Kör & travsport

Tävla i körning

2010-03-03 18:59 #0 av: [Croneld]

Bara för att du faller för ålderstrecket i ponnytravet behöver inte det betyda slutet för tävlingskarriären. Varför inte fortsätta med körningen ändå och istället tävla i både dressyr, maraton och precision.

KUSKRINGEN är en ideell förening med syfte att främja svensk körsport genom stödjande åtgärder. Föreningen verkar för ökad bredd och topp inom körsporten, samt för att höja den totala standarden på svensk körsport.

Här får vi tips av dem om hur en tävling går till:
Du kan tävla med häst eller ponny i fyrspann, par och enbet. I en fullständig körtävling ingår det tre moment

  1. Dressyr
  2. Maraton
  3. Precision.

Före start i dressyren granskas ekipaget i dom lägre klasserna av en funktionskontrollant som kontrollerar att allt är enligt reglerna.

Njord G.jpg
Njord 612 & Ia Johansson. Foto(c): Julia Sterbrant

Dressyr

I dressyr kör alla ekipagen enligt ett fastställt dressyrprogram på en bana.  Högsta poäng är 10 och det är 16 bedömningspunkter på programmet. Domaren tittar på hästarnas lätthet, mjukhet och regelbundenhet i rörelserna, hästens lydnad, kuskens användande av hjälper och hållning på kuskbocken. Man bedömer även helhetsintrycket av ekipaget. Klädsel kusk och groom, vagn o häst.

Betygen från domaren dras ifrån maxpoängen 160 och erhållen summa blir ekipagets straffpoäng.

Wilda och Tjibus maraton 001.jpg
Wilda & Tjibus Med Ia Johansson, Foto(c): Oscar Dahlström

Maraton
Maraton är ett uthållighetsprov med körsträckor och hinder. Det är tre sträckor,

A fri gångarter

D skritt

E sträckan fri gångart som innehåller maratonhinder. 

Varje delsträcka har en min och maxtid som ekipaget måste hålla sig inom för att inte få straffpoäng. På D-sträckan är det veterinärkontroll ang konditionen och paus 10 min, innan kusken fortsätter på E-sträckan och hindren.

På E-sträckan så ska ekipagen forcerar snabbt genom portarna som är märkta från A-E som måste passeras i rätt ordning och på snabbast möjliga tid. Tidtagningen startar när ekipaget går in i hindret och stoppas när ekipaget kört ut genom portarna. För varje sekund ekipaget tillbringar i hindret tilldelas 0,2 straffpoäng.
Vagnarna i maraton är byggda för att tåla större påfrestningar och måste hålla en bestämd vikt i dom olika klasserna för enbet par eller fyrspann.

Det gäller att hitta smarta snabba lösningar på vägarna. 

Precision
I precisionen är vi tillbaka till dressyren med samma klädsel kusk o groom, samma vagn och selar.

Precisionen kan liknas vid en hoppbana, vagnens spårvidd + 30 cm på och har en maxtid, men den består av numrerade konpar som regel 20 par som det ligger bollar på, varje nedkörd boll ger 3 straffpoäng, överskridande av maxtiden ger ytterligare straffpoäng. Ekipage som är felfria i grundomgången går vidare till omkörning. 

Efter de tre momenten räknas de olika straffpoängen samman. Totalsegrare blir det ekipage som erhållit lägst antal straffpoäng.

Text(c):  med tillstånd av Kuskringen
Löpsedelsbild(c): Ludde-Vartofta
Källa: www.kuskringen.se

Anmäl
2010-03-04 09:25 #1 av: [Croneld]

Ni som tidigare har tävlat i ponnytrav och övergått till körning, kan väl berätta hur det gick!

Anmäl
2010-03-04 09:52 #2 av: bubbe

Glöm inte bort att det under 2010 och 2011 är tillåtet att starta körning lätt B dressyr och precision på sin ponnytravlicens, och med lite lättare krav på utrustning. Detta gör att man kan prova på körtävlingar utan att springa iväg och köpa ny utrustning, eller lösa ytterligare en licens. Mer information om detta hittar du på www.ridsport.se i TR V för körning, eller ta kontakt med en körklubb och någon av oss som redan tävlar. Vi är alltid glada för frågor och hjälper gärna till, både inför och på tävling.

Anmäl
2010-03-04 10:03 #3 av: [Croneld]

Länkar till den här tråden skriven av Bubbe om att ponnytravare är välkomna att tävla i körning!

 

Anmäl
2010-03-04 14:02 #4 av: Chirak-96

Jättebra läsning för mig som står inför att börja med detta. Är nybliven suppleang i Eskilstunaortens körsektion. Vi behöver fler engagerade kuskar så kom och kör med oss!!! Nästa träningstillfälle är på Vilsta lördagen den 13 mars. Vi hjälper varandra med det vi kan och byter erfarenheter. Ibland tar vi dit en tränare eller domare och kör lite dressyr eller precision. Finns boxar att låna om man har med sig fler hästar. Kontakta gärna mig så lotsar jag dig vidare om du är intresserad!

Anmäl
2010-03-04 15:37 #5 av: bubbe

Finns det någon chans att ni har tävlingar på Rölagg igen? Det var en härlig bana att tävla på, och dessutom på helt ok avstånd hemifrån oss.

Anmäl
2010-03-04 16:21 #6 av: entill

#5. Tror inte de va... men ERF har väl tävlingar på Vilsta numera.

Agneta Hecht, medarbetare på gotlandsruss ifokus

www.vikingponnycenter.se
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ!  ~~

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.