Annons:
Etikettrussporträtt
Läst 7138 ggr
entill
1/21/09, 1:24 PM

Fridhems Jonatan 401 tackar för sig.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Nu är tiden som avelshingst slut för vår 25-åriga ELIT-hingst Fridhems Jonatan, då han inte längre är fertil. Nu väntar pensionärsliv tillsammans med frun som lämnat avelsboxen för länge sedan.

Man måste nog säga att han har gjort väl ifrån sig i avelsboxen.  Han kan nog inte räknas som någon matador, även om han hunnit med att bli far till ett 60-tal föl. Inte har han heller haft några selekterade ston, utan betäckt alla typer, både meriterade och omeriterade, och ändå har resultatet blivit över förväntan.

  Jonatan kom till oss som fölunge och godkändes som 3-åring, men blev sjuk efter en vaccination och kunde inte ta emot några ston den första säsongen.  Som 4-åring flyttade han ihop med Tiddeli 2588, som han fortfarande lever tillsammans med.

1989 föddes de första 5 avkommorna. Av dem blev 1 gdk hingst (Trojka Viking 440 u. Tiddeli) och 1 diplomsto. 1992 lånades han ut till Christer Johansson Allgunnens Ponnystuteri, vilket resulterade i  4 diplomston och 2 gdk hingstar, Acke 476 och Temp av Allgunnen 478. Bland diplomstona fanns den numera SUPERELIT-premierade Beata 3576. Fram till 1995 föddes 70% av hans avkommor.  Bland dessa finns de tre godkända hingstarna, 8 diplomston, men också 4 ponnytravare under 2 min. bl.a. Kantarell som är hans snabbaste avkomma, samt flera andra tävlingshästar och guldbelönade.  Efter 1995 har han betäckt mellan 0 - 4 ston om året. Ytterligare 3 diplomston har det blivit, och många har blivit guldbelönade utställningschampions som vuxna, t.ex Jaxa och Amaretto. De yngsta är födda 2007 och är ännu inte visade, men ser mycket lovande ut.

Ett gemensamt drag hos alla Jonatans avkommor är deras trevliga temperament. Liksom han själv är de flesta vänliga, samarbetsvilliga och humoristiska. En god rastyp och bra rörelser har han också nedärvt starkt.

Vid sidan av sitt avelsarbete har Jonatan även hunnit med att tävla i de flesta grenar. Han började som ponnytravare. Stammen förpliktigade. Mamma Katinka 1641, var ju själv en framgångsrik travare i sin ungdom och dotter till legenden Dröm 131. Farfar Ponte 230 var väl också en legend i travsammanhang. Storebror Kasper 370 hade ju vunnit derbyt. För Jonatans del blev ponnytravet mer av en hobbyverksamhet, något han gjorde som avkoppling till allt annat han sysslade med. Han fick ett rekord på 2.14.7.

1993 debuterade Jonatan i körtävlan, med mig på kuskbocken. Så småningom tog Camilla över tävlandet och framgångarna blev fler. Efter att, tillsammans med Helen Gustavsson, ha deltagit i ett träningsläger för handikappade kuskar, blev ekipaget uttaget till landslaget och fick åka till Österrike för att tävla i VM.

Jonatan och Helen på VM 2000

  Minimigränsen för hästarna var 120 cm, så Jonatan med sina 121 cm var tävlingens minsta häst. Trots sin litenhet lyckades han ta en tredjeplats i precision. Laget tog brons totalt. Två år senare bar det av till VM igen, denna gång till Tyskland. Då gick det ännu bättre för Jonatan. Han slog alla stora hästar och blev "Världsmästare" i precision. Han blev mycket uppmärksammad i tyska medier. När vi 2005 deltog i den stora hästmässan Equitana i Tyskland, var det flera som kände igen honom, och han fick stor uppmärksamhet även där.

Jonatan på Equitana 2005

Samtidigt med körtävlandet, tävlades han även i hoppning, dressyr och fälttävlan med olika ryttare. Han deltog även i SM i fälttävlan flera gånger. 

Trots att han tränat och tävlat ganska hårt sedan 4-års ålder har han aldrig varit halt, och några förslitningsskador har han inte heller visat tecken på. Han är kanske inte fullt lika smidig i kroppen som i yngre dagar, men det må vara honom förlåtet. Dock visade han inte att han åldrats när han i somras tog emot sina ston, men några föl blev nog inte gjorda…

Jonatan sommaren 2008

Nu kommer vi inte att ta emot ston eller lösa licens för honom mer. Han kommer "bara" att vara pensionär, gårdshäst, läromästare och kompis… eller…?

Då Jonatan nu inte längre är i aveln själv, vill han rekommendera sina söner, Trojka Viking 440 och Temp av Allgunnen 478, som båda har förhållandevis få men mycket goda avkommor.

Agneta Hecht, medarbetare på gotlandsruss ifokus

www.vikingponnycenter.se
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ!  ~~

Annons:
Teja-Bea
1/21/09, 1:35 PM
#1

En klippa både i aveln och som personlighet. Hoppas hans blodslinjer får fortsätta imponera.

Och mycket bra skrivet! =)

Själv är jag mycket nöjd med Jonatans Dotter-son Silverboy som är min pärla hemma!

Bea Jakobsson, ~www.stuteriteja.se~

Medarbetare gotlandsruss ifokus
Medarbetare ponnytrav ifokus

Chirak-96
1/21/09, 1:40 PM
#2

Där gick min dröm i kras…Gråter

[Tjiwi]
1/21/09, 1:51 PM
#3

Jättefint skrivet! Jag förstår precis hur ni känner för eran Jonathan….det finns många likheter i erat förhållande som i mitt med Grus……båda två har de alltid ställt upp på allt. Själv har jag alltid gillat Jonathan då jag tycker han har allt. Har många ggr rekommenderat honom till stoägare! Hoppas han får vara frisk i många år till…..

Tusen
1/21/09, 2:17 PM
#4

#2 Men varför i testa sonen Trojka, nu när han kommer upp till Mälardalen igen. (Till oss). Han är inte helt olik sin far och är minst lika underbar. Han har ju alltid fått leva i skuggan av sin far och nu äntligen har han sin chans att få visa vad han går för.

[Grabbarna-A]
1/21/09, 3:31 PM
#5

Vad tråkigt Gråter men skönt att han är frisk och mår bra för övrigt Glad.

Jättebra skrivet Agge om hans karriär. Han är verkligen en liten allroundponny.

Min enda egna uppfödning Amaretto är sin far upp i dagen, även om han nu på äldre dagar börjar få sin mors utseende Obestämd, jag är mkt stolt över att Amaretto har Jonis till far Kyss. Synd bara att det inte blev en till tillverkad den sommaren när Samba fick sin hovböld, sen var det ju försent.

MagganS-B
1/21/09, 3:38 PM
#6

Jättefint skrivet Agge! Tack!

Annons:
entill
1/21/09, 3:45 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Ja, det är nog några som beklagar att de inte tagit chansen att göra en Jonisunge medans tid var, men om jag förstått det rätt finns det några osålda Jonisunger i Katrineholm.Obestämd

Gamlingarna förra veckan

Agneta Hecht, medarbetare på gotlandsruss ifokus

www.vikingponnycenter.se
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ!  ~~

Tittut
1/21/09, 5:37 PM
#8

# 7 Jag var för sent ute…

En riktig bagge är han Jonis. Hoppas ni får många fina år tillsammans med honom.

Liselotte Erixon, medarbetare på gotlandsruss ifokus
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ  ~~

RC71
1/21/09, 6:01 PM
#9

En vacker och i mina (russokunniga Skäms) ögon komplett hingst som förenar god rastyp, brukbarhet, stark nedärvning, samt gott temperament!

Ett russ när dom är som bäst! Glad

Vompan
1/21/09, 8:08 PM
#10

Underbart skrivet Agge!

Han är ett underbart russ både i utstrålning och temperament!

Och en allroundponny!GladGlad

Mixie
1/21/09, 8:12 PM
#11

Jättefint skrivet.. Jag blir faktiskt lite rörd av historien…. =)

//Mickan

PernillaJ
1/21/09, 8:51 PM
#12

Lycklig pensionering Jonis, önskar ytterligare en som var för sent ute - men skam den som ger sig, jag funderar på att köra två ston till en Jonis-ättling till våren.

savrarpstuteri
1/21/09, 11:50 PM
#13

Skrivet från hjärtat om sin livskamrat…….jättefint Glad!

Annons:
entill
1/22/09, 10:09 AM
#14

Tack för alla vänliga ord. Ja, han är och har alltid varit en alldeles speciell häst för oss, ändå är han ju faktiskt bara "ett vanligt litet russ". Vad jag menar är att får man det där speciella förhållandet till sin häst blir den hur bra som helst. En sådan häst vill man inte skiljas från förrän man måste.

Agneta Hecht, medarbetare på gotlandsruss ifokus

www.vikingponnycenter.se
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ!  ~~

Angel
1/22/09, 10:36 AM
#15

Tack för en fin sammanfattning, och vilken snygg bild! Det låter som han får en härlig pension :)

SigneK
1/22/09, 11:33 AM
#16

Åh vad synd, ja även jag måste ångra att jag inte åkte upp med några ston till Jonatan medan tid var. En underbar liten hingst! Hoppas att han får ett långt och lyckligt otium med sin gamla fru!

Gnistra
1/22/09, 11:56 AM
#17

Fint  skrivet och en härlig beskrivning av en livskamrat som betyder mycket och än förhopnings vis har många år kvar!

Han har gjort mycket god PR för sin ras. Lycka till som pensionär!

Fidelia
1/25/09, 6:14 PM
#18

Tack Agge för den jättefina artikeln. Men framför allt tack Jonis för möjligheten att lära känna dig.

Det finns bara en dotter som är till salu här hos mig. De andra två lär jag allt behålla Tungan ute .

Jag är helt säker på att Jonis kommer att tycka livet som pensionär blir härligt. Får han bara dra sin vagn lever han länge till.

Fruar och döttrar skickar en hälsning.

Upp till toppen
Annons: