Allmänt

Kurs i exteriörbedömning del II, Gotlandsruss

2009-02-03 10:38 #0 av: ryttarn

Helgen den 24-25 januari hölls del 2 av kursen i exteriörbedömning. Denna gång var det en rasspecifik del som handlade om Gotlandsruss. Givetvis var kursen förlagd till russets hemö, Gotland. Totalt var vi 27 deltagare och som kursledare hade vi Helena Kättström. Arrangör för kursen var Stuteri Kry och Svenska Russavelsföreningen

 

Förväntan

Fredagen den 23/1 var vi ett gäng förväntansfulla russvänner som tog Färjan från Nynäshamn. Ett annat gäng, från södra Sverige, tog ungefär samtidigt färjan från Oskarshamn. Överfarten blev odramatisk även om det gungade en del för oss ovana Gotlandsresenärer. Stämningen bland alla oss på Nynäsfärjan var på topp och det låg en stämning av förväntan i luften hos oss alla. Deltagarna kom från Jämtland i Norr till Skåne i söder, från Finland i öst till Bohuslän i väst. Så den geografiska spridningen var stor.

Kursgård

Kursen var förlagd till Sindarve knappt 5 mil sydost om Visby. Sindarve är väl mest känd för sin Fjordhästavel och ridskoleverksamhet. Här fanns en perfekt anläggning med äkta lägerkänsla. Blendas fantastiska matlagning gjorde att vi klarade av det hårda tempot på kursen.

Lektion

Kl 8 på Lördag morgon började det första teoripasset, i vanlig ordning var det välkomprimerad kunskap som matades ut till oss kunskapstörstande deltagare. Efter lunch var det sedan dags för praktiska övningar där vi fick prova på att bedöma galopp och bedöma ett antal fina russ. Att bedöma galopp var inte det enklaste, speciellt som de russ vi fick att bedöma inte direkt tillhörde några fantomer på detta med att galoppera. Men några galoppsteg blev det och mycket givande diskussioner fick vi när det visade sig att spridningen på bedömningarna var ganska stor bland oss deltagare.

Sist på dagen kom Hilding Norrby och berättade om russets historia, ända från stenåldern fram till idag. Detta var mycket uppskattat, speciellt som det var en del deltagare som inte hade russbakgrund.

Lojsta

Russen på Lojsta hed i Januaridimma 2009

Tidigt på söndagsmorgonen var det dags för ett studiebesök på Lojsta hed. För mig och några andra deltagare var det första gången som vi var på Heden. Det har ju ibland varit lite pinibelt att medge att man som russuppfödare aldrig varit där. Men nu är även det handikappet reparerat. Vi kom lagom till utfodringen så alla russ var samlade på samma ställe. Det är en viss känsla att gå omkring i flocken av 50 "vilda" Gotlandsruss. Ingvar Andersson som numera är tillsynsman på heden svarade på alla frågor som vi hade och hjälpte till att identifiera vem som var vem bland russen. Inte alldeles enkelt i blötan och dimman som svepte in heden denna söndag morgon

När vi kom tillbaka från heden hade Blenda dukat fikabordet. Kaffe värmer gott efter några timmar i blötan.

 

Prov

Efter att vi fikat var det så dags för det stora allvaret att bryta ut. Dags att göra bedömning på fyra olika russ. De bedömningar som vi gjorde skulle även lämnas in till Helena som en del provet på vad vi lärt oss under helgen. Som med alla praktiska prov inser man hur svårt det är när man står där själv och skall försöka beskriva i några korta ord och siffror vad det är man ser. Vid genomgången kunde vi konstatera att bedömningarna var rejält spridda. Ibland undrade man om det verkligen var samma häst vi tittat på. Onekligen kommer man att ha betydligt större ödmjukhet inför domarnas arbete i ringen när man ställer ut sina ögonstenar framöver.

Foto Lisa Rydberg

Efter lunch var det sedan dags för ett teoretiskt prov. Även om jag, som alltid, fick hjärnsläpp på en väldigt enkel fråga kändes det ändå som om man hade hyfsat koll på de teoretiska bitarna.

Hemresa

Så var det dags att bryta upp och åka hem efter en intensiv helg. Även om vi alla var tämligen trötta så diskuterades erfarenheterna av kursen runt bordet på båten hela vägen till Nynäshamn. Själv hade jag det enkelt då jag skulle arbeta i Stockholm ett par dagar så jag behövde inte åka så långt. Värre var det för en del andra som inte var hemma förrän frampå morgontimmarna.

Jag tror jag kan tala för alla deltagare på kursen när jag säger att den var mycket givande och att kunskapsnivån har ökat enormt för oss allihopa. Kursen var fantastiskt bra paketerad vilket Helena Kättström skall ha en stor eloge för.

 Nu gäller det att under sommaren praktisera sina kunskaper som ringsekreterare eller bara som fokuserad publik på sommarens utställningar. För jag tror de flesta av oss ser fram mot den tredje delen av kursen som kommer framöver.

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2009-02-04 09:21 #3 av: ryttarn

Det skall kompleteras med lite bilder i denna artikel men jag publicerar den ändå så att den inte hinner bli inaktuell.

Finns det någon som var med på kursen som har lite bra bilder kan ni väll maila mig.

 

//Jerker Klang

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2009-02-04 09:28 #4 av: Tittut

Jättetrevligt att få läsa om vad ni pysslade med. Och jag blir än mer avundsjuk med tanke på hur intressant och roligt ni verkar ha haft det.

Men här står ingenting om något nattsudd på Hemse...??

Liselotte Erixon, medarbetare på gotlandsruss ifokus
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ  ~~

Anmäl
2009-02-04 09:49 #5 av: ryttarn

#4 Det beror på att jag var ordentlig och inte var med ute och nattsuddade Skrattande

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2009-02-04 10:08 #6 av: Tittut

# 5 Jaså, det var på det lilla viset!

Liselotte Erixon, medarbetare på gotlandsruss ifokus
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ  ~~

Anmäl
2009-02-04 17:55 #7 av: Torpets

Här är vi skötsamma kursdeltagare minsann...Flört

Vi var några som tog en raggarsväng runt Hemse City på jakt efter bensin och godis på lördakvällen i jajjas vrålåk.....

Vissa somnade sött redan klockan sju på lördagkvällen,nämner inga namn...

Då vi var 4 från Mälarruss styrelse så hade vi även ett litet inprovocerat styrelsemöte efter godisjakten.

Ser också fram till kurs 3.

Tack till Blenda m.familj att vi fick invadera deras hem,tack Helena du är superduktig.och tack alla deltagare för gott sällskap.

Anmäl
2009-02-04 19:20 #8 av: Tittut

# 7 Bensin och godis säger du. Så lät det inte i mina öron! Flört

Liselotte Erixon, medarbetare på gotlandsruss ifokus
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ  ~~

Anmäl
2009-02-04 21:05 #9 av: Norrveda

#8 Vi hittade ju inga infödingar att ragga upp så vi fick snällt återvända till lägret med lite tröstgodis Oskyldig, du ska ju få följa med nästa gång har jag ju sagt Flört

Känner mig inte skylldig till att ha somnat tidigt på lördagskvällen men däremot väldigt tidigt på lördagsmorgongen för ingen kan väl påstå att halv tre år sent Obestämd

Anmäl
2009-02-05 20:14 #10 av: MagganS-B

Trots att Hemse är södra Gotlands största metropol, så är inte nattlivet sånt att det går att hitta mer än just bensin och möjligen godis......i alla fall inte den här årstiden! Du kan vara lugn tittutan, det har inte funnits minsta chans att leva rullan......Cool Hörde i alla fall att kursen var jättetrevlig, det ser ju också ut så i Jerkers reportage. Och om ni såg en sobelfärgad collie/border så var det faktiskt min uppfödning, D-kullen!

Anmäl
2009-02-05 22:59 #11 av: Impulz

#10 joho! Vi såg faktiskt en person ute, och det var flera stycken inne på affärenFlört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.