Annons:
Etikettkör-travsport
Läst 12975 ggr
[Croneld]
3/14/10, 4:52 PM

Säkerhet vid hästkörning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

För att köra säkert finns det flera viktiga detaljer att tänka på. Här tipsar kusken Ulrika Gindemo om vad du kan kan ha stor nytta av vid körning.

Jag har försökt sammanställa bra rutiner och säkerhetsfaktorer när det gäller körning med häst och vagn. För att påminna varandra om att tänka på säkerheten och förebygga olyckor.

Artikelns ord kommer spontant ur mina tankar. Min bakgrund gällande hästkörning är kort med sex år av träning och tävling inom den klassiska körsporten. Jag är inte alltid det bästa exemplet, men jobbar på att bli ett bättre föredöme. 

Har du kunskap för det du ger dig in i?
Gå med i en körförening, Gå kurser, läs böcker och sök information, träna för en tränare, gå på en clinic, se en utbildningsvideo… Ju mer du vet om ämnet desto mer vet du vad som kan hända och ditt säkerhetstänk tilltar förhoppningsvis.

_Hur är ditt omdöme?
_Sätter du omedvetet dig själv, ponnyn och groomen/passageraren i fara? Får din häst möta utmaningar anpassade för dess ålder, erfarenhet, utbildning, styrka och mentala färdighet? Går du lagom fort fram i träning så att hästens nuvarande kapacitet motsvarar dina användningsområden? Ifrågasätt din kunskap och ha en kunnig person med dig vid ditt nästa utvecklingssteg. Försök att inte överskatta dig själv och din förmåga, ge dig inte in i saker du inte vet om du behärskar, utan erfaren hjälp vid din sida. Är alla parter försäkrade? Är du för dagen stressad och har ont om tid? Var ett gott föredöme för andra som inspireras av dig och din hästkörning.

_Är hästen lämplig för körning?
_Är den frisk utan skador? Har den varit med om traumatisk händelse behövs kunnig hjälp. Är den för ung eller för gammal för ditt ändamål - bara du själv som känner hästen kan svara på det. Är en bra grund lagd för körning? Har du regelbunden körning eller är du en "söndagskörare" - det behöver inte innebära risker men det kan göra det. En bra körhäst används regelbundet: var och varannan dag till körning och tömkörning.

**Har du övat in kommandona? **Tömkörning är bra övning i samband med all körning, öva in kommandon för framåt, bakåt, stå still och lugna dig. Ett väl inövat "Ptroo" betyder panikstopp och kan rädda liv. Använd inte ordet slentrianmässigt vid vanlig avsaktning, utan exempelvis hooww eller saaaakta. Använd kommandona konsekvent. Inga framåtdrivande hjälper med tömmarna.

_Har du sällskap och assistans?
_Kör inte ensam. En person framför hästens huvud vid an- och avspänning. Berätta för någon vilken tid ni kör iväg och när ni förväntar er vara tillbaka. Ta med mobiltelefonen. Groomen kliver bara av och på vagnen när kusken ger signal. Ha en bra och tydlig kommunikation så att ni inte missförstår varandra gällande vad som helst.

_Vad har du på vagnen?
_Kom ihåg reflexer på vagnen eftersom du är ett fordon på väg. Vitt framåt och rött bakåt. Många väljer även att ha orange åt sidorna.
Kniven! Den ska sitta lättillgängligt, upprätt och används till att skära hästen ur selet vid katastrofsituation.
Piskhållare! För att slippa lägga pisken på marken när man kliver av och på vagnen. Sparkskydd - galler, skiva eller järnstänger som finns frampå bra vagnar.

_Hur är hästens utrustning?
_Många är de hästar som lyckats klia/skaka av sig huvudlaget och kommit i sken. Surra en mantest om nackstycket och fläta in det, fäst med gummisnodd. Alternativt: nyp ihop käkremmen med nosgrimman med en skidrem - då sitter huvudlaget garanterat.
Är draglinorna och tömmarna friska? Håller lädret? Gå igenom selet regelbundet för att upptäcka sprickor och svaga spännen.
Gängar vagnens svängel upp sig? Uppkommer ljud och gnissel? Är hjulen hela och starka? Sitter justerbara skacklar hårt och fast? Är vagnen invägd så att skacklarna inte slår i traven?
Bakselet hjälper inte bara hästen att backa, den ser även till att baken inte pangar in i vagnen vid bakåtkastande rörelse.
Förebygg selskav genom ex. däckelunderlägg. Farlig situation kan uppstå om selet nyper till.
Se till att ev. skygglappar sitter i rätt höjd så att hästen inte ser över dem, om sådana används.

_Hur är kuskens och groomens utrustning?
_Hjälmen på! Handskar ger bra grepp. Säkerhetsväst, om inte annat så i maraton! Ha täckande kläder på ben och armar för att skydda dig. Reflexväst ger väl synligt ekipage.
Pisken hålls i höger hand över hästen snett åt vänster. Se till att änden inte nuddar hästen när det inte är meningen.

**Hur är din uppmärksamhet? **Förutse risker, lyssna efter trafik, läs hästen. Se vägen, se så hjulen inte går för nära och stöter i något. Sitt på tömmändan för att lätt få fatt i dem om du tappar dem. Lugna ditt hjärta, är du nervös blir hästen nervös.

Allmänt:
Var försiktig med att trava på hemväg.
Stäng stalldörren innan du beger dig.
Håll en arm om tömmen vid an- och avspänning, även fast medhjälparen står framför hästen.
Ingen handhäst när du kör!
Broddar på vid körning på halt underlag, tänk på att även torrt eller vått gräs kan vara mycket halt.
Insektstid: broms- och myggmedel på.

Vad gör jag om hästen får draglinan mellan bakbenen?
Stanna, be groomen kliva av och lyfta över benet samtidigt som hon/han håller ner draglinan. Var lugn, tala lugnt, håll kontakt med munnen utan att dra.

_Vad gör jag om hästen sparkar bakut?
_Sparkskyddet på en bra vagn tar smällen. Analysera vad du tror utlöste beteendet, förebygg och/eller ta hjälp av tränare. Somliga använder sparkgjord vilken spänns mellan skacklarna över korset. Fel spänd kan den istället framkalla sparkar. Ge på millisekunden en omedelbar signal till hästen om att du inte accepterar beteendet, exempelvis ett mörkt "FYY" Alla tillrättavisningar efter millisekunden är bestraffningar utan verkan vilka hästen inte förstår.

_Vad gör jag om hästen stegrar sig?
_Håll kontakt med munnen utan att dra hästen bakåt så att du undviker att den kommer ur balans och välter. Lätt framåtdrivande rösthjälp och lätt hand brukar göra att hästen går ner. Analysera vad du tror utlöste beteendet, förebygg och/eller ta hjälp av tränare. Är du ledaren även från kusksitsen?

_Vad gör jag om hästen skenar?
_Du har som bäst förutsättning att stanna hästen inom ett, två och tre galloppsprång - sen blir det svårare. Följ din instinkt och ta åt dig tömmarna hårt. Flytta fram greppet. Skrik inte. Luta dig lätt bakåt för att få största, möjliga kraft. Lätta något omedelbart om hästen stannar upp - det är signalen att den gjorde rätt som stannade.
Är du i sken, styr inte in på för liten volt så vagnen välter. Fortsätt att bromsa, har vagnen fotbroms så använd även den. Kommandot "Ptroo" hjälper sällan men prova ändå! Ibland slutar färden i granhäcken, i skogen, i planket, mot stallväggen… När ekipaget på ett eller annat sätt blivit still fattar groomen om huvudlaget medan vagnen spänns av. Analysera vad du tror utlöste beteendet, förebygg och/eller ta hjälp av tränare.

_Vad gör jag om vagnen välter?
_Det är givetvis olika beroende på vilken slags situation kusken och groomen befinner sig i. Håll kvar tömmarna i möjligaste mån. Groomen fattar om huvudlaget. Håll kvar hästen. Förhoppningsvis kommer människor till undsättning. Skär av selet om det behövs. Viktigt vid alla olyckor är givetvis att visitera hästen, gå igenom utrustningen innan den används igen. Analysera händelsen, förebygg och/eller ta hjälp av tränare.

Syftet med artikeln är inte att skrämma utan att så en tanke. Var rädd om ditt liv! Ditt eget och andras.

Corall midsommar 08.jpg
På bilden ovan(c): Ulrika Gindemo med sin shetlandsponny Corall.
Text(C): Ulrika Gindemo
Löpsedelsbild och nedan(c): My Eklund

Annons:
[Russ-park]
3/24/10, 11:11 AM
#1

Jag tyckar det är en mycket fin artikel !

Mvh. bj

www.russ-park.dk

[Tjiwi]
3/24/10, 2:26 PM
#2

Håller med föregående talare….säkerheten är A och O…

bubbe
3/24/10, 5:43 PM
#3

Tycker jag med, och har man körelever tvingas man dessutom alltid att låta bli att slarva, vilket är bra och får det att sitta i ryggmärgen.

Russtoka
3/24/10, 6:38 PM
#4

Bra artikel. Tål att läsas igenom mer än en gång - även för de rutinerade.

murkla
3/26/10, 12:00 PM
#5

Kan bara hålla med de andra….. Skrattande

www.russmurkla.zoomin.se.  :) www.foreverliving.se

MagganS-B
3/26/10, 1:58 PM
#6

En jättebra artikel! Själv har jag två gånger kört ut skenande hästar i nyplöjd åker, det funkar!

Annons:
[Croneld]
7/18/11, 4:09 PM
#7

Här är en tidigare publicerad artikel om säkerhet vid körning.

Anna-Uppsala
7/18/11, 4:29 PM
#8

Jättebra! Skrattande

janehellen80
7/18/11, 10:29 PM
#9

Finns en (vet inte riktiga namnet) men en sk resgjord om hästen har tendens att stegra .. (liknande slagjord)

Jättebra skrivet..

Medarbetare på Gotlandsruss i fokus

Av ett russ blev det russigt värre  Skrattande

Anna-Uppsala
7/18/11, 10:59 PM
#10

Kanske är någon som kan ha nytta av min körskola. Här kommer länken:

http://www.cliffords.se/korskolan.html

Skrattande

EwaAngantyr
7/19/11, 9:25 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Jättebra artikel!!
Jag tycker det allra viktigaste är att man har en gedigen grundkommunikation och partnerskap med sin häst.  Det saknas på många körkurser och man går ofta för fort fram så hästen hinner inte med mentalt. 
Jag kör mina hästar i grimma innan de är färdigutbildade och kan börjamed bett i munnen. På så vis behöver jag aldrig ta hårt i bettet utan bara i grimman om det skulle behövas.

Upp till toppen
Annons: