsavels-föreningen) startat en gemensam föl- och amningsjour.

Amningsservicen är kostnadsfri och föreningarna i det ingående samarbetet kommer att rekommendera den som sin enda lösning till sina medlemmar. Detta för att jouren ska få så många ston och föl som möjligt att förmedla så att maximal service kan erbjudas. Systemet bygger på att landets hästuppfödare anmäler de ston som kan stå till förfogande som ammor.

Jouren har "dygnetruntservice" med personlig kontakt under dag- och kvällstid. Nattetid kan meddelande lämnas på telefonsvarare som lyssnas av dagligen. Telefonnummer till jouren är 073-314 13 16 De uppgifter som behövs är uppfödarens namn, telefonnummer, stoets/fölets ras och uppstallningsplats samt fölningsdatum. Moderlösa föl och ston som mist sitt föl kan dessutom registreras på Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästens hemsida. Läs mer på föl-och ammajouren

Text & källförteckning: www.avelssto.se

copyright

Vill du se en bildserie på gotlandsrusset Welinda när hon fölar? Klicka här! 

 

Anmäl
2008-04-05 11:12 #1 av: [Croneld]

Det är mycket att tänka på när man ska få ett föl, man kan aldrig få för lite information! Läs om hur det går till och se på när Welinda fölar.

Anmäl
2008-04-05 12:04 #2 av: crazycattiz

ursch, nu blev jag nervös...

Anmäl
2008-04-08 15:15 #3 av: ElinLilja

#2 Då är vi två... nästan så man ångrar sej nu... :S

Anmäl
2008-04-08 15:32 #4 av: crazycattiz

#3 Haha, ja nästan.. man längtar men samtidigt fy så hemskt!

Anmäl
2008-04-08 21:16 #5 av: Jenni-Bess

Håller med...spännande och nervöst  att vänta fölis.

Anmäl
2008-04-08 22:12 #6 av: ryttarn

Även i år har vi en rutinerad(Jubla II har tidigar fått Kratesis) och en nybörjare, Josephine. Likadant var det  i fjol, då fixade bägge stona det hela utan att vi fick vara med, får se hur det blir i år....

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2008-04-08 22:31 #7 av: Cara-Mia

Jo det är alltid lite nervöst... Förra året hade jag en rutinerad och två försföderskor. Jätte kul med två förstföderskor sa många ha ha ha. Men det gick bra. Missade de två första men fick vara med på den sista. Det var himla kul och spännande.

Anmäl
2008-04-09 00:03 #8 av: Ledin

jag kan berätta att när jag var 13år gammal skulle jag å en kompis ha lite koll på hästar då hon skulle iväg (en natt brara) det var sommar å hästarna gick på bete. Det sisa hon sa ja Allaha kommer inte föda än på 2-3 v hon har inte fyllt i mjölk ännu å enligt tiden så var det inte dags fören 2 v. Jag å min kompis gick ut sent för att kolla till alla hästar. Vi gick å små prata lite hade med oss lite godis ut till pollarna å sen så såg jag att Allaha va lite för sig själv (ovanligt för henne) Vi gick fram å gav henne lite gott å vi såg att hon hade vaxproppar hennes svans va lite kladdig så vi tog in henne å hennes bästis. Vi stanna i stallet hela natten å vid 4 på morgonen satte det igång. Ena frambenet var vikt så det va bara att kuta in som ett gehu å ringa vetrinären han förklara lite vad jag skulle göra å han skulle komma, ut i stallet å informera lite vad som sades i telen o sen in i boxen vi lyckades att få tag i knäet (va där benet var vikt) å fick iaf benet rakt 3 min senare fick hon ut sitt lilla föl. Det va lite kämpigt å vi viste ju inte så himmla mycket mera än vad vi hört o sätt på bilder i bok. Det vart en liten isabellfärgad hingst å mamman var korsnigsto fjording-arab något mer pappan var en arab så det såg ut som en super söt liten arab med isabell färg o mörkare ben. Vi döpte han till Ture. Ägaren vart paff när hon kom hem å vi visa henne en liten Ture. Vetrinären han kom men åkte så fårt han såg att fölet fick äta för stoet.

Anmäl
2008-04-09 10:54 #9 av: ElinLilja

#4 Klart man längtar men det känns som att man kommer få helt blackut om man nu får vara med, kommer säkert svimma eller nåt så att jag missar det ändå Flört

Anmäl
2010-06-15 21:26 #10 av: [Croneld]

Puttar upp den här nu, mitt i fölningtider!

Anmäl
2011-06-15 07:00 #11 av: [Croneld]

Puttar upp den här i år igen!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.