Annons:
Etikettkör-travsport
Läst 13671 ggr
[Croneld]
3/10/10, 9:11 PM

Tävla i ponnytrav

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Har du ett gotlandsruss och är nyfiken på en fartfylld sport? Här kan du som är ny och som vill börja med ponnytrav få veta mer om vad det handlar om.


Foto(c): Camilla Linder

Du kan börja tävla i ponnytrav från och med det året du fyller 8 år. Fram till och med du fyller 15 år kör du i Kategori A där shetlandsponnyn är vanligast som tävlingsponny. Från och med året du fyller 12 och till och med det året du fyller 25 får du köra i kategori B och där är Gotlandsrusset den vanligaste hästen.

Ponnyn i Kategori A är som högst 107,0 cm i mankhöjd därefter kommer Kategori B som är från 107,1 cm - 130,0 cm.

Din ponny får vara mellan 3 - 18 år gammal. Det är mycket viktigt att den har känd härstamning i tre led, inte innehålla varmblodstravare eller kallblodstravare, och att du har ponnyns hästpass eller språngsedel.
Dessutom måste du tävlingsregistrera din ponny hos Svenska Ponnytravförbundet, SPTF, det är därför du behöver härstamningsbevis.

Inom Ponnytravet finns det en tävlingsform som heter monté. Här rider du snabbt i trav istället för att köra. Åldersgränserna på ryttaren är mellan 8 och 15 år (max 45 kg) för att rida A-ponny samt mellan 10 och 25 år för att rida B-ponny (max 65 kg inkl utrustning).

Foto(c): Bea Jakobsson<

**Körlicens
**För att få börja tävla krävs det en körlicens. För kusken gäller att den måste ta licens i både trav och monté för att få utöva båda grenarna. Den får man genom att gå en licenskurs hos någon av alla ponnytravklubbar som finns i Sverige. Där lär du dig att sela, köra på bana, hur ett lopp går till och mycket mera. Du får plugga paragrafer och regler som finns i tävlingsreglementet. Det är mycket att hålla reda på men du får mycket hjälp av erfarna kuskar i klubben.

När kursen är klar skriver du ett teoretiskt prov. Sedan blir det uppkörning inför domare som bedömer om du är färdig för att börja tävla.

Du hittar länkar till ponnytravlubbarna på SPTF. Kontakta din närmsta klubb så hjälper dom dig vidare.

Foto(c): Bea Jakobsson

Innan tävling

När du har blivit godkänd så betalar du din körlicens. Din ponny måste tävlingsregistreras genom att du skickar in en kopia på hästpasset till SPTF. Om du har andras hästar som du tränar måste du anmöla det också. Det är jätteviktigt att hästens alla papper är klara och att även hästens licens är betald.
När din ponny är 3, 4, 6 och 8 år måste du mäta den. Det gör en mätman tillsammans med en veterinär. Ponnytravklubbarna brukar ordna speciella mätdagar där alla kan träffas och mäta sina hästar samtidigt.

Nu kan du anmäla din ponny till något som kallas kvallopp. Alla ponnyer som aldrig har startat tidigare måste genomföra ett godkänt kvallopp.
Kvaltider:
**Kat. B
**2.55,0 3 åriga och ostartade
2.45,0 4 åriga
2.35,0 5-åriga och äldre

Samma kvalgränser gäller även för monté. Då får ponnyn enbart starta i monté. Dock behöver inte ponnyn kvala i monté om den kvalat framför sulky. Den får då starta i både trav och monté.

Kvalificieringsbestämmelser, gäller från 2010-02-15

När du har allt fix och färdigt så är det fritt fram att anmäla dig till ditt första ponnytravlopp.
Foto(c): Veronica Pettersson?

Över hela Sverige

Det körs ponnytravtävlingar på de flesta större travbanorna i hela Sverige. Det finns två mindre banor som det bara körs ponnytrav på. Det är Östanåkra och Tomelilla. Ponnytravsäsongen är mellan april och oktober och du får tävla på vilken bana du vill bara du är medlem i en ponnytravklubb.

Välkommen i gänget för detta är verkligen en sport som är kul. Hela familjen kan följa med på både träning och tävling. Med andra ord så är ponnytrav en familjesport på riktigt!

Källa: www.sptf.nu
Löpsedelsbild(c): Bea Jakobsson

Vid reservation för eventuella fel, kontrollera alltid själv med sptf.

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
[Croneld]
3/14/10, 4:33 PM
#4

Nu hoppas jag att uppgifterna stämmer, då sptf har nya regler från och med i år.

Upp till toppen
Annons: