Färger

Gotlandsrussets färger ~ del 2

2008-04-12 16:22 #0 av: [Croneld]

Nu är det dags för en fortsättning på färgernas spännande värld. Gulanlaget "bleker" standardfärgerna brun, svart och fux så att nya ljusare färger uppstår.

Text och bild: Carola Guldhag, hemsidaLänken öppnas i nytt fönster

Farmens Calisi är gulbrun och har genotypen Aa Ee CCcr det vet vi för att hennes mamma är svart och hennes pappa är isabell (fux med gulanlag).

Foto & Copyright: Carola Guldhag
Foto & Copyright: Carola Guldhag

Bara för att krångla till det hela så finns hos russen (och flera andra raser) ett gulanlag. Gulanlaget "bleker" grundfärgen och gör en brun häst som har anlaget till gulbrun. Gulanlaget skrivs CCcr.

En fux som har gulanlaget blir isabell och en svart som har gulanlaget blir gulsvart. För att en häst ska få gulanlaget så krävs att någon av hästens föräldrar har anlaget. Anlaget kan inte bäras dolt.

Om man betäcker två gulanlagshästar med varandra så är det 25% risk att fölet blir dubbelgult dvs gulvit, sotvit eller pärlvit. Dessa färger är inte önskvärda inom russaveln och hur vacker din dubbelgula hingst än är så kan han aldrig bli avelsgodkänd.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Bilder på färgerna:

Foto & Copyright: Liselotte Erixon

Isabell: Ymp

 

Gulsvart: Skotte

 

Gulbrun: Juping

Anmäl
2008-04-18 21:30 #1 av: [Croneld]

Kanske har du ett gotlandsruss i stallet som har ett gulanlag?

Anmäl
2008-04-18 21:37 #2 av: alpros

Ja. Kära Alpros

Anmäl
2008-04-22 14:06 #3 av: entill

Är det de dubbelgula, som i jordbruksverkets defektlista kallas "helalbinism"?

Agneta Hecht, medarbetare på gotlandsruss ifokus

www.vikingponnycenter.se
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ!  ~~

Anmäl
2008-04-22 16:03 #4 av: Anna-Uppsala

Ja, men det är numera borttaget tack vare en forskare på institutionen för genetik i Uppsala som också sitter i genetiska rådet hos SH. Hon har forskat på detta och visat att det är inget fel eller någon defekt - det är bara dubbla gulanlag, och det är helt normalt.

Hästar kan inte bli "albinister", och de helvita md blå ögon är varken bättre eller sämre än några andra hästar, eller andra färger. Tittar man närmare på en sådan hästs färg, så ser man också att de ofta har gult i sig - jag ahr ju en connemara som var gulvit med stjärn och blå ögon, och som stod som pärlvit i sitt pass. På kroppen var han något gräddigare gul samt apelkastad i vitt.Man ska inte heller blanda ihop de dubbla gulanlagen med "overo lethal shite foal synrome" som är något som drabbar painthästar och en del andra raser. Det är en svår missbildning av mag/tarmkanalen och även om de fölen också föds vita, så är det andra gener också som är inblandade och det är alltså en helt annan sak. Man tror att det kan ha att göra med den gen som skapar skäckfärgen "overo".
Föl som föds med det här lever sällan mer än några få timmar, utan dör under svåra plågor.


Anmäl
2008-04-22 16:05 #5 av: Anna-Uppsala

Jag har ingen sådan connemara längre, utan HADE, eftersom han togs bort för drygt ett år sedan. Men på grund av den här sidans kosntruktion kan jag inte rätta stavfelet, därav detta extra inlägg.

Anmäl
2008-04-22 16:11 #6 av: entill

OK, det var väl det jag trodde, men lik förb. står det kvar i defektlistan Förvånad Har kollat idag.

Agneta Hecht, medarbetare på gotlandsruss ifokus

www.vikingponnycenter.se
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ!  ~~

Anmäl
2008-04-22 16:25 #7 av: Anna-Uppsala

Skumt! Jag ska kolla med min kompis nästa gång jag träffar henne. :)

Anmäl
2013-04-02 09:34 #8 av: [Croneld]


Jag puttar upp den här!

 

Anmäl
2013-04-03 09:14 #9 av: tajet-lene


veldig bra artikkel! farger er spennende!  Kunne dere skrevet litt mer om de uønskede fargene hos russ? -både de gule og evt andre- helst med bilder da det ikke alltid er så lett se det riktig for seg.

Anmäl
2013-04-03 14:48 #10 av: JuliaC

findes der russ, som er dominant svart

Anmäl
2013-04-03 16:17 #11 av: PernillaJ

#9 Den enda oönskade färgen är väl egentligen blåögd gräddvit, eller blue-eyed cream BEC, alltså russ som är homozygota för gulanlaget. Färganlag som i övrigt inte är tillåtna, t ex black, skimmel eller dorsalskäck, finns inte i rasen och förekommer därmed aldrig hos renrasiga russ.

#10 Beror på vad du menar med "dominant svart". Det finns ett antal  svarta russ som är aaEE. Dominantsvarta med genotyp A*E D* eller aaE D* däremot vet jag inte om det finns i rasen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.