Betäckningar & fölningar

Betäckning

2008-04-02 16:21 #0 av: [Croneld]

Hur förbereder jag mitt sto för betäckning? Det är en aktuell fråga nu i betäckningstider.

Ett sto skall vara i gott hull inför betäckningssäsongen, det finns undersökningar som visar att ston som är från medelhull till överhull har en betydligt högre dräktighet per brunst än de ston som var magra när de kom till betäckningsstationen. Näringsstatusen hos avelsstoet betyder mycket för det blivande fölets vitalitet. Det finns också ett samband mellan tidpunkten för ovulation (ägglossning) och stoets fettlager. Det enklaste sättet att avgöra om din häst är i gott hull är att känna med handen längs revbenen, de skall kännas efter ett lätt tryck med handen och inte vara synliga.

Andra förutsättningar för att stoet skall komma i normal brunst under våren är att hon fällt vinterhåren, att hon får vistas mycket ute i ljus och värme och att hon får tillgång till grönt gräs.

Brunster

Många betäckningsstationer vill att du kommer till stationen när ditt sto är brunstigt. Brunstens längd kan variera från sto till sto men genomsnittlig längd på brunst är 6-7 dagar.

Mellan varje brunst går det sedan ca 14 dagar av en period då stoet inte visar brunst.

Det är inte alla ston som visar brunst om hon inte stimuleras eller testas av en hingst. Medan andra ston visar brunst för andra hästar än hingstar.

Normala brunstbeteenden är att stoet lyfter på svansen eller lägger svansen åt sidan och kissar eller blinkar med slidväggarna när hon träffar andra hästar. Hon vänder baken mot hingsten och "ställer upp sig".

Om du är osäker på om ditt sto är brunstigt kan du titta i slidan på stoet, under brunst förändras färgen i slidan från blekrosa till laxrosa. Genom brunstslemmet blir också slidan mycket glatt.

Det kan vara klokt att i god tid lära sig sitt stos brunstbeteende samt hur länge hon är brunstig.

Redan när stoet kommer i den första vårbrunsten är det dags att börja anteckna datum när brunsten börjar och slutar. På detta sätt skaffar du dig en bild av hur ditt stos brunster ser ut och kan planera resan till hingststationen i god tid.

När ska man betäcka

I början av säsongen, februari till mars, kan ston visa brunster som inte alltid leder till ägglossning.

De bästa brunsterna för betäckning i Sverige är under perioden april till juli. Det är lämpligt att försöka få sitt sto till betäckning under den perioden och gärna redan i april om stoet tidigare haft problem att bli dräktig.

Tips inför betäckningen

Sko av stoet om hon skall släppas in i en ny flock eller skall fribetäckas på naturligt sätt. Annars finns det risk för skador både på andra avelsston samt på hingsten.

Registreringsbevis eller hästpass skall tas med när du lämnar ditt sto. Det underlättar för stationens administration. Skriv gärna några rader om ditt sto har svårigheter med vissa situationer som kan uppstå på en station, t ex stå i undersökningsspilta, bindas fast, dricka ur vattenkopp mm. Ta även med nedtecknad foderstat.

Ta med vaccinationsintyg samt uppgift om preparat och tidpunkt för senaste avmaskning.

Försäkra ditt sto om du inte har gjort det förut.

Kontrollera villkor och avtal med hingstägaren noga innan du lämnar över ansvaret för ditt sto. Många stuterier har en hemsida där de presenterar sig själva och sin verksamhet, be om referenser om du känner dig osäker.

När ska jag åka?

Den bästa perioden att transportera sitt sto till betäckningsstationen är när stoet skall gå in i brunst eller är brunstigt. När stoet väl är brunstigt är det inte lika lätt att stressen under transport och miljöbyte påverkar stoets brunstcykel. Om stoet transporteras till stationen mellan brunster kan hon lätt hoppa över en brunst. Det är därför bra att veta hur många dagar det är mellan stoets brunster.

Om det är frågan om naturlig betäckning föredrar många hingstägare att du kommer några dagar innan brunst så att stoet får bekanta sig med omgivningarna och med hingsten innan det är dags för betäckning.                         copyrightOlika Betäckningssätt                                                                                      

Naturlig betäckning, färsk semin, transportsemin och  fryst semin. Mer om seminering finns att läsa på nedanstående sida.

              Text & källförteckning: www.avelssto.se

 

 

Anmäl
2009-04-26 10:31 #1 av: [Croneld]

Aktuell nu i betäckningstider.

Anmäl
2009-04-26 10:42 #2 av: ryttarn

Ett litet tipps som jag fick av en erfaren uppfödare är att om stoet har svårt att komma i brunst skall man ge  E-Vitamintillskott. Detta hjälper till att sätta fart på det hela.

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2009-04-26 11:20 #3 av: PernillaJ

Ston som utfodras med grovfoder som innehåller lusern eller klöver visar enligt vissa uppfödare bättre fertilitet. Det anses bero på det naturliga östrogeninnehållet i lusern och klöver. Nån som sett någon forskning på det området?

Anmäl
2009-04-26 13:12 #4 av: Blokaruss

Östrogen finns i klöver - det är ett problem att tackor inte blir dräktiga då de får för mycket klöver i sin diet inför brunsten. Jag har varit med om detta. Kan det vara motsatt effekt på hästar??

Anmäl
2009-07-16 11:37 #5 av: PernillaJ

#4 Tydligen är det skillnad på östrogeninnehåll i vitklöver och rödklöver. Hittade detta på Bukefalos: "Så kallade fytoöstrogener kan orsaka fertilitetsproblem hos flera djurarter, främst får men också hos ko och häst. Vitklöver innehåller låga halter av dessa, medan rödklöver innehåller lite mer och är den växt som oftast orsakar problem. Det krävs relativt höga doser (50-60% rödklöver i vallen) för att det ska ge någon märkbar effekt och det är ovanligt att man har så mycket klöver till häst."

Anmäl
2011-06-15 06:58 #6 av: [Croneld]

Aktuell nu i betäckningstider!

Anmäl