Annons:
Etikettrussporträtt
Läst 4680 ggr
Teja-Bea
2008-02-28 11:14

Intervju med Russfolk och Russfolk

Visst kan det vara kul att veta lite mer om alla russentusiaster i landet? Personer som gjort mycket gott för den svenska rasen, namn som vi annars bara hör. Läs här och se vilka personerna är bakom namnen! I denna intervju får Åsa Lundqvist svara på frågorna. Åsa äger gotländska stuteri Klint och hingsten Kanalje 591.

1.Namn / ort / anknytning till Gotlandsruss 

Hejsan alla russ och hästälskare!  Jag heter Åsa Lundqvist  och har Klints stuteri. Jag bor på en liten gård utanför Slite på Gotland tillsammans med min dotter Sara och våra hästar och katter. För tillfället fyra russ och en shettis.

2. Hur kom du i kontakt med rasen?

Mitt hästintresse började för en 38 år sedan då jag började rida vid Stall Othberg, Henning och Rut Othberg i Slite. Det var en ganska hård men bra skola, är man hästtokig så ska det mycket till för att tröttna. Där fanns både halvblod och russ, men det var russen som var med i  ridskoleverksamheten.

3. Vad tycker du kännetecknar ett bra gotlandsruss?

Det typiska Gotlandsrusset för mig är en häst med en lugn men pigg blick,framåt och lättlärd, rejäl men inte tung i kroppen gärna mycket man och svans.

4. Vad tycker du är viktigt att tänka på när man köper ett russ?

När man köper ett russ tycker jag man först ska tänka på vad man vill ha den till, ska den bara vara till avel eller rid/kör häst eller till båda delarna. Och sedan utifrån det kan man bestämma vilka egenskaper som är viktigt för mej. Sen är det ju beroende på hästens ålder, men det är alltid viktigt att den har blivit väl hanterad.Då menar jag att den inte "bestämmer själv" när den ska ledas, borstas osv.

5. Russtammens tillväxt är fortfarande i farozonen. Hur kan man få en ökning av russaveln?

Jag bedriver ju avel i liten skala men när det gäller avelsmaterial så är jag väldigt noga. För mig är det viktigt att inte frångå extriören framför prestationen, och med rätt kusk eller ryttare kan de flesta russ komma långt.

Något vi inte heller får glömma bort är att alla hingstar måste användas för att bibehålla bredden på  avelsmaterialet.  

6. Hur kan man popularisera rasen bland ungdomar och i andra tävlingsgrenar än t ex ponnytrav?

För att göra russet mera populärt bland ungdomar måste vi komma ut i media bättre än vad vi gör idag. Den här sidan är ju ett lysande exempel då datan idag är ett välanvänt media. Vi kan också vara med mera på tex kvalitetstävlan, så att vi kan visa hur användbart russet är.

7. Vilket är ditt bästa russminne?

Tack vare mitt första sto Milma har det blivit många fantastiska minnen. Ett av de stora ögonblicken är när hon fölade första gången och jag fick vara med! Då kom Klints Wilda… En annan fantastisk upplevelse var när hennes treåring, Wiska, gick som nummer ett på Lojsta Hed, då kom det en liten tår av glädje.

8. Vad är det bästa med Gotlandsruss?

Det bästa med Gotlandsrussen är att hur gammal du än blir så växer du inte ifrån dem !

9. Om du fick ta föl på vilket russpar du ville, vilka blev då stoet och hingsten?

Ja, vilka  två skulle jag då välja för att få det ultimata fölet. Hade jag fått frågan för ett halvår sedan hade jag valt Fridhems Jonatan… Men när jag numera är stolt ägare av hingsten Kanalje 591 så blir det Milma som mor och Kanalje som far…. så nästa sommar får vi se om jag valde rätt den här gången.  

10. Vem vill du se i nästa intervju?

Nu tycker jag att det kunde vara väldigt roligt att få höra lite från Wiskey 594's ägare Annika Melin och hennes funderingar om russen.

*******************************************

När jag fick svaren från Åsa så var det i ett långt brev! I berättande form svarade hon på mina intervjufrågor. Men santidigt berättade hon om hur det gick till när hon köpte sina första russ. Det är inte svar på de klassiska frågorna men jag ville ändå ha med hennes historia!

"Efter att ha ridit på russen på ridskolan var det klart att jag tag ville ha en egen häst efter ett tag. Men där höll inte mina föräldrar med. Men efter lite tjat så kunde de gå med på att jag fick ha sommarhäst. Men var hittade man en sån då, för ridskolehästarna hyrdes ju inte ut. Då fick vi tipset att fråga Börje  o Carola Johansson, och där hyrde jag häst under många år, allt ifrån gamla stadiga märrar till oinridna unghästar…. Beroende på vad som fanns att tillgå, men oj vad jag lärde mej mycket. Trots att det blev halvblodshästar ett tag så föll jag tillbaka till russen, när det var dags att köpa den första egna hästen. 

Russet är ju det mest allrounda man kan tänka sig som familjehäst, och med två barn i familjen (senare tre) så var det ett lätt val. Först blev det en liten vallack , Lojsta Donne. Och sen var det dags att se sig om efter det "perfekta" avelsstoet och efter en del letande så hittade jag henne, jag föll vid första ögonkastet.

Liten, söt, svart med yvig man och svans, där va hon! Och visst valde jag rätt, Milma heter hon och bättre märr får man leta efter, hon är en klippa som rid, körhäst, mamma och som pricken över i hon är vacker."  

Av: B.Jakobsson

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('B.Jakobsson'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('B.Jakobsson', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-02-28

Bea Jakobsson, ~www.stuteriteja.se~

Medarbetare gotlandsruss ifokus
Medarbetare ponnytrav ifokus

Annons:
Teja-Bea
2008-03-02 13:13
#1

putt

Bea Jakobsson, ~www.stuteriteja.se~

Medarbetare gotlandsruss ifokus
Medarbetare ponnytrav ifokus

[Tjiwi]
2008-03-02 16:50
#2

Wilda hälsar till sin gamla matte…

Upp till toppen
Annons: