Avelsvärdering

Körbarhetsintyg för Gotlandsruss

2010-03-21 19:22 #0 av: [Croneld]

Nu har russen tagit steget in bland "De Stora". D.v.s. de har möjlighet att göra samma körbarhetsprov som kallbloden, men anpassat för russ.

Meningen med KBI är att visa att hästen är välhanterad, samarbetsvillig, dragvillig, lugn och harmonisk, och det är väl just det vi vill att våra russ skall vara, oavsett vad vi sedan skall använda dem till.
IMG_0022_JPGDanmark2007.jpg

Vilka russ har då möjlighet att göra KBI?
Provet kan utföras av 4-åriga ston, hingstar och valacker. Russet skall vara grundstambokförd och av riksstambokberättigad härstamning. Man anmäler hästen till sommarpremiering för exteriörbedömning och körprov. Skriv på anmälningsblanketten att russet skall köras för körbarhetsintyg, och betala anmälningsavgiften. Avgiften bestäms av arrangören.

Hur går det till att göra provet?

Banan är 300 - 400 m lång och ska vara ändamålsenlig och utnyttja befintlig terräng. Vänsteroch högersväng samt halter i med- och motlut ska ingå. Ryggningsmomentet görs på plan mark. Kusken skall själv inspektera banan innan hästen spänns för. Kusken har då möjlighet att framföra ev. anmärkningar på banan, eller att avstå från provet och välja ett annat provtillfälle. Har hästen spänts för har kusken accepterat banan. Provet bedöms av en domare som är specialutbildad för ändamålet. Domaren för protokoll över provet och detta protokoll ligger till grund för körbarhetsintyget.

I provet bedöms 5 delmoment
1. Anspänning/frånspänning. 2. Igångsättning och dragtekning 3. Halter 4. Ryggning. 5. Temperament, samarbetsvilja och lydnad

Hästen spänns för inför domaren. En medhjälpare skall vara med vid både anspänning och frånspänning. Hästen får inte vara rädd för vagnen eller skaklarna. Kusken bestämmer själv om man vill låta hästen gå över skaklarna eller om man fäller upp dem. Hästen skall stå stilla tills den får framåtdrivande hjälper från kusken. Försök till anspänning får pågå högst fem minuter. Ytterligare ett försök till anspänning får göras samma dag.

Hästen ska, när kusken ger signal, ta stöd på bettet och göra en mjuk igångsättning. Hästen ska kunna dra lasset lugnt och avspänt i rätt dragform. På anvisad plats skall hästen göra halt. Den skall då stå lugnt och avspänt, och helt stilla med alla fyra benen.

Vid ryggningen skall hästen gå bakåt minst tre steg med god bjudning, och utan våld från kuskens sida. Hårda tömtag bedöms strängt.Det är viktigt att hästen hela tiden är trygg och visar förtroende för sin kusk.

Vid varje delmoment delas ut 0 - 10 poäng. För godkänt prov får inga delpoäng vara under 7.

Enda undantaget är ryggningen där man accepterar lägst 5. Poängsumman skall dock vara minst 35 poäng. Alla moment som ingår måste utföras. Domaren har rätt att avbryta provet.
P8120099_jpghaltimotlut.jpg

Vilken typ av utrustning skall användas?

Selen skall vara en välskött och väl tillpassad bröstsele eller loksele. Med bröstsele menar man här en bröstsele med fast brösta. Inga krav finns på draglinor och svängel. Det finns inte heller krav på baksele, men eftersom det förekommer både halter i backe och ryggning rekommenderas verkligen baksele för att hjälpa hästen. Betsling med träns- eller stångbett av vedertagen typ. Hjälptyglar eller dylikt är inte tillåtet.

Tänk på att alla lokselar inte passar till alla hästar. Lokornas form skiljer på olika typer av lokselar. Till en häst med kraftig hals och bog kan lokor som är väldigt raka bli ganska obekväma för hästen.

Vagnen får inte vara enaxlad och inte heller maratonvagn. Kusken skall kunna sitta på vagnen under provet. Då de flesta arrangörer inte har möjlighet att tillhandahålla vagn passande för russ, måste kusken själv se till att det finns vagn på plats.

När Russavelsföreningens registratur fått in originalprotokollet, utfärdas körbarhetsintyget och skickas till hästägaren.

KBI kan ju bara göras av 4-åriga hästar, men har man en äldre häst och vill prova på den här typen av körning rekommenderas brukskörningstävlingar som arrangeras av JUF.

Tyvärr finns väl inga direkta kurser för den här typen av körning, men om man tar kontakt med sin lokalförening, så kanske de kan ordna en sådan kurs om intresse finns.

Av: Agneta Hecht
Copyright alla bilder:
www.brukskorningskusk.se
Det är duktiga kusken Anita Eckebring och Lojstás Pawik som även får avsluta med en fin bild här nedanför när de tävlar 2009 i ett vattenhider.
Obs! Att det inte ingår något vattenhinder i ovan nämnda körbarhetsprov.
Pawik291BruksDM-09.jpg

Anmäl
2010-04-24 11:22 #1 av: StuteriSolo

ROLIGT!!!

 

Anmäl
2010-04-28 00:22 #2 av: Russtoka

Roligt. Men själv kommer jag aldrig köra ett sånt prov eftersom jag säljer mina som fyraåringar (som valack eller godkänd hingst) direkt efter avelsvärderingen på våren. Det är bara att hoppas att den som köper just den hästen vill göra provet själv. Jag kör dock in mina så att de ska klara detta prov med lätthet. Det gör min treåring redan nu...

Anmäl
2010-04-28 09:56 #3 av: entill

#2. I framtiden kommer det kanske gå att göra provet i samband med hingstpremieringen. Man kan ju hoppas att alla kör in sina hästar på det sättet som du gör, så att många kan göra provet. Det är ju ändå grundbulten för all körning.

Agneta Hecht, medarbetare på gotlandsruss ifokus

www.vikingponnycenter.se
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ!  ~~

Anmäl
2010-04-28 10:44 #4 av: [Grabbarna-A]

Jätteskoj detta, hade önskat att det funnits när mina fd-ingar hade den åldern inne...

Anmäl
2010-04-28 10:48 #5 av: entill

#4. Va, hinner du inte få Rossie klar till i sommar...?Skrattande

Agneta Hecht, medarbetare på gotlandsruss ifokus

www.vikingponnycenter.se
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ!  ~~

Anmäl
2010-04-28 12:34 #6 av: [Grabbarna-A]

#5 Haha jo kanske... Steffan sa i går efter promenaden att han skulle köra i helgen Flört

Anmäl
2010-05-01 18:05 #7 av: brukskorningskusk

Tar upp detta i denna tråd då jag tror det kan finnas intresse för flera att få veta. Ett mycket bra förslag av Russavelsföreningen detta med KBI provet! Citerar från texten längts upp.

"Provet bedöms av en domare som är specialutbildad för ändamålet. Domaren för protokoll över provet och detta protokoll ligger till grund för körbarhetsintyget."

Har russen egna domare och protokoll?

 

 "Hästen ska kunna dra lasset lugnt och avspänt i rätt dragform."

Finns det någon bestämmelse vad lass och vagn ska väga?

 "Vagnen får inte vara enaxlad och inte heller maratonvagn. Kusken skall kunna sitta på vagnen under provet. Då de flesta arrangörer inte har möjlighet att tillhandahålla vagn passande för russ, måste kusken själv se till att det finns vagn på plats."

Om någon vill köra för KBI på Enköpings premieringen 19 september 2010 kan jag låna ut min vagn om någon vill låna. Då jag vet av egen erfarenhet att det kan vara lite bökigt att få med sig både häst och vagn. Om någon är intresserad av att provköra denna vagn innan kan få göra det i närheten av premieringsplatsen.

Så alla ni med 4 åriga russ, träna på duktigt i sommar. Och börja i mkt god tid! Ta tillvara på alla tillfällen! Lycka till! /A

Anmäl
2010-05-01 18:35 #8 av: entill

#7. Nej russen har inte egna domare, de domare som skall döma KBI kommer att utbildas kommande helg. Om jag förstått det rätt gäller den utbildningen alla raser.

Ang. vikt på lass och vagn, har man nog inte bestämt någon min - maxvikt för russen än.

Jättebra om du kan låna ut din vagn till Enköping. Jag hoppas verkligen att några russägare med 4-åringar, tar chansen nu.

Förhoppningsvis kommer det att finnas några som kan låna ut vagn till de andra premieringsklasserna också.

Agneta Hecht, medarbetare på gotlandsruss ifokus

www.vikingponnycenter.se
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ!  ~~

Anmäl
2010-05-01 18:49 #9 av: brukskorningskusk

#8 Ja, den domarutbildningen ska jag förhoppningsvist komma iväg på. Den förra som var för några år sen var mkt givande!

Tack för svar! /A

Anmäl
2010-05-01 19:02 #10 av: brukskorningskusk

Föresten någon som vet exakt dag då premieringen i Enköping går? På SH: sida läste jag just: lördag 19 september, i min almenacka står söndag 19 september. Ja denna helg vecka 37 är det nog, men vilket är rätt, lördag eller 19:e ? Obestämd /A

Anmäl
2010-05-01 19:33 #11 av: Tittut

# 10 Det är söndag den 19 september som det är premiering i Enköping, och Anita, vi skulle mycket gärna vilja ha tillgång till din vagn. Jag skulle fråga dig om det, men tänkte ta det till kursen nästa helg, där även jag ska vara med. Känner mig hur nervös som helst. Inte precis på mammas gata om man säger så....

Liselotte Erixon, medarbetare på gotlandsruss ifokus
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ  ~~

Anmäl
2011-08-16 10:36 #12 av: Tittut

Nu har de första russen genomfört prov för KBI, och det ser enligt poängen ut att ha gått bra!

Vet att det är någon till som kört, men vi har inte fått något protokoll tillsänt föreningen ännu.

Gotlandsruss som genomfört prov för körbarhetsintyg (KBI) 2011

Deziré 5096, 30071257 e Strix G 471 u Dessan 3426, Bollerup 20010726                                     89987=41 p

Meralda 5124, 30071419 e Juping 517 u Mega 4112, Bollerup 20110726                                     87879=39 p

Skansens Karin 5093, 30071239 e Hadar 539 u Skansens Roxette 3561, Stånga 20110726          77957=35 p

 

Poängen avser:

  • Anspänning och frånspänning
  • Igångsättning, dragteknik och dragvilja
  • Halter
  • Ryggning
  • Temperament, samarbetsvilja och lydnad

 

 

Listan uppdaterad tom 20110816

Liselotte Erixon, medarbetare på gotlandsruss ifokus
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ  ~~

Anmäl
2011-08-16 13:48 #13 av: janehellen80

10810710= 45p  fick Malton Cool

Medarbetare på Gotlandsruss i fokus

Av ett russ blev det russigt värre  Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.