Annons:
Etiketthästhälsa-hästhållning
Läst 15485 ggr
Teja-Bea
6/25/09, 9:18 PM

Placering av foder/vatten

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vi människor envisas med att utfodra våra hästar i bordsnivå eller ännu högre. Detta kan medföra diverse problem hos våra hästar.

Kroppsställning

Hästar är vandrande betesdjur. I sitt naturliga tillstånd tillbringar hästen ca 75-80% av dygnet med att beta och den gör det med med huvudet sänkt i marknivå. 

Om vi tittar på hur hästens skelett är uppbyggd så kan man se tydligt att ryggraden lutar en aning framåt. Pga denna "konstruktion" säger det sig självklart att hästens naturliga kroppshållning är med huvudet lågt för att beta, men även när den är i rörelse (t ex skritt eller trav) håller den sitt huvud relativt nära den horisontella linjen.

hästens skelett

 Vi människor envisas dock att utfodra våra hästar från bordsnivå eller ännu högre. Detta medför diverse problem hos våra hästar. De vanligast förekommande är ryggont, problem med luftvägar och felaktigt slitage av tänder. Observera dock att det är inte enbart pga vårt sätt att utfodra våra hästar på som dessa problem kan uppstå, men det kan vara en bidragande orsak.

felaktig utfodring - hö

Vid hög placering av höhäck kan boss (små delar av höet) falla ned i ögonen på den ätande hästen. Samtidigt står inte hästen avslappnat och naturligt utan ryggen spänns, det vill säga hästen sänker ryggen...

Med tanke på att många utav våra tamhästar idag tillbringar mindre än 
12 tim/dygn utomhus i rörelse och med att beta, innebär detta att de står i en för dem onaturlig ställning som värst mer än halva dygnet. Att vi låser in våra hästar i boxar med hela frontväggar nertill gör också sitt till. Hästen måste oftare lyfta på huvudet (spänna & sänka ryggen) för att hålla koll på omgivningen, än vad den hade gjort i sitt naturliga tillstånd då den kan hålla koll även med sänkt huvud, då det inte finns några väggar som skymmer sikten för den.

Vi utfodring av hö med hög placering riskerar man inte bara att hästen får in små delar av höet i ögonen, men även in i andningsvägarna vilket medför irritation och eventuell hosta. Ett annat problem är också att hästen sliter ner sina tänder på ett onaturligt sätt.

Ett annat problem och onaturlig kroppsställning utsätter vi våra hästar för när vi utfodrar dem i krubba eller ger dem vatten. En för hög placerad krubba gör att hästen klämmer foderstrupen och sänker återigen ryggen.

felaktig utfodring-krubba

För hög placerad krubba. Hästen klämmer foderstrupen och sänker ryggen

Källa: boken " Att bygga häststall - en idéhandbok" Finns att beställa på www.slu.se

Bea Jakobsson, ~www.stuteriteja.se~

Medarbetare gotlandsruss ifokus
Medarbetare ponnytrav ifokus

Annons:
LouiseS
6/25/09, 10:04 PM
#1

Jättebra artikel! Var på en föreläsning för flera år sedan och blev varse all problematik våra utfodringssätt kan ge - så sen dess placeras alltid både foder och vatten på golvet.

[Croneld]
6/25/09, 10:27 PM
#2

Intressant läsning och mycket tänkvärt!

MagganS-B
6/25/09, 11:06 PM
#3

Har alltid fodrat på golvet……

ryttarn
6/26/09, 12:15 AM
#4

Vi har alltid placerat hö på golvet, vatten har vi i hängande hink men väldigt lågt placerad. Man slipper få dom omkullsparkade då :-)

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Chirak-96
6/26/09, 12:25 AM
#5

Fodrar hö på golvet men har vatten kopp. Borde antagligen sänka den. Jätte intressant artikel, har inte tänkt på detta tidigare.

Christina-Lundberg
6/26/09, 1:11 AM
#6

Mycket tänkvärt..
Vi har gjort så att när de står i stallet, får de hö på golvet, vattenhinken och krubban är i "mathöjd". Men nu när de är ute dygnet runt, så får de äta ur hinkar som är ställda på marken.. och även torrhöet ligger på marken. Nu när vi snart skickar dem till sommarhagen - står de nog med mulen nedåt flera dygn:)

Annons:
karisma
6/26/09, 9:39 AM
#7

Mycket läsvärt Har bara foder på marken & golvet hink lågt hängande

Malin Fjällborg, medarbetare på gotlandsruss ifokus
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ  ~~

entill
6/26/09, 9:58 AM
#8

Visst är det ju så som det står i artikeln att hästarna normalt äter från marken. Jag tror inte att det finns så många hästägare som fodrar ovan ögonhöjd. När man ställer en storbal i hagen, väljer hästarna att äta i bordshöjd, de börjar inte nerifrån. Tror däremot att många hänger hinkar och krubbor för högt. Vi använder inte krubbor, utan om våra får kraftfoder får de det i en bunke på backen.

Agneta Hecht, medarbetare på gotlandsruss ifokus

www.vikingponnycenter.se
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ!  ~~

murkla
6/26/09, 11:39 AM
#9

Intressant läsning! Höet på golvet, kraftfoderet i hink på golvet.!

www.russmurkla.zoomin.se.  :) www.foreverliving.se

HannaT
6/28/09, 11:40 PM
#10

Bra artikel!

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

tearsofmemories
6/29/09, 7:04 PM
#11

Bra Artikel, verkligen!

Placerar både hö, hink med foder och hink med vatten på golvet (:

ErikaJ83
7/10/09, 11:42 PM
#12

Mycket tänkvärd läsning!

Emmma
7/11/09, 12:01 AM
#13

Bra artikel! :)

Våra ponnys äter både hö, krubbfoder och vatten i hink på marken.

Annons:
Snurrii
9/29/09, 8:49 PM
#14

Men om man nu har t.ex en hösäck i boxen, hur högt borde man sätta den ungefär?

[Russ-park]
9/30/09, 6:36 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#15

Fin artikel.

Vi användar høsäck av hygiejniske grunde i boksen - passer med 3 - 4 kg hø pr. nat. Hålet är under nos-niveau.

I folden fodrer vi på marken.

bj

Ahnna
9/30/09, 10:43 PM
#16

#0 Bra läsning! Jag har väntat på en sånhär artikel, eftersom jag länge har förespråkat fodring på marken/golvet för hästens rygg och tänders skull, men det har ofta kännts som att man pissar i motvind, så att säga. Oskyldig Mer information åt folket! Skrattande

#8 Hästar är lika lata som vi människor - vi gör ju inte alltid saker på "rätt" sätt, på det sätt som är bäst för våra kroppar, helt enkelt för att vi har ett val. Hästar och ensilagebalar är ungefär samma sak; de äter ju inte alltid från marken även om de borde göra det för hälsans skull, när det erbjuds foder i en mer bekväm äthöjd som inte kräver att man lutar sig ner… Flört

Se på hur fölens benställning är skapt när de är nyfödda. Om de inte var utåttåade skulle de inte kunna nå ner till marken eller in under sin mammas mage och dia. Deras kroppar är anpassade efter en sån ätställning och det ändras ju inte med åren, utan hästar mår fortsatt bra av att äta långt ner.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

kaka1234567
5/31/11, 9:30 PM
#17

intresangt

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

silarp
6/1/11, 5:00 PM
#18

skitbra, -har jag faktiskt tänkt på detta tidigare, och har i hela mitt hästverksamma liv i princip alltid fodrat lågt. Dock kan golvet ibland kännas lite "fel" beroende på vilken häst man matar… vissa hästar genom åren har man bara inte kunnat lägga maten på golvet till… det ska ju vara hygieniskt oxå… dock skulle jag säga att det allra bästa är att kasta UT hästarna och mata ute! (så mycket som går dvs…)

Mantissa
9/21/13, 12:48 PM
#19

Jag förstår fördelen med en låg utfordring, men hur fungerar det för er rent praktiskt? Hos mig så är det ALLTID någon som bajsat i vattnet om hinken hänger under rumphålshöjd. Samma med krubban, men det är ju inte lika allvarligt. Men om de bajsar i vattnet tidigt när de kommit in så har de ju inte dricksvatten på hela natten fast de äter en massa snustorrt hö..

Stallmima
9/21/13, 1:00 PM
#20

#19  Så sant som du säger

Annons:
Teja-Bea
9/21/13, 4:02 PM
#21

#19 är det samma även om du placerar hinken på olika ställen i boxen? En den hästar bajsar alltid i hörnet eller på en raka. En del hästar vill inte bajsa där det inte finns strö. Om du lämnar en strö-fri glipa under hinken, vad händer då?

Har du provat olika former på hinken? Rund? Oval, Hästskoformad, trekantig, fyrkantig? Någon skillnad?

Bea Jakobsson, ~www.stuteriteja.se~

Medarbetare gotlandsruss ifokus
Medarbetare ponnytrav ifokus

ryttarn
9/21/13, 4:02 PM
#22

#19 Tror att jag varit med om det 2 eller 3 ggr på mer än tio år….. å då har jag som mest haft 20 ponnyer…..

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Mantissa
9/21/13, 5:25 PM
#23

Altså, En av mina är väldigt renlig och har ett hörn. Men endå hamnar bajs i hinken ibland (ett annat hörn). Ett sto är en riktig gris som bajsar hejvilt längs med ALLA väggar. Kanske jag kan hänga hinken från taket mitt i boxen :P

Plupp73
9/21/13, 8:31 PM
#24

Vi fordrar hö/hösilage på marken, sällan i balar. Kraftfoder efter arbete på marken i skål. Vatten däremot har vi i badkar som är uppvärmt med elslinga. Ingen häst har hittillls bajsat i det, vilket de gjort i både vattenkoppar och spänner.

Det viktigaste borde rimligen vara att man har grovfodret rätt placerat eftersom hästarna ägnar så mycket tid åt att tillgodose sig det. Vattnet är ju bra om det främst hålls hygieniskt. Intressant att läsa om det här ha aldrig tänkt på det på det sättet.

Emmelie93
9/22/13, 12:42 PM
#25

Vi fodrar alltid hö och kraftfoder på marknivå. 
Även vatten på golvet/marken, förutom till en ponny som står inne på natten. Han välter alltid sin spann när han kommer in, och det gör han nästan direkt, så han får faktiskt ha en krubba med vatten som hänger lite högre upp! 🙂

~Stuteri Stenbydal~
Sajtvärd på Gotlandsruss.ifokus

lil-sis
9/22/13, 8:53 PM
#26

Mina bor på lösdrift och får kraftfoder i bunke på marken, har vattnet så lågt det går med hänsyn till isolering på vintern. Hö får de faktiskt i nät men de är oskodda så näten hänger ganska nära marken.

I år har vi iofs inte börja med plastat grovfoder ännu, jag har bete för ett par månader till så länge det är barmark.

Jag har också vatten och grovfoder utspritt i hagen så de måste röra på sig iaf lite grann. Nu när de betar så betar de över alla tre hektaren varje dag, de vandrar lite.

brukskorningskusk
9/23/13, 6:42 AM
#27

Ni med bajsade hästar i vattenhinken. Sätt in någon mer hink så kanske det alltid finns en med rent vatten i.

Annons:
Upp till toppen
Annons: